Toysdaily 玩具日報

查看: 44019|回復: 123

[分享討論] 少女,少年漫畫都傾。日漫討論區。(新作推介:進擊的巨人)

:38: ok~
我認…我睇少女漫畫…
有時仲好重口味,睇「吉原由起」既。

雖然對BL真係提唔起興趣:47: …
不過…有時無書睇…
真係會睇下少女漫畫。

其實「少女」漫畫係咪真係好「少女」?:44:
:67: 太過「純愛」既系列…其實我都唔太頂得順。
都係講d比較無咁「少女」既作品先。

《NANA》
矢澤愛作品,雖然因作者病左而停刊,但確實非常好睇。
而矢澤老師既「近所物語」就係令我第一套自己買既少女漫畫。
因為都出左電影,我諗好多人都識呢套野。
其實以自己角度睇…你話係少女漫畫…不如話係由女角擔戲既漫畫好過…

《粉紅系男孩》
近日發現既好書…好輕鬆,幾攪笑。而且畫風唔錯,好似有日劇…不過因為太多「美男」出沒…
我諗…漫畫既「美男」,點都易接受過「真實」美男…
我都係睇漫畫得啦…:44:

《妖怪聯絡簿》
即「夏目友人帳」…我係睇動畫先既。
畫風幾唔少女,而動畫版既配色同配樂更加令作品出色。
節奏雖然慢,但係好吸引…
一套好舒服既作品。有少少宮崎駿老師作品那種看得清新舒服感覺…
當然無咁精細啦…
輕鬆版《潮與虎》?

《下一站巨星》
一出即看既漫畫,同nana於我心中都係出色既作品…但畫風都幾正統少女派…
我講d男角…d人體比例好怪,9頭定10頭身?下爬真係尖到達兇器境界…
但…
故事爆笑!
而且情節豐富,作者對演藝事業既睇法都幾得意。
誇得黎覺得真真地…
以演藝行業做背景既作品中,呢套相當不俗。
動畫絕對失去原作既風彩…:42:

講d無咁重口味既先,如果各位有咩推介都介紹下啦…:64:
:38: 奇怪…我竟然唔係開日漫討論區先…係開少女漫畫區先…:35:

頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
clamp既作品算唔算呢?美樹既作品都好少女feel喎:D
原帖由 katoributa 於 27-11-2009 09:39 AM 發表
clamp既作品算唔算呢?美樹既作品都好少女feel喎:D

我想clamp算是, 但美樹本應該唔算, 少女漫畫我還是最喜歡冰川京子的來自遠方(港譯:異境奇緣)
入來打個招呼&「十卜」先...

原大人介紹的... 小櫻只聽過《NANA》和《夏目友人帳》... 其他就...

至於如何把一個作品分類為少女漫畫... 最簡單就是看她們在哪些漫畫雜誌裡連載了...

至於Clamp的作品... 早年的《聖傳》、《魔法騎士》、《Card Captor Sakura》... 算是少女漫畫... 但《Tsubasa翼》、《Chobits》... 故事內容又不太似少女漫畫了... 所以就要逐個計...

不過小櫻又很少看這些... 所以沒甚麼Comment... 試試可否找本看看再討論吧...

呵呵呵...

小櫻上
原帖由 K987000 於 27-11-2009 07:52 AM 發表
大大有沒有看過,??

:* :* ............."少女革命"呀.......我尤其喜歡首主題曲"輪舞-revolution", 由女神奥井雅美主唱...
大家看請欣賞......http://www.youtube.com/watch?v=AGcoCc_5XUU&;feature=related .......

sorry, 呢個topic係"少女漫畫", 而我這reply係"少女動畫"好似有啲離提, 但"少女動畫"都係"少女漫畫"分支出來的(重死撐....:( :( ..)...........

要分別是否少女漫晝, 我想還是從畫風著手比較容易, 一般筆風比較幼細, 沒有少年漫畫那種粗獷,構圖比較簡潔, 男性角色一般比較傾向女性化.
小原原提到個到幾本 小弟都有睇:shy:

無錯 小弟睇好多少女漫畫 連一期完個d十月芥菜漫都唔放過
頭像被屏蔽
原帖由 K987000 於 27-11-2009 03:32 PM 發表 Agree!!!!:71: :71: :71: :71: :71:
x2
真係好得,漫畫無睇,動畫就睇哂,真係幾得架!:71:
原帖由 小櫻 於 27-11-2009 10:49 AM 發表 入來打個招呼&「十卜」先...原大人介紹的... 小櫻只聽過《NANA》和《夏目友人帳》... 其他就...至於如何把一個作品分類為少女漫畫... 最簡單就是看她們在哪些漫畫雜誌裡連載了... 至於Clamp的作品... 早 ...
仲有clover呀:71:
你有沒有看美少女戰士,跟櫻蘭高校host部
原帖由 mirage 於 28-11-2009 12:46 AM 發表
你有沒有看美少女戰士,跟櫻蘭高校host部

櫻蘭有睇過幾期…
覺得係攪笑版「花樣男子」

美少女戰士就只看過動畫。
興趣不大。除左火野麗,就只對外部太陽系戰士有興趣…因為「外觀」:shy:
:shy: 多謝各位「勇者」的回覆…
其實我睇既少女漫畫…:p 真係好「少女」既唔多…
不過被歸類為少女漫畫姐。

而且無咩所謂既我份人,好睇就得。
所以想講動畫或漫畫都無所謂,各位自便就可以。

Clamp老師的作品,多數被歸類為少女漫畫…
但其實內容可以絕不少女。
不過始終有人覺得佢既畫風太夢幻…d人對眼都幾鬼大架:handshake:

少女革命無看過…這作者齊藤千穗的作品…一直想睇下…
但佢既浪漫風格…我真係幾頂唔順…sorry…

不思議遊戲有睇哂第一輯漫畫…
呢套野都幾BL(只是小弟覺得)…
好睇既…如果你頂得順佢入面既愛情觀的話…
但我唔想睇佢既後續啦…我夠皮啦…