Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 少女,少年漫畫都傾。日漫討論區。(新作推介:進擊的巨人)

原帖由 Quentin 於 27-11-2009 10:53 AM 發表

:* :* ............."少女革命"呀.......我尤其喜歡首主題曲"輪舞-revolution",

無所謂架,大家吹下水之嘛。
少女革命無睇呀…不過聽過佢一首插曲。好特別既…
有人知呢?:?
繼續推介下d易入口既少女漫畫先…

《小螢的青春》
即日劇螢之光既原作,劇無睇,漫畫唔錯…
近日開始向結局進發…究竟「魚乾」最後會點呢?
都幾貼近現實既一套愛情作品。

《恐怖寵物店》
一本每回故事都獨立,類似怪醫秦博士那類單元故事的書。
現在已是第二輯…
其實只要作者想…真係寫幾耐都得架。
只要仲有題材的話。
佢每一回都出現一種傳說既生物,以獨特既手法去表現那種「生物」既特別。
有d寓意,有d夢幻,有d恐怖…既一套特別作品。

《責春物語/雙星奇緣》
後生既應該未聽過或睇過…
小弟家姐迷到不得了既一套作品,可惜當年海豹既出品係你睇少陣報攤都可能買漏既。
佢只留下一套唔齊既海豹版俾我,就嫁左…
後黎想睇下有咩咁好睇…就:shy: 開始小弟少女漫畫之道…所以不得不提這作品。
我後黎買返天下版…仲連續篇都買回,送俾家姐。

但真係太久遠啦…內容唔太記得啦。總之講對孖仔同幾好睇啦:he:

《我們一家都是鬼/精靈俏女巫/新譯名?心跳在今夜?》
近期重出既一套經典。我就因為細過睇過動畫所以搵返黎睇既…
新版譯名係咩呢?唔太確定:?
而除左從出既舊版…好似同期出左本新既作品。主角同名但故事不同…
有無人知詳情呢?
呢套其實可以話係少女版既「怪物小王子」,或者「增血鬼」既原點…
輕鬆既戀愛劇?加上妖怪家族咁啦…
而舊作其實幾特別…轉過幾次主角。
小原原咁急成立新G2:71:
我都有睇~~~不過係好耐之前~~~有clamp同種村有菜好多作品,仲有其他如流星花園,紅茶王子,天使禁獵區,輝夜姬,偷偷愛著你etc. :shy:
原帖由 spidey123 於 27-11-2009 10:30 AM 發表

我想clamp算是, 但美樹本應該唔算, 少女漫畫我還是最喜歡冰川京子的來自遠方(港譯:異境奇緣)

異境真係好正~~~~:$
路過....

漫畫只睇過N年前嘅魔鬼之花嫁...

動畫就多D :
第一套有追看嘅當然係又有 初代殺必死(係裸男),又有二兄一妹不倫愛欲,TVB放學時段播放嘅" 淘氣小雪兒 "啦!

跟住就係"美少女戰士"!1992年喺法國睇的,第一個season超搞笑,又有感動位,之後就弱咗D,冇追落去...

1993年法國电視台又入過一套"Onisama e " ( 可能因為係女強人奧斯ka 同一作者 ) ,不得了!女同性愛,濫藥,乜都有,兒童時段播!haha ~ 播咗7集电視台先知賴野,Cut jor !

近年唔計望過吓嘅"不思議遊戲"同"冰上萬花筒",真正有追看嘅就有"地獄少女"同 "xxxHolic" ( xxxHolic算唔算 Shojo ?? )

仲有我非常喜歡嘅"魍魉之匣",呢套又係唔知算唔算 Shojo ??

原帖由 黑色三連敗 於 28-11-2009 12:13 PM 發表
我都有睇~~~不過係好耐之前~~~有clamp同種村有菜好多作品,仲有其他如流星花園,紅茶王子,天使禁獵區,輝夜姬,偷偷愛著你etc. :shy:

天使禁獵區既畫靚到:handshake:
用網點多既程度…除左「暗黑之破壞神」…
佢都算數一數二用得多:$

偷偷愛著你…真係好正。如果呢套大大覺得好睇,我覺得可試「粉紅系男孩」…
唔知點解覺得有d似。

花樣男子當然有睇啦,呢套野幾得意…好老套下架…不過唔知點解會狂追…
一星期ko三十期既魔力,不能忽視。
原帖由 WalkerMachine 於 28-11-2009 12:42 PM 發表
路過....

漫畫只睇過N年前既魔鬼之花嫁...

WalkerMachine 版大:77:
你帶出左一個好問題,其實好多歸為少女動/漫畫既,題材都適合男仔睇。

好多少女畫風,但故事一d都唔少女。
例如經典既「女強人奧斯卡/凡爾賽玫瑰」
點止少女漫畫咁簡單:$ 呢度一定唔止少數大大係同好!(:p 唔講邊個係fans啦…費事被滅口)

我開post都係吹下水,唔太離題就ok。興之所致啦:78:
所以覺得適合既作品,各位都可以講下,介紹下…

百合又好,BL都好…(BL都係唔好啦:DD )
總之好睇既咪傾下羅。

p.s.淘氣小雪兒…當年電視係cut左一集,二人合體(點係430時段播呀?:p )
要A-Club補完返個集。
借問聲少女漫畫係 少女愛睇嘅漫畫? 定係 漫畫d風格,畫風 好少女味?
咁腐女漫畫呢?
好多人都話<網球王子>&#21946;日本都幾受腐女歡迎...
原因係<網球王子>入面有好多唔同&#22021;男性角色...
原帖由 聖鬥士JACK 於 28-11-2009 03:59 PM 發表
借問聲少女漫畫係 少女愛睇

兩樣都得:(
腐女漫畫得傾得既…只要好睇…
但純BL…或重口味凌辱系BL…
我真係唔想講…:69:
原帖由 原罪 於 28-11-2009 01:53 AM 發表

無所謂架,大家吹下水之嘛。
少女革命無睇呀…不過聽過佢一首插曲。好特別既…
有人知呢?:?

有三首的, "turth", "&#12496;&#12540;&#12481;&#12515;&#12523;&#12473;&#12479;&#12540;&#30330;生&#23398;"同"Rose & release"(又係女神唱的.....:52: :52: ).........

另外, FXXY有電影版.......
原帖由 原罪 於 28-11-2009 01:32 PM 發表

天使禁獵區既畫靚到:handshake:
用網點多既程度…除左「暗黑之破壞神」…
佢都算數一數二用得多:$

偷偷愛著你…真係好正。如果呢套大大覺得好睇,我覺得可試「粉紅系男孩」…
唔知點解覺得有d似。

花樣 ...

謝推介~~~不過自從結左婚冇同細妹住已經差不多冇買漫畫了~~~ 而且冇位放~~~~:die:

其實以前都睇好多~~~回憶中最早期係海暗月影,小甜甜,後期有果醬少年,辣妹當家,只愛你一人,good morning call, 快感指令,命運之子,不思議遊戲,bb與我等:love:  有d就睇睇下冇睇好似愛上壞壞的死神,生肖奇緣~~~:49:

原帖由 WalkerMachine 於 28-11-2009 12:42 PM 發表
路過....

漫畫只睇過N年前&#22021;魔鬼之花嫁...

動畫就多D :
第一套有追看&#22021;當然係又有 初代殺必死(係裸男),又有二兄一妹不倫愛欲,TVB放學時段播放&#22021;" 淘氣小雪兒 "啦!

跟住就係"美少女 ...

惡魔之花嫁我都有睇~~~小雪兒同奧斯卡當年打對台 :no:

美少女戰士當年我係悉尼 channel 10 睇~~~正 :$
無錯其實少女漫畫好多在內容上都無話分男或女仔睇,但本格少女漫畫畫風就真係好難頂:80:
原帖由 Quentin 於 28-11-2009 04:15 PM 發表

有三首的, "turth", "

thx~
http://www.youtube.com/watch?v=7ikNWkxZn94&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=oZhc8-jmd2M&feature=related

我印象好深係類似以上兩首既歌…
記得電視見到,有個女仔係另一個女仔個肚到扯把劍出黎:47:
之後d車係咁升上黎之外…就響起一首好特別既歌。