Toysdaily 玩具日報

查看: 7036|回復: 20

TDK蝙蝠侠的脚断了,请帮帮手~~

我的TDK蝙蝠侠的膝盖断了,请问我应该用narrow shouder body??还是slim body咧??
我之前那个body有做过瘦身的,所以这次想买slim body,可是又怕太瘦~:(
因为这个问题已经让我烦恼了几天~:unhappy:
恳求各位大大帮小弟解决这个问题~:handshake:

如果有其他方法可以修复到,都请高手们教教小弟~:$

narrow shoulder 好似o岩 d 喎, slim 應該太瘦了
再唔係就拆左個 body 淨係換隻腳
narrow shoulder 08 :71:
頭像被屏蔽
wah.. that easy to break the legs? why that fragile?
原帖由 shiine 於 14-11-2009 03:30 AM 發表
正確答案係無得換, 因為TDK BODY 前臂同小腿係特製既, 特別幼, 以便套上手套同鞋, 現時無一個 body 既手腳同佢一樣......

huh~唔系呱?!
o甘我净系拆其他body ge膝头关节换上去,唔知得唔得呢??
我只蝙蝠真系多灾多难~~:unhappy:
原帖由 kenny19 於 14-11-2009 02:57 AM 發表
narrow shoulder 好似o岩 d 喎, slim 應該太瘦了
再唔係就拆左個 body 淨係換隻腳

原帖由 SDEU 於 14-11-2009 03:17 AM 發表
narrow shoulder 08 :71:

4楼ge大大话没一款body啱蝙蝠侠wor~~
暂时我手上又没narrow shoulder body可以做实验~
看来我唯一可以做ge就系买其他body拆膝头关节换上去了~:help:
原帖由 whkvictor 於 14-11-2009 07:44 AM 發表
wah.. that easy to break the legs? why that fragile?

个膝头关节真系好脆弱ga~~
连接点只是薄薄ge一片硬胶,一有氧化问题,断ge肯定系膝头同手肘关节先~~:o
我尝试用钳子想夹出断o左系关节里边ge部分,点知我细细力一夹,又分尸o左~:what:
你话几o甘儿戏~:angry:

我試過換左隻narrow shouder body 對腳會變到好粗 好難睇ga  slim body未見過樣就唔知啦.
原帖由 e_v_i_a_n_s 於 14-11-2009 05:42 PM 發表
我試過換左隻narrow shouder body 對腳會變到好粗 好難睇ga  slim body未見過樣就唔知啦.

我都系没见过slim body,所以烦o左我几日~:26:
o甘而家唯一ge方法就只有牺牲其他body拆它地ge膝头关节换上去咯~:63:
系唔系所有body个膝头关节都适合ga??:36:
頭像被屏蔽
我個兩隻TDK batman都斷咗, 如樓上大大講, 我都係用舊ht body膝頭parts, 連接大腿只要用力拉出就得, 但連接小腿就要用小小暴力將小腿拆開先可換.
完成圖:

原帖由 shiine 於 15-11-2009 12:23 AM 發表

先借用 BBQ 大大既相片......

相片中既, 就係 TDK Batman 除衫後既 body, 基本上, 佢係 TTM 08 narrow shoulder, 但係紅圈位置既就全部係特製既 pa ...

o甘我就惟有牺牲一只narrow shoulder body啦~:42:
真系好多谢大大ge细心解释~:77:
如果唔系我将只烂body掉咗就真系阿弥陀佛啦~~:o

系嘞,借问声个长靴点着返上去ga??
我着时个ball joint一直走位,插唔返去咧~:oh:

原帖由 nam501xx 於 15-11-2009 02:15 AM 發表
我個兩隻TDK batman都斷咗, 如樓上大大講, 我都係用舊ht body膝頭parts, 連接大腿只要用力拉出就得, 但連接小腿就要用小小暴力將小腿拆開先可換.
完成圖:
http://farm3.static.flickr.com/2579/4102975269_5 ...

原来仲有大大比我仲惨,烂2只~:(
敢问大大系买边一款旧body咧??当时大大系用咩方法将小腿撬开ga??
我原本想拿刀片直接切开,但又怕自己ge方法会整烂只小腿~:o

系嘞,借问声个长靴点着返上去ga??
我着时个ball joint一直走位,插唔返去咧~:oh:

原帖由 小卡 於 15-11-2009 02:51 AM 發表

原来仲有大大比我仲惨,烂2只~:(
敢问大大系买边一款旧body咧??当时大大系用咩方法将小腿撬开ga??
我原本想拿刀片直接切开,但 ...

呢隻黑色膠料跟本有問題, 比較脆, 我相信唔係個別事件.

Body方面, 我係用闊膊HT body, 首先將小腿連ball joint 個件parts慢慢搖出來, 然後撬開小腿, 因用咗膠水, 所以連接位係會爛, 但用AA膠貼番問題不大, 至於靴既balljoint, 其實對準位插番就得, 不太難.