Toysdaily 玩具日報

查看: 12133|回復: 21

高達同好聚 X ACG動漫特攝討論區

關閉 [複製鏈接]
Hi friends,
How abt combine group for better traffic? I believe browsers are interested in both topics

Hi friends,
How abt combine group for better traffic? I believe browsers are interested in both topics
I don't think it is a good idea, combine two pages won't help our meeting! or make it even worse!

If we want more traffic, simply move back to the MAIN page will do.

唔好話我下下針對你啦.........

如果二合一,叫咩名???
原帖由 Tasuku 於 25-10-2009 18:11 發表
I don't think it is a good idea, combine two pages won't help our meeting! or make it even worse!

If we want more traffic, simply move back to the MAIN page will do.

well... it is our preliminary idea to talk Gundam & ACG in this page...:55:
Gundam Gathering is an independent issue :)
今日行經玩具店聽到幾個男仔討論電擊hobby封面部新既七號機講到滔滔不絕後發現有代溝了:no:
原帖由 Tasuku 於 25-10-2009 06:11 PM 發表

我想G@E呢個牛皮燈籠係唔會聽真意見......唯有同你傾

佢個意思係將呢度擺番落去ACG GROUP,等多D人睇到呢度D POST,多D人參下意見,佢重點唔係個同好聚,你睇佢個BLOG同呢到既人氣,就會明佢點解有呢個念頭

難得將清水隔出來,又倒返落個海......好啦,真係比你CROSS,個區叫咩名好?

我早話過佢CROSSOVER上腦,但佢都係桃花依舊......

如果佢個概念係得既,咁分區黎做咩??分區係專題討論,係個問題上貼題而行,吹其他野唔係唔得,適可而止囉

叫得高達同好聚,就梗係高達係主線啦........咁ACG動漫特攝討論區呢??但高達係ACG一部份喎,RIGHT?

妹仔大過主人婆?還是出此主意者別有用心??

你應該要睇下
原帖由 katoributa 於 25-10-2009 11:05 PM 發表
今日行經玩具店聽到幾個男仔討論電擊hobby封面部新既七號機講到滔滔不絕後發現有代溝了:no:

ACG之大,你無可能識晒所有作品,高達係出名,但一定要個個識??

如果要為左有話題而去遷就,做人好辛苦............
原帖由 HYPERMAX 於 26-10-2009 07:12 AM 發表 ACG之大,你無可能識晒所有作品,高達係出名,但一定要個個識??如果要為左有話題而去遷就,做人好辛苦............
我唔辛苦,只係發現人生走到另一階段了:77:
原帖由 HYPERMAX 於 26-10-2009 06:59 AM 發表

我想G@E呢個牛皮燈籠係唔會聽真意見......唯有同你傾

佢個意思係將呢度擺番落去ACG GROUP,等多D人睇到呢度D POST,多D人參下意見,佢重點唔係個同好聚,你睇佢個BLOG同呢到既人氣,就會明佢點解有呢個念頭

難得 ...

http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=110338&extra=&page=1  

:?
高達同好聚
「這裡沒有UC派或Seed派,因為我們都是高達派- 尊重多元與互相包容!同時歡迎其他科幻動漫討論」

唔講大家可能唔知~
當初傾嗰陣,哩版起初嘅原意的確係應該有其他科幻動漫討論,我亦有發過高達以外嘅post,可惜個區名係高達,哩版嘅衆兄弟亦似乎獨愛高達,對其他動漫主題無咩反應,久而久之變咗純高達區~

其實哩版原本應該就係所謂ACG動漫討論區,因為發揮唔到原有功能,先會正式再開多個ACG區~
但係時鐘嘅針係唔可以逆轉,我地既然有一個空間,點解唔諗吓點樣去發揮,點樣致唔會好似重複咗~

我認為唔使兩區合拼嘅~

首先,我覺得哩版嘅討論文化好D,大家比較理性討論,就係因為每月都有一次見面嘅聚會,就算唔係次次嚟,總有面對面碰面嘅機會,大家會有返正常對朋友嗰種最低限度專重,唔同好似高登嗰種講完嘢唔使付任何責任嘅討論區(跟本係發洩,無任何討論意義)~
點解唔珍惜哩版嘅理性討論文化,開始伸延到「高達以外topic」,有系統性嘅資料,學術性嘅作品研究,都係我地嘅强項,研究吓機械人點駕駛,超級機嘅機体性能(叮噹同小雲算唔算超級機),其實都好有趣,都係高達式嘅科學考証,點解唔宏揚吓呢?合拼嘅話哩版嘅討論文化會消失,淪為only吹水~

另外,「高達同好聚」聚會本身就係哩版主題,係靈魂所在,請大家正視~

致於名稱,我由頭到尾都話TD需要嘅,同我大力倡議嘅係一個「作品討論區」,唔係ACG,唔係動漫,唔係科幻特攝,而係衆多玩具嘅出處嗰套作品、個context、個TEXT–『作品』本身~

人流唔係哩版嘅問題根源,「話題太狹窄」先係要改善的地方,話題一闊,人流自然多返~

反對...

ACG區查實靜英英... 小櫻貼嘅動畫Post... 啲作品都唔冷門嫁啦都無乜人討論... 你再掟啲Gundam嘢過嚟嘅話未更加無人睇?...

再者... 個Gundam區就係方便啲人摷Gundam嘢... 你將佢哋Post到ACG區... 就一定俾其他動畫主題撈亂變得更加難搵...

得罪晒...

呵呵呵...

小櫻上
原帖由 Tasuku 於 26-10-2009 10:23 AM 發表
高達同好聚
「這裡沒有UC派或Seed派,因為我們都是高達派- 尊重多元與互相包容!同時歡迎其他科幻動漫討論」

唔講大家可能唔知~
當初傾嗰陣,哩版起初嘅原意的確係應該有其他科幻動漫討論,我亦有發 ...

其實哩版原本應該就係所謂ACG動漫討論區,因為發揮唔到原有功能,先會正式再開多個ACG區~<-------

問題來了,點解要用高達行頭呢??
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽