Toysdaily 玩具日報

查看: 12562|回復: 6

九巴車皇的一哥 -- 九巴 ME1 (多圖注意)

(麻帆良市時報記者 / 榊野町時報記者桂言葉報導)
CZ 6686 呢個車牌, o係巴士迷界入面, 相信應該唔會陌生,
因為呢個車牌號碼正係九巴o既第一款德國出品,
有一代九巴車皇美譽o既平治 O305 o既首部樣辦巴士--ME1 所有,
佢o係 1983 年投入服務, 因為佢o既表現出色,
亦令九巴o係後來增購 40 架同款巴士, 車頭亦作出改良, 令巴士外型更趨時,
車身o既獨特圖案, 亦道出佢地o係九巴車隊入面o既獨特地位,
特別係佢地o既馬力強大o既引擎, 併發澎湃o既起步同加速能力,
令佢地o係屯門公路飛馳, 比人一個好爽o既感覺,
深受巴士迷, 車長以至乘客o既歡迎,
遺憾地, 呢款廣受巴士迷喜愛o既九巴車皇,
始終敵唔過香港運輸署所定下o既 17 年約束,
ME1 率先於 2001 年退役, 而其餘 40 部同門兄弟亦於 2002 年尾全數退役,
結束九巴平治o既光輝歲月, ME1 退役後同其他後輩亦逃唔過被支解o既命運,
不過幸好當中亦有幾架比巴士迷買返o黎保留,
令佢地途離被肢解o既命運之餘, 亦令大家有機會回味佢地昔日o既風采!

今日, 麻帆良市亦迎接九巴車皇一哥o既登陸,
原來 Super Bus 雖然對九巴平治視為至愛, 但係佢其實都幾挑剔,
因為佢只係鍾情後期車頭款式o既 ME, 對 ME1 o既原裝樣子反而不抱好感,
雖然 ME1 後期換左後來o既同款車頭, 但係就嫌佢冇左原裝o既獨特個性,
再睇多幾眼, 其實 ME1 個樣原本都真係唔差,
再加上係 Super Bus 最鍾意o既獨特色彩, 亦不禁令佢口嫌体正直,
最後亦都表現出佢對呢款車o既忠誠, 始終咁特別o既車,
的確係令佢魅沒法擋o既~

隆重歡迎! 九巴車皇一哥 -- 九巴 ME1, 見參!!

今次罕有地唔出真車相, 唔通佢真係獨特到連相都冇張...?

證書編號 1100, 全球限量 2000 架

正式落地~!

車頭泵把設有拖車勾位, 亦係九巴 ME1 初到香港時o既特色之一

真車相片, 至少 Mike Davis 本九巴書已經有幾張啦~

ME1 x ME3, ME1 車頭o既 KMB 大字 Logo, 比其他九巴平治顯得更加特別

九巴平治獨有o既車身色, 在在顯出佢地o係九巴車隊入面o既獨特性

九巴平治, 再現英姿!

小劇場~~ :DD
初音 HP 100% 回復, 今日又有新車到, 佢又o黎負責 Tune 車啦
(初音)上次 Super Bus 打到我咁重手, 下次我一定會報復~~~!!
唔...九巴 Benz......又唔差啵~~~今次都算佢,
再係 E500 o既話我一定同佢見一架拆一架, 哼哼!!

初音正要開工之際, 小鶴屋出現
(小鶴屋) ね~~初音さん、初音さん~

我想食 Smoke cheese~~

(初音)
睇下妳肥成咁o既樣仲食咁多 Smoke cheese, 好心妳減下肥啦,
o拿, 私人醒棵葱比妳, 有益喔~

(小鶴屋)......

Extra--今日接收o既新 Cosplay 衫, 估下係扮邊個~? (答案已經好明顯啦~ :p )

廢話一堆, Thanks for reading~ :DD
支持下你!:71:
太細個了,未見過:79:
原帖由 音波 於 16-10-2009 19:50 發表
太細個了,未見過:79:

相信最多人見過o既會係後期o既九巴平治多D,
呢架樣辦車o既原裝樣真係唔係好多人見過咁, 我自己都係:(
我細個住屯門同老豆搭巴士出九龍,就係坐呢款
果時上層冇位,就會坐最後果2個"超等位"勁懷念!!!:$
I used to live in Yuen Long so I had lots of chances to ride on this bus!  I got excited whenever it pull into the station because I know that it was going to be a good ride!  The engine of these things are more powerful than other buses at the time and transmission shifting is very unique.  Suspension feeling is nice as well!  
Afterall, I used to be a bus fan who always picked the seat nearest to the driver in front!:73:
o係 youtube 揾到, 又比大家重温一下九巴平治o既昔日風釆啦~

佢地o既引擎聲同轉波聲都好獨特, 依家聽番都一樣覺得咁正~  :$:$

http://www.youtube.com/watch?v=6jrDpVJbeD0