Toysdaily 玩具日報

金色的白老鼠--九巴 Enviro 500 ATEU1 (多圖注意)

(麻帆良市時報記者/榊野町時報記者桂言葉報導)
九巴近三百架 Enviro 500 巴士車隊之中, 有一架與別不同o既 Enviro 500,
佢就係被九巴編號 ATEU1 o既 Enviro 500 巴士啦,
佢o係 2006 年原本係一架配有 Euro 4 標準環保引擎o既 Enviro 500 巴士,
亦係當時全亞洲首兩架配有 Euro 4 引擎o既雙層巴士之一
(另一架係九巴 Volgren 車身 Volvo B9TL, 車隊編號 AVD1),
為更進一步測試符合更嚴格廢氣排放標準o既 Euro 5 引擎o係香港o既運作表現,
九巴o係今年年初再同佢配上新 Euro 5 標準引擎,
亦成為依家全亞洲首架配有 Euro 5 引擎o既雙層巴士,
亦可以話, ATEU1 算係九巴車隊入面o既一架 "金色白老鼠"

今日, 歐5 ATEU1 正式於麻帆良市登場,
作為號稱 Enviro 500 粉絲o既麻帆良市市長,
今日又係佢向呢架新車表現出忠誠o既時候啦~~

隆重歡迎! 九巴 Euro 5 Enviro 500, 參上!

Background, ATEU1 只有一架, 點解會有兩架 ATEU1 同時o係 Background 出現?
講穿左今次 ATEU1 正係出左兩個版本, 另一個版本就係 Euro 4 版,
不過兩者除左車身宣傳 Banner 同一D細節上有唔同之外,
個人覺得基本上冇乜大分別, 而且自己o既執著--ATEU1 只有一架, 現實亦冇兩架 ATEU1,
同埋覺得 Euro 5 版比較特別, 所以入 Euro 5 版 ATEU1 已經覺得滿足

証書編號 0700, 全球限量 1000 架

正式落地!

九巴 Enviro 500 車隊 (其中兩架唔係正牌貨o黎o既~ XDD )

再來大合照~~

小劇場~~

小鏡初到麻帆良市, 已經比呢度大大小小唔同款式o既巴士所吸引,
今日歐5 E500 登場, 難得同佢合照, E500 o既車身外型更令佢迷戀上

(小鏡) E500 真係太型啦, 估唔到佢可以咁有性格~

初音到著, 見到小鏡企o係新車旁邊
(初音) 喂! 妳個冒牌貨, 又企o係度做乜呀? 咪阻住我做野啦!
(小鏡) o下...做野......? 做乜野...?
(初音) 我要 Tune 車呀!
(小鏡) o下...? 乜妳識整車o架......?

初音二話不說, 行到新車面前
(初音) 又係 E500, 都唔知市長係咪鍾意 E500 鍾意到上左腦,
我日日都對住呢D鐵面巴, 真係厭到我想嘔!

初音行到去車尾, 準備打開引擎做野, 小鏡上前阻止
(小鏡) 等陣! 呢架車性能咁好, 我睇妳都係唔好再攪佢啦...
(初音) 妳又知佢性能好?! 我負責 Tune 車o既, 妳唔識就唔好o係度充內行!!

小鏡堅決要求初音停手, 仲以身護車
(小鏡) 我覺得妳咁做都係唔好, 我唔會比妳對呢架新車亂郁手, 妳都係停手啦

點知初音勃然大怒, 一手將小鏡推低..!!
(初音) 囉嗦!! 我 $(*&#**&^#!! 我 Tune 車妳就o係度阻頭阻勢, 妳真係未死過!!
(小鏡)呀呀呀~~~~~~!!! 停手呀! 我只係想叫妳唔好攪架車唧, 做乜打人呀~~~~!!!

(初音) 今次當係小懲大誡, 下次再阻頭阻勢就唔只咁輕手!!
(小鏡) 嗚嗚鳴......我要向 Super Bus 市長寫報告~~~~~~

劣作, Thanks for reading~~ :$

實扑~~~
隻涼宮:58:
巴士果然好多巴士~