Toysdaily 玩具日報

查看: 23690|回復: 18

[玩具報告] [強國模型] SD始源勇者王 Genesic GaoGaiGar - 簡單開箱文(追加素組)

第一隻強國模型,本來都不會買強國模型,但看見模型店DISPLAY實在太正即訂,想不到只要一個月左右便有貨(日本那些你等半年啦)

原來還有金色特別版,即黃色變金色(非電鍍),但要5月才有貨。我打算油油,而且想早買早享受,所以要了一般版(初回),不知是訂價平還是見好賣加價,訂價居然平$50!

封面真是霸氣十足, 但名字故意串錯?

01,還有02 03....嗎?

初回貼紙

盒邊,繁體字!? 廣州人是推崇繁體字的嗎?

可用b記display架.........是b記還是......

開盒

貼紙一般,但我上色不用貼紙

說明書,為何這麼像MG

真的很MG....

但有原創漫畫

模型都多色

都幾detail,雖冇得變形合體,但加里昂手都有

當然有偷膠,但b記壽屋都偷唔少

初回送的透明手

暫時看來整體不錯,雖然強國原創能力還不高,但技術已追上日本, 日本還是小心和比有返D良心
以前日本野好老實,現在模型偷膠,合金得少少金屬,什麼也即定魂SHOP....

砌完再出post
http://blog.yahoo.com/sddaishogun/articles/1320079/index
咁快,樓主邊到入手?{:1_208:}
留名等睇深入評價{:1_226:}
咁快,樓主邊到入手?
馬仔 發表於 27-4-2013 12:00 AM

MK已有,但好像集中在雞旺
留名等睇樓主素組圖...
回復 1# bbdaishogun

雞旺問過要兩舊幾訂..請問使唔使這個價?{:1_197:}
死喇...見壽屋都差不多要兩舊啦,有少少心動添> <
回復  bbdaishogun

雞旺問過要兩舊幾訂..請問使唔使這個價?
hompage 發表於 27-4-2013 01:48 AM

可能早訂,少於兩舊,現在現貨@@)~@#*左右
看起來很不錯ㄝ
價錢也不高
就不知材質如何了

砌了半天終於砌完,比估計多了點時間。

雖然我之前讚它,但砌時都發覺有些缺點, 如部份插口SIZE比較不對難以組合,要自己打磨一下.有些卻太鬆很易甩(不過壽屋少細PARTS都好易甩)

部份模件成型不平滑或有"狗牙"

白色的質地比較CHEAP,較像BB元祖那類膠,在軟和硬膠中間,但整體砌落都OK,

可動性不錯,但兩手BALL JOINT像LEGEND BB般動時容易甩

裝備

Will Knife

Protect Shield,紅盾和手太緊,轉換後很難拔出來,看來也要打磨

Bolting Driver

Hell and Heaven Vita

初回手

大家有冇發覺有D問題?

就是換Potect Shield後唔記得放回左手PARTS......隻手細了一個碼:35:

雖然模型質素不像B記壽屋那些好,但外觀靚過它們很多。
不單裝備多,又大隻,分色好可動不錯,價格又OK,如果你對版權問題沒什麼包袱的話我強力推介你入

http://blog.yahoo.com/sddaishogun/articles/1320079/index
上次第一次砌大陸製作的模魂龍神丸,

外型絕對有驚喜,但完成後整体很鬆散的感覺,

這次GGGG join位更多,請問完成後都有這個問題嗎?
上次第一次砌大陸製作的模魂龍神丸,

外型絕對有驚喜,但完成後整体很鬆散的感覺,

這次GGGG join位更 ...
Gainax 發表於 27-4-2013 06:42 PM

除了兩手在動是比較易鬆外,其他joint位都OK
反而是d細parts容易甩,如面部兩件紅色parts
very good, must buy~~~~~~~
已訂!等貨中!希望快D有貨!
有留意到哩只, 聽講好似香港人老細, 內地合作生產喎... 收到料o既Ching有錯請指正~