Toysdaily 玩具日報

查看: 15042|回復: 11

九巴鼠年生肖巴士

九巴鼠年生肖巴士

儲了十年九巴生肖巴士,今年已經是第11架生肖巴士了!之前10年都是用同一架車模生產所以除了車身的圖案之外根本沒有分別。從櫥窗驟眼看去今年仍然是利蘭車一架….但認真點再看去,和往年的車模是不同的! 原來是換了生產商, 可惜手工卻差了!

最近三年(2006-2008)九巴生肖巴士並列

左邊車身

20062007年的九巴生肖巴士仍然是 Corgi 生產可見車身圖案在和車窗連接位置比較整齊。

2008年的九巴生肖巴士在車尾下層的位置可見車身圖案在和車窗連接位置有些地方並不平伏。而車尾綠圈位置更有氣泡!

右邊車身

20062007年的九巴生肖巴士要挑骨頭的都有些少瑕疵不過整體還可以。

2008年的九巴生肖巴士綠圈位置有輕微氣泡之外車身圖案在和車窗連接位置都不太齊整

今年的九巴生肖巴士,我是看了四架車才挑了這架比較滿意的。另外三架情況更惡劣! 一架車身上有手指紋(肯定是生產時印上的!因為那手指紋是白色的); 一架車身上的部分圖案沒有了; 另一架車身圖案和車窗連接位斷裂到出鋸齒紋….真奇怪之前見另一個巴士迷可以機乎沒有檢查豪爽地一次過買了三架!

如果本批評帖不恰當,勞煩版大刪文:64:

大大真係巴士迷,連細緻位都注重到。:x
加埋有Gundam 就好
真實:p
Bus Super Fans, Good Collections:71: , Thanks sharing!
好有研究:30:
咁樣架巴士至迫真d啦.......哈哈:x   (講笑):shy:
呢架唔係利蘭, 而係 Volvo Olympian,
雖然都係由 Leyland 時代o既 Olympian 而來~ :(

11.3m Version, 九巴編制為 AV (Air-conditioned Volvo Olympian)

我唔係玩開生肖巴, 而且我玩開標準色多, 呢架車我都係緣慳一面啦...... :(

講真好多人都彈呢架車 D QC 唔得,
不過用水貼始終會爭少少, 同埋依家D巴士模型越來越精細,
要 QC 好亦唔容易, 只要唔好太挑剔, 要求稍為降低少少,
咁玩巴士模型都會玩得開心D~ :)

唔講 QC, 今次呢架九巴 AV 新模個人認為絕對可取,
至少比 Corgi 時代o既九巴 AV, 好多部份都改進左,
成架車亦順眼左好多, 不過話就話新模,
據知呢個"新模"原本都係 Corgi o既, 不過 Corgi 就將原模賣比 Cars,
Cars 就將原模再作改良, 即係話應該叫 Retool, 唔係百份百新模,
至於係咪真? 我唔係行內人恕難下評論啦,
不過都有少少遺憾, 就係今次九巴鼠年巴一出,
係咪意味住 Corgi 已經決定左要淡出香港巴士模型o既行列,
集中火力o係英美模型方面呢?

Anyway, 個人期待九巴再出白板 AV~ :)

原帖由 SuperBus 於 25-1-2008 04:27 AM 發表
呢架唔係利蘭, 而係 Volvo Olympian,
雖然都係由 Leyland 時代o既 Olympian 而來~ :(

11.3m Version, 九巴編制為 AV (Air-conditioned Volvo Olympian)

You are right!  我一時攪亂了...:shy:

講真好多人都彈呢架車 D QC 唔得,
不過用水貼始終會爭少少, 同埋依家D巴士模型越來越精細,
要 QC 好亦唔容易, 只要唔好太挑剔, 要求稍為降低少少,
咁玩巴士模型都會玩得開心D~ :)

呢架生肖車我寧願佢搵返 Corgi 出, 舊鏌都吾緊要, 因為今年架九巴鼠年 真係好吾得, 吾係儲開 九巴生肖巴士 真係吾鬼買....
問題就係d水貼出事! 成架車近9 都係用水貼處理, 儲生肖巴士就係因為d生肖圖案, 偏偏宜家就係d生肖圖案出事....
情況就正如你買九巴 標準色模型時, 發現差不多架架車個九巴 logo 都有問題(矇/花/崩/起泡)一樣, 你話係咪仲死穴呢!
我當日一路揀車一路當面同看舖果位仁兄講: 今年呢批車好差, d質素 好吾得...(我知吾關佢事, 不過真係想佢有機會時反映反映.....)
我自問已經吾係好挑剔, 儲o左十幾年巴士,  夾埋都買o左幾十架車, 之前從未試過要同店舖負責人o甘講
呢次我都係第一次o甘樣直接同店舖負責人講d車吾得! 可想而知有幾差!

我都有儲部份 九巴 標準色...

呢個 新模係有可取之處(e.g. engine 位, 下層如市區車把部份座位改為企位, 上層正面車窗同車門 扶手由印刷式變成實在的膠條), 如果用標準色出的話, 應該吾會o甘多問題...
bus fans, you are expert:71:
原帖由 aeug 於 25-1-2008 11:38 AM 發表

You are right!  我一時攪亂了...:shy:

呢架生肖車我寧願佢搵返 Corgi 出, 舊鏌都吾緊要, 因為今年架九巴鼠年 真係好吾得, 吾係儲開 九巴生肖巴士 真係吾鬼買....
問題就係d水貼出事! 成架車近9 都係用水 ...

如果出白板我一定入~ :love:
見到我至愛既AV, 點都要推番上黎 :34:
講番呢架車, 我原本都想買,但見到實物後買唔落手...:59:
希望佢出白版會好d la:52:
最想既係HC1237@91M/GY8158@61X, 呢兩架都係不可多得既勁車 :71:
原帖由 hime 於 25-1-2008 10:13 PM 發表
見到我至愛既AV, 點都要推番上黎 :34:
講番呢架車, 我原本都想買,但見到實物後買唔落手...:59:
希望佢出白版會好d la:52:
最想既係HC1237@91M/GY8158@61X, 呢兩架都係不可多得既勁車 :71:

好彩我唔係玩開生肖巴... :(

不過難得佢整出呢個模, 實用得唔好o徙,
幾大都出番幾架白板~ :^