Toysdaily 玩具日報

銀X(何文田主店, 葵涌廣場G/F和石硤尾分店)已經確定倒閉

關閉 [複製鏈接]
原帖由 fourson 於 26-9-2009 11:05 AM 發表
做玩具真係不歸路:unhappy:
play n buy 玩具also 不歸路  :80:
原帖由 上下盤 於 25-9-2009 22:42 發表
唉!幫襯十幾年,早幾日先同黃太買完玩具,如果有事真係可惜。:50:

甘你咪係你附近買死一間 lor :34: :43:
原帖由 玩具狂人 於 26-9-2009 01:49 發表
愛民邨點做得起呀~~依家都變左老民邨.

點會做唔起呀, d野平就會有人瘋湧而至家喇
原帖由 Vaio 於 26-9-2009 07:25 發表
Is that the one on 2nd floor of 愛民邨,  not the ground level right outside the supermarket and across from jockey club???

I used to buy toys from them whenever I went back to HK.  last two t ...

the shop closed is 2nd (upper floor) that shop, G/F, is still alive (even i without go to oi ma estate long time ago)
原帖由 sanger 於 27-9-2009 00:00 發表
我由出世到而家都住愛民, 一路都幫襯佢
當初INTERNET無咁發達時, 佢D野真係好平, 同埋對街坊都好NICE
但自從3,4年前開始多左外人黎佢就吾多鍾意做街坊生意, D野既價都仲係平, 但無以前咁平
平時同黃生都有講有笑, ...

佢次次都係甘講家喇, 一有新野出就講賣晒, 又幾好賣幾好賣, 仲講幾時佢又有大貨返, 講到自己貨源不絕甘
:67: 明日有勁料!
原帖由 zzrx 於 27-9-2009 02:46 AM 發表
:67: 明日有勁料!
   明日係9月27日 OR 28日  ?:61:
oh..........what a pity
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
[quote]原帖由 zzrx 於 27-9-2009 02:46 AM 發表
:67: 明日有勁料! [/quote

土瓜灣木X街一帶!:36:
多謝各位大大對我朋友的關心,佢同家人朋友等借到錢,現在只係心有不甘,
今日聽到一些消息,唔知係唔係真,傳聞而已
旺角有個店家話,七月中見到銀罐點定要信鵝一樓某鋪,咁o岩就係某新玩具店
現址,期間有個傳聞,話佢地大手筆加租俾業主踢走之前個租客,
但係開鋪就唔係佢做,只係叫佢個親戚看鋪,而佢後台响深水都好出名,
最奇怪係佢個後台自己唔同各供應商攞貨,而係由銀生出面攞,
瑞記等供應商問過銀生係唔係有份,佢一口否認,大家都以為佢係為咗低調地打擊另一對手,
所以都無過問,之後好多供應商為表支持此店開門,個個十分俾面銀老闆送花牌恭賀,
當時各供應商見佢地一個天大面子,一個老行家,所以出貨同數期都好手鬆,
本來只係一隻銀罐根本攞唔到咁大數,而佢亦無攞咁大貨的先例,但係
兩大雞頭話合作做大事,乜數都有可能出俾佢地啦,咁咪出事囉,之後銀生就好努力咁
叫d蚊型鋪同佢出貨,仲講明非友即敵,佢同佢後台都唔會俾面,有鑑於好多鋪頭唔想得罪
佢個後台,加上銀生往往用行價八五至九折拆貨,所以其他行家都對佢馬首是瞻,
呢個月佢不時號召各細鋪,日日監控住d細鋪出貨情況,有時仲卑鄙到朝早叫a鋪打b鋪,下午
叫b鋪打返a鋪,總之就出貨出貨出貨,等各店家打生打死,有些店家因此價格戰而得罪
瑞記同萬記等,搞到同銀生攞貨都唔同正路供應商攞都大有人在,所以佢就可以愈操愈大云云...
今日聽到另一個傳聞,話有供應商俾佢食咗幾十萬,跟佢個sales要自己上身賠,
近日各sales四出要找佢出嚟私下「解決」佢咁話喎...
原帖由 zzrx 於 27-9-2009 07:06 PM 發表
[quote]原帖由 zzrx 於 27-9-2009 02:46 AM 發表
:67: 明日有勁料! [/quote

土瓜灣木X街一帶!:36:

花車巡遊定煙火匯演先?:x
有人話行頭有個有力人仕,請c+精炭找佢行蹤,
佢土瓜灣個地址一早皇咗,
我所講果個朋友都去過一次,我就唔信佢仲响度等人「解決」佢囉...
原帖由 fadeasho999 於 27-9-2009 19:30 發表
多謝各位大大對我朋友的關心,佢同家人朋友等借到錢,現在只係心有不甘,
今日聽到一些消息,唔知係唔係真,傳聞而已
旺角有個店家話,七月中見到銀罐點定要信鵝一樓某鋪,咁o岩就係某新玩具店
現址,期間有個傳聞,話佢地 ...
c兄, 你講d野有點兒1999, 可吾可以講清楚d:43:
原帖由 sanger 於 27-9-2009 07:50 PM 發表
c兄, 你講d野有點兒1999, 可吾可以講清楚d:43:

???:????
1999???