Toysdaily 玩具日報

查看: 59700|回復: 86

[聖衣神話]令我大受打擊的[天馬](特別嘉賓-2樓)

動漫畫《聖鬥士星矢-冥王神話The Lost Canvas》推出[聖衣神話]系列,全球議論紛紛甚至畀人[插到飛起]!原因只因看似就快完結嘅[神話嘆息之路],竟然無端端開條新血路要你繼續嘆息落去……呢淡氣唔係個個吞得落……Lost Canvas首隻神話系列以男主角[天馬]打頭陣,縱使佢喺一片[惡評如潮]之下誕生,但我都誠懇哋……希望你可以畀幾分鐘我睇下呢篇介紹……

呢次包裝上嘅背景圖有啲突破同新鮮感。一路嚟[神話]嘅背景圖都係用番[聖衣大系]啲相再改少少。呢次[冥王神話]係新line,自然張相都係新嘅。睇得出張相係出自[動畫版]的天馬。

[慢代]呢次有良心哋畀兩個頭。實物嘅[普通頭像]比包裝盒上嘅天馬更俊俏,不過始終唔夠[傳神]。而我唔明佢口條黑綫點解唔乾脆畫埋一齊,而要留個[罅仔]顯示佢好似有[兔仔牙]咁咧?至於[戰鬥頭像]做到冇嚟氣勢,好似海鬥士海馬嗰[O型嘴]……~想點呀?我諗上面嗰兩個Point應該還好,最頭痛係[]太短啦!!!
聖衣跟足原著設定成件都係[淺藍色],簡單得嚟又顯得華麗整得好出色。配件方面仲附有代表天馬,薩沙與阿倫青梅竹馬的[花環](天馬座聖衣企緊塊版我以爲係鉄,點知原來係[塑料])

著上聖衣醒神曬,不過天馬條[]真係好短……

PosE TimE

之前見到G66兄做咗一系列[娘炮天馬]介紹特輯,講真對於佢嘅創意我不嬲都好欣賞兼佩服得五體投地。但我本身真係好鍾意~好鍾意《冥王神話》,當時睇到佢啲相其實有啲啲唔爽架。所以我同自己講[呢隻天馬我一定要影靚佢,令大家對佢刮目相看]!!!但影時我至知……我太天真啦……

呢篇嘢我真係影咗好多個鐘相,但始終影唔到身為[男主角嗰份氣勢]…呢張算係當中我最滿意架啦

6集手握[念珠] 的天馬登場!

《冥王神話》中,與其講天馬係主角不如講個個[黃金聖鬥士]都係主角嚟得更貼切。抱住車田正美陪大家長大份[熱血]嚟睇呢部作品你會好火滾。因爲故事中的熱血唔係[打不死]架,呢部作品入面嗰份熱血係加添咗份[感性]甚至[感動]嚟令佢變得更[有血有肉]!特別係12[黃金聖鬥士]背後的故事……

ChangE TimE
天馬膚色病完一輪,膚色太蒼白。如果直接將佢頭擺落[最終青銅聖衣星矢]身上,會顯示天馬好似喺海灘攞塊布遮頭而全身曬太陽嘅感覺。所以我直接將佢著上最終青銅聖衣,但效果有目共睹[細路著大人衫]完全唔Fit。我深信天馬假如時日,一定會出最終青銅聖衣版本!
身穿[天馬座神聖衣]登場的天馬!動畫Opening以及漫畫中都有出場過幾次嘅造型!天馬整體膚色太白,所以我換上阿瞬嘅Body+拳頭,出嚟嘅效果我諗係天馬著咗3件聖衣[最靚嘅一件]!後來我換咗戰鬥頭像打出[天馬流行拳],但效果勁肉酸所以冇放出嚟。

特別嘉賓青銅天馬座聖衣的星矢

大家心目中[真正的聖鬥士男主角]星矢!用咗神聖衣嘅Body著上青銅聖衣,效果係出乎意料哋[](只係膝甲冇乜插得入)望著呢個版本嘅星矢,完全有種星矢喺聖域[初登場]份感動!!!
玩后感:一隻我好想將佢影同寫得好好介紹畀大家嘅玩具,但我做唔到我唔知係呢隻天馬本身嘅問題,定我自己嘅問題?佢係我暫時影咗咁多玩具,唯一一隻令我有[挫敗感]!或者有人會話[都係隻玩具啫,駛唔駛咁誇呀]?但我就係嗰種有好嘢會同大家分享,甚至唔介意擘大你口餵埋你食,畀你感覺有幾滋味嘅人……其實影咗咁多相,寫咗咁多嘢,想傳單嘅訊息都只有一個……就係《冥王神話The Lost Canvas》真係一部好好嘅作品

問心講句....套甲比返星矢著....真係好好睇....
:71: :71: :71:
:71:

回覆 3# 的文章

事實真係如此,件聖衣一著上星矢身上天馬變咗[K咧啡]:cool:
finally have chance to see this seiya photo :78:
原帖由 yui_style 於 7-9-2009 03:19 PM 發表
問心講句....套甲比返星矢著....真係好好睇....
:71: :71: :71:

agree x 100
樓主真係寫得好詳細好有心機...:71:
d相同pose都好正...:73:
可能真係面相問題~~~
換左個星矢頭..即係唔同晒~~~
我想講, 樓主, 你唔駛太自責, 影得佢唔合你心中所想唔關你事, 你D杷已經影得佢好靚的了, 主要原因跟本係隻野個面相做得太差...
我都好鍾意冥王神話個故事, 亦都好認同樓主對套卡通的睇法, 樓主想整得好好睇咁同大家分享都係想令唔鍾意的人對佢有改觀, 但我諗都係下一次等佢出胸像或者天馬版神聖衣先再黎過啦, 呢今次呢隻個樣, 就算係點鍾意冥王神話都好, 都係係唔係幾頂得順......:55:
回覆 6# S20081997的文章 - 唔知點解真係冇乜人Post呢隻天馬:49:

回覆 mame169 & typhoon的文章 - 多謝你哋:sad:

回覆 11# kyostanleyS20081997的文章 - 你講得啱,其實睇返一路行嚟嘅[星矢]。其實佢都係由個[傻仔]變成今日著神聖衣嘅[靚仔],所以期待天馬都會有[靚仔]嗰一日:$  《冥王神話》真係好好睇,我真係冇乜明點解大家冇乜興趣?而家死淨4個黃金聖鬥士,真係好期待[雙子座]嘅威力:handshake:
good post, support:shiny:
:DD 果然, 天馬只適合做前世...
冥王神話唔係唔好睇,只係作為幾十歲人的我們,睇得太多漫畫,就算係星矢新作都沒有太大感覺....

我有買冥王神話漫畫的,不過近兩期買了回來都未睇....

不過我幾欣賞件天馬聖衣的原著設定。
SUPPORTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT