Toysdaily 玩具日報

查看: 11365|回復: 19

高達磁石扭蛋

我記得五毫子一次,唔知有冇大大重有?
我以前有抽過呀!
剪開,裡面是黑色的!
磁力微弱得很…
曾有一個銀色的高達,好懷念!
每個的身上都有「創通」字眼!
當年的扭蛋機內不是全部都是磁力公仔,內裡有些如戒指的雜蛋,勁搵笨!
要抽中想要的蛋,真是粒粒皆辛苦呀!

懷念 !!

:71: :71: :71:
:71: Bingo不是全部機都是磁力公仔, 如果重有貼啲相上來一齊回味吓謝謝:77:
這種五毫子的扭旦, 當年真是不大想扭, 因為屋企附近的卑鄙書局, 將所有高達扭旦放到最上, 強迫人扭下面的垃圾。 結果, 我還是以二元或二元半, 向同學收購。

那些五毫子的, 已全數失蹤; 現在只剩下一些二元高達膠擦扭旦(一個旦,兩個機械人)。
記得, 老餅嘢, 我都有隻.
我以前"潛"過一隻磁力老虎, 及一堆普通的高達膠公仔, 用一個有手揪的圓筒形膠盒keep住.
但有次和家人去拜年, 成筒公仔留在的士車上, 全部已失去了.

講起這些公仔, 用1元潛較大size的那種, 多數會被個蛋殼屈到不似人形.
原帖由 yioy1482 於 3-8-2009 11:55 PM 發表
我以前有抽過呀!
剪開,裡面是黑色的!
磁力微弱得很…
曾有一個銀色的高達,好懷念!
每個的身上都有「創通」字眼!
當年的扭蛋機內不是全部都是磁力公仔,內裡有些如戒指的雜蛋,勁搵笨!
要抽中想要的蛋, ...

agree , 以前抽中最多的是手榴彈 , 不過 d 手榴彈好像是金屬的
好野!!
正正正正正正正正
                正
    正        正正正
    正        正
正正正正正正正正正
原帖由 古月狐 於 4-8-2009 05:38 PM 發表

agree , 以前抽中最多的是手榴彈 , 不過 d 手榴彈好像是金屬的

哈哈,我唔記得o左有手榴彈…
最深刻印象都係膠戒指囉…男人老狗抽到戒指,都唔知要o黎做乜…:ice:
原帖由 計六六 於 3-8-2009 11:42 PM 發表

我記得五毫子一次,唔知有冇大大重有?
wa !! miss them a lot !! around my p. 3 :D :D

回覆 10# 的文章

手榴彈冇印象, 膠戒指就有,不過只要有耐性等其他人抽咗D膠戒指先, 然後抽到高達磁石的機會就會大D:34:
有次老豆放工返黎,俾咗一隻我。
跟住佢耐唔耐,就會幫我抽多一兩隻,
最後我差唔多儲到二三十隻唔同款,
最少見係双手垂低嘅高達,老豆都幫我抽到。
可惜我玩野粗魯,keep唔到;
不過回憶同嗰份情就唔會走。
原帖由 WalkerMachine 於 6-8-2009 10:38 PM 發表
有次老豆放工返黎,俾咗一隻我。
跟住佢耐唔耐,就會幫我抽多一兩隻,
最後我差唔多儲到二三十隻唔同款,
最少見係双手垂低嘅高達,老豆都幫我抽到。
可惜我玩野粗魯,keep唔到;
不過回憶同 ...

諗諗吓,其實係呢套扭蛋帶我踏上扭蛋生涯o既不歸路…
推出呢款o野之後,市面出現左一款有個高達公仔「瓊」o左o係中間o既超級彈彈波!
由於個波太大,放唔入部蛋機,所以店主將一張印有中獎字句o既小紙條放入個扭蛋度,
然後混入埋其他「流蛋」一齊,等我地班細路扭親死…
唔知有冇大大記得?同埋抽中過呢?
原帖由 yioy1482 於 6-8-2009 10:48 PM 發表

諗諗吓,其實係呢套扭蛋帶我踏上扭蛋生涯o既不歸路…
推出呢款o野之後,市面出現左一款有個高達公仔「瓊」o左o係中間o既超級彈彈波!
由於個波太大,放唔入部蛋機,所以店主將一張印有中獎字句o既小紙條 ...

係喎~~記得記得,入面高達公仔係鐵的!