Toysdaily 玩具日報

查看: 54719|回復: 29

[玩具介紹] CMS金剛小寶貝

Ar Dick話想玩下金剛小寶貝,所以就借了這隻早輪出的CMS金剛小寶貝給他玩;結果連埋影相,佢一玩就玩了一日。Ar Dick咁認真影靚相,大家一定要多多捧場!!

言歸正傳,提起金剛小寶貝,小弟最有印象反而是細個那些可連在一起的包裝蛋,細過一玩就玩幾個鐘,反而合金細過就玩唔起。
今次CMS出這隻全膠金剛小寶貝,好抵死盒面artwork竟然似足bullmark出的DX合金boxset。玩具大部份用硬膠制成,質感輕得黎又易脆,玩時真要特別小心。合体方法同合金差不多,要拆件合体,但合体後比例絕對比以前的合金好,擺動作時都型好多,我想這是唯一的賣點吧!

介紹下金剛小寶貝故事先~合身戰隊美甘達的設定機械師是大河原邦男,於1977年放映,同時間有很多大制作如sunrise的無敵鋼人、珍寶3,東映的V型電磁俠、太空保衛者,還有連環小金剛等,動畫界當時十分熱鬧~~

金剛小寶貝之所以能分一杯羹,主要是動作設定吸引。故事講述外星人肯奇斯塔軍團壓倒性侵略地球,為了奪回地球領土,代號"米斯達X"的組織與敷島博士共同結成了合身戰隊對抗外星人。講真故事都是那些對抗外星人橋段,但食正當時大熱的合体機械人模式,所以口啤不錯。

合体須要兩架戰機及兩架戰車拆件而成,剩餘的件又可合成戰機。附有小型機仔放在身後及腳下,都算唔錯,亦有多兩對拳頭送,算有些交待~相信將來一定有合金的面世,但等唔切又想玩下金剛小寶貝的合体,這隻都是選擇!

[文:玩具老師] [圖:dick.po]

大家齊來捧下場~~Ar Dick影得好有心機!!

支持下先~~~:57:
~~強~~

感謝樓主的分享,很比心機呢  !!

:71: :71: :71:
真係影得佢好型!

小弟仲係15,16唔知買唔買好....:56:
我個日拿左一盒上手, 唔知入面有野定無野, 如果入面有野的話, 我以為拿起左個好似空盒,:69:
頭像被屏蔽
當年為了出玩具,模型的機械人都幾慘,夾硬拆開身體各部份到不同的交通上便叫分體...:45:
好野!!咁多靚圖...睇完當買左!~
哈哈哈....THX...
support!:71:
謝用心介紹
唉..如果係合金或者金屬色咁就好啦=_____=
COOL! Thz for sharing!!!!!!!:71:
謝謝報導...本來預左錢買...但係見實物同review都不好...唯有等下次...:42:
:71: :71: nice photo
睇黎睇去都唔明
明明飛機同肢體差唔多大,合體後點解會放得入脚板同背脊?
原帖由 AWAN 於 26-7-2009 03:27 PM 發表
睇黎睇去都唔明
明明飛機同肢體差唔多大,合體後點解會放得入脚板同背脊?

因為它會變大!對,它的祖先是三一和太寶郎,故金屬是可以變大的!:52: