Toysdaily 玩具日報

查看: 10801|回復: 13

[改造交流] Gundam Fix? No! 吉姆?唔係!我係"CMS"的銀河漂流VIFAM!有新加相

對從未睇過相關動畫的我嚟講,銀河漂流只不過係一套A貨高達動畫。

主要原因唔駛講梗係主角機成隻吉姆咁樣喇!雖然係咁但小弟其實都幾喜歡佢個造型。
但市面實在太小銀河漂流的玩具,直至幾個月前CMS 銀河漂流全線跳樓。我就已經想出手買隻玩下,
兩算多D的價錢實在低玩。但當我攞起手目測的時候,佢已經係盒內自行分體;加上係大廠CMS的出品。
小弟只好忍痛咁將佢安放原位…依依不捨的離去。點知一個月後,我居然係第二間玩具店再遇到佢。
媽的,居然係…一算多D。好,做人應該要包容,二話不說的磅水鬆人。呢隻果然冇令我失望:
關節真係鬆得要命。冇所謂!反正預咗改造,但點改完之後有小小 Gundam Fix 的味道?
唔講咁多,去相!

先嚟全身相

滲線加水貼。

頭部、眼部拆開重上銀油。

本機特色:加駕駛艇跟原作一樣 從背後插入(但都係好鬆)

各關節加一層膠水增強接合力;
另外主要用Revo joint換咗腳掌上的關鍵,接地性同承托力立即得到改善。
胸口兩邊修修。

本身佩件都幾多包括呢個

重有翼玩!

所有佩件。

後話:呢隻Vifam 其實做得唔係咁差,我覺得佢只不過用錯關節。
CMS係勇者系列係咪有相同問題呢?

相關帖子

銀河漂流VIFAM!正!十卜!:71:

好 Ver.Ka feel....:shiny: 上咗水貼, 當場靚仔晒!:handshake:
果然係小改變, 大改善!:77:

Tom哥哥, 如果當初CM's一出就有咁嘅Quality, 你估仲有冇機會一算可以入手呢隻VIFAM 7??:DD
CMS 個 MAS 系列(包括裝甲騎兵)都有共通缺點,就係關節上用左同身體一樣嘅物料(即係硬質PVC),令關節好多時扭幾扭就會斷,再者 CMS 用嘅 PVC 品質不良,擺放一段短日子會好容易滲油(其實係加入 PVC 裡面嘅硬化劑):* :* :*

(以上問題,MAS 獸裝機攻同金剛小寶貝除外,前者關節採用左唔同物料(唔係 PVC),後者本體大部份改用 ABS)
呢隻個腳板關節我覺得好差, 淨企都無咩問題一玩就好易甩:53:
我都好想買!不過怕
回復 3# jamcat
一算呢樣野實在可遇不可求呢!
CMS 個 MAS 系列(包括裝甲騎兵)都有共通缺點,就係關節上用左同身體一樣嘅物料(即係硬質PVC),令 ...
garykctse 發表於 26-10-2010 10:28 PM

所以入手時我係鼓起莫大的勇氣!
呢隻個腳板關節我覺得好差, 淨企都無咩問題一玩就好易甩
tonberry 發表於 26-10-2010 11:03 PM

所以我咪換個山口式 Revo Joint比佢!
你先係CMS勇者!:77:
可否pm我在哪裡買?thanks
I also have this one, you make a good reference for me.

如上圖一樣爆開小腿、肩膀加Joint
另外加多幾張相。

回復 11# 火蛇

已PM