Toysdaily 玩具日報

查看: 16555|回復: 21

唔該幫下我啦 !! 關於REPAINT LEADER 柯柏文問題

請問點樣拆開LEADER 柯柏文小腿既藍色部份,同埋有彈弓個塊件?

因為想將佢灰色既部份油銀色, 但係唔知點拆開對腳,因為怕
夾硬拆會整爛,麻煩各位可唔可以教下我丫?

唔該各位~ 謝謝!

原帖由 風信子1022 於 7-7-2009 23:12 發表
請問點樣拆開LEADER 柯柏文小腿既藍色部份,同埋有彈弓個塊件?

唔該各位~ 謝謝!

Me 2....有冇大大可以詳細講比我地知:63:
原帖由 風信子1022 於 7-7-2009 11:12 PM 發表

唔該各位~ 謝謝!

我都想知, 不過我用masking tape整完lu :DD

回覆 3# 的文章

我之前有睇過大大既作品, 已經覺得好靚丫
請問大大 masking tape係咪普通模型店可以買到??
但對腳個個位凹凹凸凸,要貼住佢會唔會好難??
有無制作過程既相可以睇下? thks!

希望賜教!!!
原帖由 風信子1022 於 8-7-2009 08:52 PM 發表
我之前有睇過大大既作品, 已經覺得好靚丫
請問大大 masking tape係咪普通模型店可以買到??
但對腳個個位凹凹凸凸,要貼住佢會唔會好難??
有無制作過程既相可以睇下? thks!

希望賜教!!!

賜教千祈唔好咁講, 小弟手藝都係麻麻, 不過無錯, masking tape 即係模型鋪賣果d星星牌黃色遮蓋膠紙, 買淨係一卷膠紙果隻就得, 要個座無咩用, 仲要貴d. 製作果時無影相唔好意思, 不過其實雙腳要mask都唔太難, 因為平面同直線算係多, 如果有d位凹凸得好緊要, 可以試下用液態既masking liquid, 都係模型鋪有售既, 樽野本身係綠色既, 樽蓋係橙色. 佢個掃有d似模型膠水果d掃, 不過如果塗過界可以即刻卒得甩. 塗完之後等10分鐘就會變深綠色即係乾左.  Masking liquid 可以塗係 masking tape 上面, 所以可以混合用.  記住要有耐性, 少少少少慢慢mask, 可以先用膠紙mask左平坦位, 再用masking liquid mask d 凹凸位.  遇到好似腳瓜果d有塊甲果d位, 我會張一大塊膠紙反轉"攝"入塊甲下面, 噴油果時係側邊條"la"果度噴入去就可以.  希望幫到你啦 :65:

回覆 5# 的文章

而我就冇用膠紙,就咁油,因為想做舊化效果,所以唔怕出界。
但火焰文就要小心d,因為thinner洗甩架

回覆 5# 的文章

好詳細,謝謝你先~
咁請問個d液體個種,油完之後可以點樣整走佢架?
原帖由 風信子1022 於 9-7-2009 16:53 發表
好詳細,謝謝你先~

遮蓋液乾
I don't know why I can't reply again for chinese word

原帖由 風信子1022 於 9-7-2009 04:53 PM 發表
好詳細,謝謝你先~

油乾之後可以好似膠紙咁"搣"得甩
:77: 想請教下各位金屬銀點樣搭配出來?各位大大系用手油定系搵噴筆噴嘎?

回覆 10# 的文章

明白了,咁好似幾好用咁喎~
好慚愧我幫唔到手,因為我冇咩切模型同上色嘅經驗,只能夠同你講句加油.....:) :)

其實由隻文哥見街後陸陸續續都有人pose自己嘅作品上嚟公諸同好,不過到而家都係得你2個亙相交流............
原帖由 bond123 於 9-7-2009 06:42 PM 發表
:77: 想請教下各位金屬銀點樣搭配出來?各位大大系用手油定系搵噴筆噴嘎?

賣下廣告先 :34:  , 我post有講:
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-99528-1-2.html

原帖由 風信子1022 於 9-7-2009 10:05 PM 發表
明白了,咁好似幾好用咁喎~

都ok架..不過開頭可能要習慣一下..因為個掃唔似筆, 有d難控制

原帖由 iorik 於 9-7-2009 10:46 PM 發表
好慚愧我幫唔到手,因為我冇咩切模型同上色嘅經驗,只能夠同你講句加油.....:) :)

其實由隻文哥見街後陸陸續續都有人pose自己嘅作品上嚟公諸同好,不過到而家都係得你2個亙相交流............

都係想睇下幫唔幫到手, 多d人玩 repaint 等我地飽下眼福 :34:

回覆 13# 的文章

謝謝!
好多人都油得好靚,不過得好少好少人理下我地..