Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 風信子1022

唔該幫下我啦 !! 關於REPAINT LEADER 柯柏文問題

回覆 14# 的文章

如果咁樣,我諗我搵隻斯偉伯黎試下先會好d了...
呢隻百幾蚊,就算真係油衰左都都無肉赤..

回覆 16# 的文章

放心啦,比D耐性慢慢黎,一開頭記住輕手D,寧可慢D好過重手得滯救唔返(尤其係玩舊化)

回覆 17# 的文章

係丫~心急有時真係好易出事..不過我無打算玩舊化
因為無本事玩,只係油好少少算了
小弟都想學,但係所有野都唔識,都想由低學起,慢慢黎
請問超新手點樣學起好?
各位係自學嗎?
我都想油過隻op,奈何小弟上油方面無從入手...
可以指教一下嗎?
原帖由 風信子1022 於 10-7-2009 10:56 AM 發表
係丫~心急有時真係好易出事..不過我無打算玩舊化
因為無本事玩,只係油好少少算了

原帖由 星星叫 於 10-7-2009 01:18 PM 發表
小弟都想學,但係所有野都唔識,都想由低學起,慢慢黎
請問超新手點樣學起好?
各位係自學嗎?
我都想油過隻op,奈何小弟上油方面無從入手...
可以指教一下嗎?

其實一般舊化都唔難..主要都係乾掃同漬洗...有玩過軍事模型既一定熟識.
Internet其實都有好多教學, 再唔係可以買書睇, 最簡單買本"電X Hobby"睇, 差唔多期期都有教點樣舊化
小弟其實細個果時玩完TF就玩高達模型, 再大d就玩車模型, 後來飛機大炮咩模型都玩...唯獨濫而不精 :(  
之後就停左十幾年無玩lu..直到幾年前又玩返
所以點樣學起...都係揀d你鍾意又比較簡單既比較好.  
玩Repaint最簡單又唔駛大費周張搞到成屋天拿水味既就係買d Gundam Marker touch up 下d detail 位, 好似d金色呀, 銀色呀...我響另外一位大大既post見到火紋用左銀色做outline, 應該都係 Gundam Marker 做既..效果好好:71:
原帖由 McLarenF1GTR 於 10-7-2009 03:52 PM 發表

其實一般舊化都唔難..主要都係乾掃同漬洗...有玩過軍事模型既一定熟識.
Internet其實都有好多教學, 再唔係可以買書睇, 最簡單買本"電X Hobby"睇, 差唔多期期都有教點樣舊化
小弟其實細個果時玩完TF就玩高達 ...

你應該係講緊個隻op,我都睇完黎!幾正!
小弟對舊化冇要求,只想令隻膠tf,金屬感重!
咁係咪要用模型油?見d人講既油係mr.color咁上下~!
溝油係逐d逐d溝,溝到自己想要個隻色?
原帖由 星星叫 於 12-7-2009 07:47 AM 發表

你應該係講緊個隻op,我都睇完黎!幾正!
小弟對舊化冇要求,只想令隻膠tf,金屬感重!
咁係咪要用模型油?見d人講既油係mr.color咁上下~!
溝油係逐d逐d溝,溝到自己想要個隻色?

係要用模型油, mr.color 係其中一個品牌既一條line, 係油性既
你可以睇下現成既有無你想要果隻色, 唔係就要自己溝啦