Toysdaily 玩具日報

查看: 10258|回復: 20

[個人收藏] 小女子首建嘆息之牆2-安多拉編

:65: 大家好!又係我...

續上次砌出勇者之牆後,今次再度砌出「安多拉」編的機械人玩具牆,多多指教!:64:

「安多拉」是取自日文「ELDRA」的音譯,主要有《絕對無敵》、《元氣爆發》和《熱血最強》,其中最叫我深刻的就是《絕對無敵》,因為當年無記將佢個名稱為「獅人鳳」,老實說當我聽到呢個名,就立即起雞皮...:59:

其實佢個日文原名是「ライジンオー」,變換成漢字後即是「雷神王」,這個名型得多:35: ,所以我幾乎玩具照買,罷看無記卡通,免得每天都起雞皮...

之後的《元氣爆發》和《熱血最強》,無記的譯名叫係「伏魔金剛」和「哥修羅」,總算可以接受,但當時我和弟弟早就知道無記一定會播這套卡通,所以為了不被搶購,就在卡通播之前就購買了這些玩具,個時因為冇人識,所以唔貴。:43:

三個之中,合體後最高始終係「伏魔金剛」,不過我比較喜歡「雷神王」多D。:)

如果我家姐都係咁就好啦...:67:
哩個系列亦叫藍光人系列,無論故事及市場策略都比勇者成功針對小朋友喜好,可惜得三套電視作品(其他後繼作只係出game出玩具)

尤其戈修羅嘅制作超越咗勇者系列(唔計超水準嘅勇者王)

P.S.
我都有同感「獅人鳳」哩個名好難聽,依家D電視台翻譯寫稿質素真係好唔穩定,
哩句「私人醒」嘅!

其實曾經有一套叫”完全勝利”:36: 係繼絕對無敵之後既續集:67: 不過造型唔太掂,好似胎死腹中定唔知播左幾集就摺埋:38:
原來樓主真係有埋 熱血最強,手手好鐘意佢地嫁:$
其實你有無開過盒黎玩:shy:
頭像被屏蔽
我們可以認你做家姐嗎.........:73: :73: ............??
其實小弟想問一個不知進退既問題:
"家姐"到底係先鍾意d男主角同小朋友, 再買機械人,
還是一嚟就鍾意機械人....................(敬請勿插, 想做個調查...):68:
我最鍾意元氣爆發
原帖由 kirin小黑 於 6-7-2009 06:45 AM 發表
其實曾經有一套叫”完全勝利”:36: 係繼絕對無敵之後既續集:67: 不過造型唔太掂,好似胎死腹中定唔知播左幾集就摺埋:38:

「完全勝利」應該係屬於「熱血最強」之後,是利用「雷神王」、「伏魔金剛」和「哥修羅」的力量甦醒的,可惜胎死腹中,不過製成好的動畫片段都被製成dvd,只受購買日本原裝的「絕對無敵」和「元氣爆發」fan應募才可以得到....

原帖由 分手勿語仔 於 6-7-2009 08:55 AM 發表

原來樓主真係有埋 熱血最強,手手好鐘意佢地嫁:$
其實你有無開過盒黎玩:shy:

有呀...全部都有打開來玩過,不過自從買勇者玩具之後,我和弟弟都懂得愛惜玩具,每次都小心變形合體,玩完都包番好佢地。

原帖由 Quentin 於 6-7-2009 09:41 AM 發表

我們可以認你做家姐嗎.........:73: :73: ............??

其實我都係智在交流一下:shy:

原帖由 herolouis800528 於 6-7-2009 09:46 AM 發表

其實小弟想問一個不知進退既問題:
"家姐"到底係先鍾意d男主角同小朋友, 再買機械人,
還是一嚟就鍾意機械人....................(敬請勿插, 想做個調查...):68:

呢個問題好多人問過我,其實我只喜歡機械人,因為細個時受到五叔的影響,所以愛看機械人卡通,不過多好人不太相信我...老實說你問套卡通的機械人名我都還可以記得起,若是問卡通內的角色名,真是有點困難了。
原帖由 Tasuku 於 6-7-2009 06:37 發表
哩個系列亦叫藍光人系列,無論故事及市場策略都比勇者成功針對小朋友喜好,可惜得三套電視作品(其他後繼作只係出game出玩具)

尤其戈修羅嘅制作超越咗勇者系列(唔計超水準嘅勇者王)

P.S.
我 ...

ライジンオー,其實ライ係Lion,ジン係人,オー係鳳凰個凰字
代表3種生物合成一部主角機,亦即係獅人鳳,我覺得係譯到部機既重點所在,
好多人細個睇完到而家都仲記得,就係一個成功既譯名.
如果再細心D,叫做獅人凰,連個尾音都跟到日本音,咁就更高分.

不過連日本仔後來都係公布左佢叫雷神王,又的確係跟返人地個名好D既.

原帖由 kirin小黑 於 6-7-2009 06:45 AM 發表

有圖see see ma?
頭像被屏蔽
我想問家姐
o個盒"2合1 獅人鳯" 同另外o個兩合獅人鳯and 百勝龍王有咩分別?
原帖由 verywai 於 6-7-2009 06:32 AM 發表
如果我家姐都係咁就好啦...:67:

如果我亞媽同女朋友都係甘就無敵喇...:67: :67: