Toysdaily 玩具日報

[冷門軍事玩具攝影分享] DRAGON 鐵血將軍巴頓George Smith Patton Jr [多圖注意]

巴打介紹好詳盡~~ :71:

呢隻巴頓應該有兩三年啦, 當年都有考慮入, 不過已經有兩款普通版, 而且呢隻只是比其中一款普通版多一件大衣:(

呢隻d子彈是金屬造o架, 當年都覺得好正

DML 係1/6 二戰界的確早已稱霸, 其中 2004 - 2006 真是好多款經典, 只是近兩年有d疲態
可能是成本上升, QC的確比之前差左, 頭雕都冇早兩年咁好, 而且題材太重覆, 更大問題是以DML 既出貨量之大是好難走DID 既精品路線而不大幅加價

不過DML 仍然是長於整體感, 考證最好, 題材最廣, 塑膠件開模最精细(DID 既金屬同木製件是好有誠意, 但是有時限於原料特性, 比例同精細度反而不及塑膠件, 例如鎗; 不過最近Soldier Story既金屬鎗比例已經掌握得好好啦 :handshake: )

DID 以配件計的確好好, 但整體感總是差dd(個素體比例真是好冇問題:angry: ), 而且考證同比例不時有錯, 所以我都是散入配件多(係大量入:x )
原帖由 ledmirage3100 於 30-6-2009 03:53 PM 發表 巴打介紹好詳盡~~ :71: 呢隻巴頓應該有兩三年啦, 當年都有考慮入, 不過已經有兩款普通版, 而且呢隻只是比其中一款普通版多一件大衣:( 呢隻d子彈是金屬造o架, 當年都覺得好正DML 係1/6 二戰界的確早已稱霸 ...

多謝:77:
沒錯∼!  :71:   不過 DID 成立得個 6年左右  比例應該會越做越好∼∼   的話佢d配件真係好正∼∼ !
原帖由 MAX 於 30-6-2009 03:39 PM 發表 我都想要一架1/6...?v=0

我都好想要架啊∼! :handshake::handshake:
死la 有d confuse, dragon 同did 係2間公司黎ga??
定係同一間公司 2個品牌, 我都like 2戰 1/6 第一隻就買左dragon soldat 既101, 呢隻sodat 就比平時dragon d 1/6 貴唔少, 不過都幾正, 但近排買左did 個醫護兵都好正, 反而dragon d qc 真係麻麻, 我本來想儲多d 2戰兵, 但一拎上手睇, 雖然平, 但買唔落手, 隻隻都差唔幾...配件又少..
原帖由 maxy2k 於 30-6-2009 04:13 PM 發表 死la 有d confuse, dragon 同did 係2間公司黎ga??定係同一間公司 2個品牌, 我都like 2戰 1/6 第一隻就買左dragon soldat 既101, 呢隻sodat 就比平時dragon d 1/6 貴唔少, 不過都幾正, 但近排買左did 個醫護兵都好正 ...

dragon 全名係 Dragon models limited(DML) 係環球模型(UML)既姐妹公司  1999 年就有架啦(1/6 WWII FIGURES)

DID 全名係 DRAGON In DREAM,  有點間串 dragon 既味道 :66:  2003 先開始有

DRAGON 真係有d算係平,∼ 但因為佢大貨咁出所以有時d質素會有問題DID  出貨沒咁多∼ 貴d  所以 比較精∼ 尤其佢d配件∼:71:

希望幫到大大你∼  :77:買多d 啦∼  :36:

其實我想搵一隻2戰 既sniper, 都係因為睇左saving priate ryan, jackson 咁
之前好似dragon 出過2隻 enemy at the gate pack, 個套正, 不過買唔番
唔通真係要自組
原帖由 maxy2k 於 30-6-2009 04:24 PM 發表 其實我想搵一隻2戰 既sniper, 都係因為睇左saving priate ryan, jackson 咁之前好似dragon 出過2隻 enemy at the gate pack, 個套正, 不過買唔番唔通真係要自組

大大講緊呢隻?  

ebxy 有。。。不過要成 130 usd
1/6 金屬坦克, 唔使去外國, 香港已經有人造, 佢就係火炭, 我每日返工都經過 :D

Official Site
http://www.tankmodel.com/index2.html
原帖由 辛尼 於 30-6-2009 12:47 PM 發表
咁多人玩HT ,EB  睇得多可能都會悶悶地∼  加上TD 呢度真係好少 二戰既 1�6 post  ,咁就等我分享下啦 可能好多人以為 HT 為香港 揚威海外,但其實 DRAGON 既 2戰1�6 figures 係軍事上根本就已經係皇者地位 而家再 ...

我細個都買左隻history channel版威龍巴頓
而家已經擺左向"figure塚"了
原帖由 ledmirage3100 於 30-6-2009 04:49 PM 發表 1/6 金屬坦克, 唔使去外國, 香港已經有人造, 佢就係火炭, 我每日返工都經過 :D [img]http://scifimilitary.com/MAA/4K38.gifhttp://scifimilitary.com/MAA/4K19e.gif[/img]Official Sitehttp://www.tankmodel.com ...

:handshake::handshake:
威龍係二戰60周年出個d road to victory系列美軍兵,到而家拿出黎睇質素都好高,但近幾年真係有d不進則退,
原帖由 maxy2k 於 30-6-2009 04:24 PM 發表
其實我想搵一隻2戰 既sniper, 都係因為睇左saving priate ryan, jackson 咁
之前好似dragon 出過2隻 enemy at the gate pack, 個套正, 不過買唔番
唔通真係要自組

依家自組應該唔太難, 最近出既呢幾隻已經差唔多有齊你需要既o野:

的確而家自組方便好多∼ 散件易搵左好多∼  配件又做得好正∼

更加有樂趣 :34:
:71:
原帖由 辛尼 於 30-6-2009 04:40 PM 發表

大大講緊呢隻?  

ebxy 有。。。不過要成 130 usd
有啲Enemy at the Gate嘅味道。