Toysdaily 玩具日報

查看: 10458|回復: 48

[冷門軍事玩具攝影分享] DRAGON 鐵血將軍巴頓George Smith Patton Jr [多圖注意]

咁多人玩HT ,EB  睇得多可能都會悶悶地∼  加上TD 呢度真係好少 二戰既 1�6 post  ,咁就等我分享下啦 可能好多人以為 HT 為香港 揚威海外,但其實 DRAGON 既 2戰1�6 figures 係軍事上根本就已經係皇者地位 而家再加上DID SOLIDER STORY  1�6 2戰figure 真係比我地香港公司壟斷左:34::34:
DRAGON 呢間公司 全名係 DRAGON MODELS LIMITED (DML) , 就咁可能得玩模型 2戰1�6既先知呢間野, 但佢根本就係 香港某間公司整出黎。。。 相信一講大家就知。。就係環球模型啦∼ 有沒感到驚訝呢? :43:  好,唔講呢d廢話啦∼ 去片

今次介紹既係
鐵血將軍巴頓  相信大家沒睇過戲 都聼過佢既大名∼  dragon 今次出既呢隻係佢最後升到最高既軍階 (4星上將德國巴伐利亞地區首任佔領軍司令),
歷史就唔多講啦,有興趣可以去睇http://en.wikipedia.org/wiki/George_S._Patton
先黎睇下佢既外盒包裝,威龍既一貫包裝 不過不失,保護程度可以接受 美觀程度就比較普通   內盒一目了然清清楚楚  俾佢 3粒星(滿分5粒)
    有張card 好似 eb 說明咩出廠numbr咁

頭雕方面 算係做得幾似 當然咁既價錢黎講。。已經算做好好∼  所以俾佢 3.5 粒星啦
眼睛油得唔係咁好沒咩精神 呢度比較失分

配件方面十分齊全 做得十分精細 不過 頭盔只是用膠做 相對DID 既金屬 DRAGON 就比較失色 , 佢條鞭都係膠左少少,但頂端有用假皮,槍袋,腰包等等都有用到仿皮

子彈方面 做得唔錯,完全沒咩膠既感覺,  子彈仲可以放落個腰套度,好玩 :71:   而槍可以拉   仲有多件大衣  當然係唔能夠同DID 出個d比∼ 但2者價錢唔同∼ 所以配件俾佢 4.5分

全副武裝之後既鐵血將軍 (可惜沒1�6既坦克):help:
     頭雕問題 所以個樣有d傻

天氣凍左 換件3先∼∼

價錢方面呢隻野真係好抵,#xx 左右 算係好平  所以 5 粒星

可動程度方面 係好好∼! 手左右上下移動都沒咩問題 ,腳都可以上下屈曲  跟HT EB 比都算係咁啦佢∼  不過關節移動時有 “瓜瓜聲“   所以 4粒星

經典手執皮鞭做形照   

之後坐車出發去檢閱軍隊  ( sarah connor 客串司機)莫非 之後要去殺terminator :50:
架車係dragon 既出品,沒引擎個隻, 但多左  .50  質素真係讚∼! :71:

(唔夠位影,下次搬落街影會好d):no:

拍攝期間湯告老師話 要影埋一份:73:  題外話 DID 真係越出越正∼! :handshake:

(敏感禁標誌刪)

評分

包裝 ***
頭雕***1�2
配件 ****1�2
價錢 *****
可動程度 ****1�2
總評 ****

謹以此紀念 Normandy  和 The Anti Nazi Resistance Movement 65th Anniversary :64:

多謝各位:77::77:

精彩嘅分享~~~:71: 支持

近期威龍嘅US M1盔...都轉左用金屬製.....
原帖由 MAX 於 30-6-2009 01:39 PM 發表 精彩嘅分享~~~:71: 支持近期威龍嘅US M1盔...都轉左用金屬製.....

多謝版主:77:

啱啱發現 佢隻 70578: kit carson twin 既都係用金屬制,  DID寵壞左大家。。。 金屬先係標準架嘛:34::34:

DID 好似有出 仿真頭髮 MAX 兄 有沒入?  唔知效果如何?  
非常好既介紹:77:
請問呢隻巴頓出左幾耐的呢?
Agree with Sunny's opinion of little have been mentioned to products other than those of EB and HT. I too, like Sunny and Max, am interested in WWII figures, though haven't got one myself, yet. Hey, Sunny, a 1/6 tank can pretty much be as big as your own bed; unless your home is a big one, otherwise you probably have to sacrifice a bit and put the tank into your bedroom and you either sleep in the living room or in the bath tub... and I hope you just want to have ONE tank.
原帖由 巴治奧 於 30-6-2009 01:56 PM 發表 非常好既介紹:77: 請問呢隻巴頓出左幾耐的呢?

:77:多謝

睇盒底寫 2005 ∼ 我係 官方online sales 買  cyber-hobby.com , 因為我唔係香港,  如果想買照計 環球模型門市應該會有掛∼∼ 我唔清楚∼∼
原帖由 燒賣 於 30-6-2009 02:04 PM 發表 Agree with Sunny's opinion of little have been mentioned to products other than those of EB and HT. I too, like Sunny and Max, am interested in WWII figures, though haven't got one myself, yet. Hey, S ...

haha i really want one 1�6 tank :34::34:  only ONE ! 都應該夠位擺既∼  係香港就話地方細沒位放∼∼∼  暫時係呢邊澳洲 多位好多∼ 又平好多租屋∼   不過有廠夠膽出 1�6 tank 咩?? 我好似見過一架 1�6 全金屬。。。個價真係。。。嚇鬼死人,  係ebay 都見到 21st century ultimate solider 有架, 平好多,不過睇落好膠啊∼:50: 但係可以搖控有好似幾好玩∼∼  

可以買隻 DID  ROE  或者 T-BAG 或者 湯告老師      又平又好玩∼  ROE 就最抵玩,又多配件又正∼∼  大大你快d買返隻∼ 中二戰毒啦:36:  起碼抵玩過 HT EB
Bad guy Sunny (just kidding), don't push me into this whirlpool. This can be extremely addictive. Once you got the first one, you want to have the second one... before you realize it, you have already got 160,000 of them to reenact the Normandy D-Day... and they are just the Allied part.
精彩嘅分享!  1/6 TANK:@  I just have a 1/6 Lambo for my figures:)
原帖由 燒賣 於 30-6-2009 02:28 PM 發表 Bad guy Sunny (just kidding), don't push me into this whirlpool. This can be extremely addictive. Once you got the first one, you want to have the second one... before you realize it, you have already ...

160,000哈哈哈哈 :34:    德國要買 380,000  :34:   

Because Im bad, Im bad-come on
(bad bad-really, really bad):help:  MJ RIP
原帖由 whkvictor 於 30-6-2009 02:44 PM 發表 精彩嘅分享!  1/6 TANK:@  I just have a 1/6 Lambo for my figures:)

victor 兄 你真係有好多正野俾你 d figures 玩∼:34:    繼續貼多d :71:

多謝支持  :77:
"DID 真係越出越正∼" :handshake:
講得無錯啊! :$ 辛尼兄!
THX 詳細分享! :77: GOOD POST! :71:
"DID 好似有出 仿真頭髮"

於店舖見過實物DISPLAY...冇買....個人感覺....髮質比較粗硬...好似禾干草...

我認為...都係用翻BARBIE個D植髮會好D...不過除左長髮之外...我覺得冇植髮嘅需要....

哩隻巴頓...幾個月前見佢有現貨...近排又唔見嘍...有興趣嘅人...得閒去佢門市巡吓啦...
間唔中佢會放D絕版野出黎...可能會有驚喜~~
真係睇得3大廠...睇下呢d真係舒服晒....清新
我都想要一架1/6...