Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP ALTERNATIVE DESTINY 勇者凱撒

shallbe 發表於 22-4-2022 12:14 PM
同意你睇法,暫時齋睇官圖都覺得髖關節幾牙煙;
官圖裡面大合體後都係得一張係腳踏實地,其他都係浮空圖 ...

such size and weight, definitely need support

materials are PVC and PS. PS is hard but brittle........No good at twisting, still need care
newnov 發表於 21-4-2022 05:45 PM
食玩要接近5舊,架機仲要8舊,你玩埋我個分,唔買等你變死貨

留名等睇變死貨,咁我買嚟玩下先
FAZZZZ 發表於 22-4-2022 10:57 AM
組過!  看看第一彈剛巴斯達 關節並沒到非常緊  作為第二彈的凱撒 手臂我是覺得還行,  雙腿要支撐張開  我 ...

完全唔同意,反正模型本來就是要有技巧
想問下之前買過gunbuster既朋友,是否全上色無貼紙?如果呢隻又隻全上色,唔駛上色既話,呢個價值當俾左上色費都還可接受。
馬仔 發表於 24-4-2022 11:57 AM
想問下之前買過gunbuster既朋友,是否全上色無貼紙?如果呢隻又隻全上色,唔駛上色既話,呢個價值當俾左上 ...

我砌咗放埋一邊,膠料太硬,換一次手parts已白化唔敢再掂。

無記錯無貼紙(最少我無貼),全部位置上哂色。
你好 發表於 24-4-2022 04:13 PM
我砌咗放埋一邊,膠料太硬,換一次手parts已白化唔敢再掂。

無記錯無貼紙(最少我無貼),全部位置上哂 ...

我今早仲考慮緊定唔定,而家你咁講,俾多d錢買 THE 合金好過。
你好 發表於 24-4-2022 04:13 PM

無記錯無貼紙(最少我無貼),全部位置上哂 ...

咁恐怖換手都白化....想問下隻gunbuster上色如何?有冇金屬色?

z21948814 發表於 28-4-2022 01:09 AM
咁恐怖換手都白化....想問下隻gunbuster上色如何?有冇金屬色?

應該算叫做磨砂金屬色吧
都算幾靚, 我冇乜玩過, 砌完就那POST放係度, 一個月就入盒
不記得有沒有白化了
不過素組派來說還是很不錯
建議玩開SMP的朋友不要當SMPAD為同一系列吧
SMPAD係玩造型的,鐘意佢魔改, 當佢手辦咁放的咪買囉
我覺得D人好奇怪, 你唔錯意裂甲, 你咪唔好買囉
成日係度鬧佢出裂甲, 我覺得舊設計機械人好笨好圓
出原型我一定唔會買, 但魔改後裂甲好型,
我就會因為造型而去買, 雖然我冇睇過那機械人的動畫
而笨大就係為左我地而設計這些魔改的, 你地唔鐘意就繼續等SMP系列就可
佢地之後都會出SMP凱撒, SMPAD應該唔會出齊勇者的
佢應該揀機械人來魔改來玩
th0220 發表於 28-4-2022 09:08 AM
我覺得D人 ...

同意。

當佢造型先決,手辦咁玩係唔錯。

不過我對佢第一作gunbuster另一不滿,無隱藏水口都算,有乜理由前臂圓筒形,個水口會開喺弧形嘅手筒上!?叫初心者點修好?????話哂價錢唔係平。
th0220 發表於 28-4-2022 09:08 AM
我覺得D人 ...

之前有作者的手辨作sample 去改, 才有這個. 但作者只做 Ex kaiser, 就沒有其他Yusha. 我想EX Kaiser 會only one Yusha
百貨應百客 出多D無所謂既 但希望唔好搞到SMP可變型合體既凱撒出唔到啦 依隻我真係完全無興趣

對 我買完比較不會分體之類...所以出完成品或者以造型優先合體後更為吸引= =

不過沒有高達的膠質素又不是很想買==始終價錢不算便宜
最近睇左位台灣人套片講GK套件,如果用呢盒SMP比較套GK件,呢盒模型可以話用超值去形容,因為套GK只可以show合體完成或準備合體,架戰機係show唔到,而且零可動,呢套可以做曬所有野,唔駛上色補水口同筆地,俾買左GK既玩家睇到呢盒,一定買番兩套番屋企。
SMP ALTERNATIVE DESTINY 勇者エクスカイザー キングエクスカイザー
メーカー希望小売価格: ¥7,200(税込:¥7,920)
2022年9月19日 発売
https://www.bandai.co.jp/candy/p ... 49660700753000.html