Toysdaily 玩具日報

[新品消息] threezero X 竹谷隆之 傳說巨神 伊迪安 / Ideon

機身用上了大量浮雕花紋, 的確有著濃厚的地球古文明味道.
就看上半身的正面圖, 細膩而且複雜但同時又重複性的花紋, 還有一絲不苟的雕功,
就感覺到這作品是竹谷隆之的表演作品 (show piece).

個人很喜歡這麼不一樣且富有濃厚個人創作風格的作品.

期待上色後的模樣.
fktuen 發表於 8-10-2020 10:56 PM
機身用上了大量浮雕花紋, 的確有著濃厚的地球古文明味道.
就看上半身的正面圖, 細膩而且複雜但同時又重複性 ...

這只是於個人的藝術性創作雕像,曲高而卧寡,只合小数人口味。

玩具是大眾化容易接受的商品。
尤如西方高音歌劇與流行曲一樣。

既想熊掌與魚也要兼得?

難也矣!!

个人观感:到底这個工作系aim for令人喜樂的玩具還是一件陪葬品,買返来放屋企真心唔老黎。

小弟唔懂藝術唔判断文化高低,但系
想做兿術家,又貪心賺玩具精D钱,恐怕唔會有市场。
上半身還免强可以接受,但睇到對綉花靴。。。 機械設計向來都唔係竹谷嘅强項,SIC中嘅大部份機械系列都係由安藤賢司出手就知道了。
移除所有圖案素體本身已經唔掂, 只係一舊舊奇怪形狀物體連結埋一齊

感覺竹谷已經回晒塘連基礎設計都已無法做好

{:1_374:}{:1_374:}{:1_374:} {:1_377:}
:ar:  感覺竹谷已經回晒塘連基礎設計都已無法做好   X2  :74:
G-man 發表於 8-10-2020 11:42 PM
這只是於個人的藝術性創作雕像,曲高而卧寡,只合小数人口味。

玩具是大眾化容易接受的商品。

非常認同喔!
這傳說巨神的設計方向, 確是個藝術性創作雕像.

有點可惜的是, 竹谷老師這個雕刻手藝, 本來就健基於「改創」.
例如把傳說的人物魔化、把 Rider 改生化等, 說得難聽一點就像「二次創作」.
佢無一般藝術家那樣, 走自己的路線之餘, 也有自家的人設、物設、或花紋等品牌化元素.

今次的 cross over 創作, 若非把價格定到天高 (如 HKD $5000 到 $8000 以上),
的確很難把它定位為玩具看待. 亦因為咁, 就好合付師兄所講, 這傳說巨神不是大眾化容易接受的商品了.
配合劇內設定, 伊狄安係遠古外星文明的出品, 真係咁既款先合情合理喎

點會核突呢?
熱狗OO 發表於 9-10-2020 07:09 PM
配合劇內設定, 伊狄安係遠古外星文明的出品, 真係咁既款先合情合理喎

點會核突呢?  ...

師兄快去落訂~go go go !!!

根据事实的设定,伊迪on是笨大敛财玩具商品企画,牵强到不得了的积木合体+单纯红色配色,连吉姆头都是为了减低玩具成本提高利润为前提。

原作根本就是随便的廉价设定何来什么認真外星文明……

所以又扮艺术家又贪心想赚玩具钱,就由他们老板来买单吧gogogo
都未開訂...急都急唔黎呀嘛.....
tower 發表於 9-10-2020 09:30 PM
根据事实的设定,伊迪on是笨大敛财玩具商品企画,牵强到不得了的积木合体+单纯红色配色,连吉姆头都是为了 ...

當年伊迪安好似唔係笨大出商品。再講,當年收視據聞都幾慘下,何來斂財?
其實個人對玩具態度比較開通, 尤其d無乜愛, 回億不多嘅玩具, 都比較能接受新設計或cross over.
有時係咁, 更加有入手新玩具加追買同系列舊玩具嘅機會.

反而對極有愛及回憶嘅機體, 會特別著重是否跟足原著設計等哩樣嗰樣.

:78: