Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] GUNDAM UNIVERSE 系列

咁肉酸既產品叫經典再現

特別番組

玩具日報視頻@玩具商店街 - 機動戰士 2019 新系列:GUNDAM UNIVERSE 發佈會

BANDAI HK 於2019年1月8日 (星期二)在中環:65:

為2019年新產品 GUNDAM UNIVERSE 作了一個傳媒發佈會啊:handshake:

我們亦有機會 對BANDAI的新產品來一個近距離 鑑賞呢:D

https://youtu.be/uCDEw413WHQ

會唔會係hcm pro d friend

睇開頭有W呢兩款法國熱(死神機師迪奧當年響法國紅到個配音員可以開專場簽名會),,同包裝為掛卡式,亞洲玩家就應該醒水,呢條線明擺著又係一鋪對歐美市場試水嘅粗細節,硬關節(玩下奶卡同美泰就明,日系公仔嘅關節分割對鬼佬嚟講有幾吾等使)系以堪玩(舊高達支槍管為咗無咁易斷,專登改機設加厚咗)為設計目標嘅傳統日系公仔玩家退散產品線。
就好似已經折埋嘅SDEX咁,《頭號玩家》熱潮過咗,歐美市場食呢系列先算啦~
哩D根本係小朋友玩具系列,點解大家要用RB魂果D來比較...
其實Age果期都出過批小朋友系列... 不過當然就無哩隻GU咁貴.....

100蚊內比較合適,小朋友玩具最緊要係大隻(特別係武器要加大), 唔易爛同安全

"高可動性"佢都夠膽死講出黎唔面紅果下好野
明明隻隻擺起POSE都就住就住
好似做運動未拉筋咁:sleep:
不如大家估下出到幾多隻之後死line

要粗玩,以前MIA咪出得幾好,但一走高檔EMIA後就斷咗⋯⋯
笨大依家似試緊以往系列改用更廉價更簡化推出市埸……之後慢慢張原有系列斷line.
taken 發表於 10-1-2019 08:45 AM
笨大依家似試緊以往系列改用更廉價更簡化推出市埸……之後慢慢張原有系列斷line. ...

唔好啩,出多啲robot魂msv先啦。
canadian 發表於 10-1-2019 12:51 PM
唔好啩,出多啲robot魂msv先啦。

唔會即時無R魂笨大試下市場反應先,你見到大部份人等R魂跌先入就知道定價太高亦係R魂死因……你想平嘛?笨大依家就出平價版R魂俾你。
內地發佈會

咁樣都可以開條新line
服左bandai
近日某店減價清R魂货,據說笨大已考慮斷R魂改由 gundam universe 接棒……普通機体由GU出比較特別機体由Metal R魂出。0083 GP01R魂已經中止開發……
R魂只不過hg上少少色的質素,但r魂的價錢已經買到一盒mg,就算特價我都不會買r魂啦
taken 發表於 11-1-2019 03:42 PM
近日某店減價清R魂货,據說笨大已考慮斷R魂改由 gundam universe 接棒……普通機体由GU出比較特別機体由Met ...

如果B社真係想用gundam universe取代R魂,可能係自尋死路,當初食玩assault kingdom出得好地地,B社忽然斷line用universal unit取代,結果死得仲快,玩開高品質R魂的玩家真係會為咗有得平而接受品質差過R魂一截的gundam universe?唔講用料同造型,新系列的可動性似乎同R魂無得比,動作生硬之餘有無可變機能亦成疑問。
可動成品由MIA開始直至R魂,一路走來只有越出越好(當然仲有越出越貴啦),宜家B社反其道而行來個大倒退,唔係啩?