Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] GUNDAM UNIVERSE 系列

Douglas.M.Saint 發表於 8-1-2019 05:18 PM
Any different between Robot Tamashii???
Seems ugly for the product and cost 3,000 yen..... ...

唔同 Grade ... 可以當佢係 Collectors 入門版 ... 即係

Gundam Universe > Robot魂 > Metal Robot魂 > Metal Build / GFFMC
sheet, 淨係識開新line, 到底有冇marketing...
仲要狂loop所謂人氣主角機, 一個見到都嘔嘅固有模式...
應該係經濟版嘅成品, 但如果同其他成品系列一樣, 邊出邊偷偷地加價, 咁就真係new balun :38:
無特色產品,sale point在那?怎樣擴展到世界?
高達人氣都沒落,賣既只有情懷

原來係六吋可動大膠⋯
又搞多果古怪比例系列出黎:o
Looks like entry level product, not as good as Robot Spirits.
唔好睇少哩個系列未來日子有可能取代R魂……內地人工貴笨大又揾唔到其他地方生產哩類完成品玩具,要降低成本唯有係玩具本身揾方法。出D開發簡單又平玩具俾玩家。好似R魂魔神英雄伝咁轉咗去NX系列到咁……
即係robot魂的半價價錢的入門版1比144的完成品

robot魂成日都有跳樓做到200元樓下, 呢批新垃圾若不長期在一百以下的話相信對香港市場係完全無吸引力

其實呢個系列適合造大機, 例如RE100剛好把大ms如夜鶯減價至低於mg價咁就吸引

如果煞帝娜或京密煞等以此系列出而能做到robot魂的普通機價錢咁就ok喇, 而不是以出到爛的一眾高達主角機打頭陣

一係出量產機如吉姆及渣古, 比模型高手用作大量被斬爛當parts做情景

我估呢條line好快死, 真係 "貴過HG但又蘿魂未滿"  
就咁睇D相產品都唔太差,唔計可動同特效都啱D唔砌模型但又唔想買太貴R魂人仕。長遠嚟計R魂日子並唔樂觀……R魂最大缺點係魂限同跌幅快,除左我哩D死忠外唔多人入。有都等跌價先入……笨大見到咁應該好大機會用哩個系列取代R魂。反正笨大成日斷line,有mia, hcmpro 做前科……
gu4.JPG gu3.JPG gu2.JPG gu1.JPG gu16.JPG gu13.JPG gu19.JPG gu7.JPG gu10.JPG
呢條Line應該出D比較二線的角色(量產型),例如GM(吉姆)、綠色渣古.......可以配合 Robot 魂,玩量產。:^
感覺太膠,比多d玩返Robot 魂算
完全睇唔到呢條line既selling point係d乜....
真係除左rx78  其他機都有d醜
R魂都算是笨大的高級系列了