Toysdaily 玩具日報

查看: 91957|回復: 65

[玩具報告] 巨大!高清!震撼!ENTERBAY 1:4 HD Terminator 2 T-800

I'll be back!

《終結者》(The Terminator)

第一集擁有由活組織包覆機械骨骼的仿生人西泊汀智能電腦系統800型(即魔鬼終結者,由史瓦辛格扮演)從2029年穿梭時空回到1984年5月12日暗殺莎拉.康納(由琳達.漢密爾頓扮演)。同一時間,凱勒.裡斯(由麥可.比恩扮演)回到過去以保護康納免遭生化人殺害。

《終結者2:審判日》(Terminator 2: Judgment Day)

繼1984年放映的科幻動作片終結者後放映的同系列續集。是在1991年放映的科幻動作片,是前健身運動員阿諾·施瓦辛格的代表作。

故事講述天網再派遣由液態金屬組成的生化人「T-1000」(羅伯特·帕特裡克飾)回到過去追殺莎拉·康納的兒子—約翰·康納,以免自己被日後已經長大的約翰·康納擊敗;另一方面,第一集中的T-800再次回到過去,這一次竟然負責保護約翰避開T-1000追殺。   

《終結者3:機器的崛起》(Terminator 3: Rise of the Machines)

機器人發動戰爭的日子“審判日”並沒有來臨,青年的約翰.康納過著流浪的生活。正當以為存在著終結者的未來已經改變的時候,「天網」派出更強女性終結者T-X。而升級版的終結者型號T-850(阿諾.施瓦辛格扮演)再次迎戰。

自1:6市場發展穩定,各個品牌既FIGURE百花齊放之際,EnterBay發佈了一個新的玩具領
域——1:4 HD系列!!
到底如此巨大比例有何特別之處?正所為有圖有真相,現在就同大家一齊體驗1:4的高清震撼吧!

作為1:4HD的第一彈,由未來戰士的阿諾帶頭登場!
身高足足有18吋高呢!
不得不提原來影咁大既玩具是有一定難度的,
因為鏡頭太WIDE容易變形,而身高比例亦會因不同角度而有所不同,
我已經盡量重現真實比例,當然佢同好多明星一樣....真人靚過上鏡的(最真實一面請大家自行到門市睇實物比較)

個人覺得比例最接近阿諾亞真人,沒有刻意美型角色或美化比例,以真實為原點是我欣賞的地方。

個人感覺是暫時市面上最似真人的玩具。

比例大了,真皮褸能做出更像真實的質感,摺痕及厚度。

髮型相當有立體感!

除下黑超,可望真面部上細微既細節。

上色非常子細,皮膚及SO根上色交足貨。
EB的FIGURE的確是打燈上鏡後是不同的,可能自然光下才能表現出實物應有的質感。

全身圖前後的對比

嘗試影面部細節,皮膚及細紋的確一流!

上半身有包膠連到頸位,關節是隱藏的。
如果有360度可動眼就更完美了!
頭部有少少水口位要注意。

DRY企都非常有氣勢!

到底1:6同1:4最決定性既分別係乜?就係玩拉鏈!!
全部拉鏈都可動,同真衫一樣!

皮帶可以車埋線∼

袖口位有拉鏈,以後除褸就唔洗拆拳頭啦!

皮褲都有可動拉鏈

腰位的繩可收腰的,靴都係真皮造的。

有番咁上下比例皮紋的SIZE才合理,一D都唔似玩具。

皮褸重可以拉埋拉鏈,又多一個款!

有埋架哈利電單車就完美了!

黑超可摺合,同真既一樣。

其他佩件一覽,劇中主要佩件有齊!

地台上色一D都唔馬虎,合金支架夠實淨,又有舊化處理。

名場面玫瑰盒可玩紙盒藏GUN。

真正合金槍,可上彈及出色的木紋處理。

曲尺重可以回膛,有保險掣及研上子彈既彈夾,真係真實感滿分!!

上彈

曲尺及金屬子彈

子彈真係可以一粒粒咁入彈的,死未?

可動的摺刀

改變世界的晶片

合金製的機械手,每一個關件都可動,真係分件都分死你....
可惜的是D血唔夠真實,如有心可自加工上色。

玩上子彈

彈弓加5磅!

這個殺手不太冷

高科技電子零件....

高科技電子零件2....

劇中最有型都算呢一幕啦!!大隻佬買花∼

打開個盒內有乾坤!

上膛!

摧花!!

睇路呀細路!!

一個字,型!!

除咗件皮褸,可以展現健美先生完美既身型!

HD之頭雕及上色

雖然咁大隻,可動都不錯的。
但當然冇1/6咁好啦,始終關節強度同FIGURE本身重量都有影響。
但一般POSE都沒大問題。

裝上機械手重現劇中名場面!

全部關節都可動的,真係好利害!!

玩具整體來說真的能做到真人既感覺,簡簡單單一個POSE都非常滿足!
金屬既佩件非常仔細,要知道合金分件比膠無論造功難度及成本都高很多呢!
1:4的巨大比例的確是一種新既體驗,真實感及細微部份是1:6不能比擬的,
但對香港的玩家來就說,最大既問題應該是地方問題吧....
但只要對角色有愛,不妨試試抬一隻點家“供奉”吧!
玩具報告就此完結,多謝大家收睇!!
(留位)限定會場版本內容
滯銷谷廣告?????
多謝DICK版主既分享,小弟覺得1/4實在太大隻同埋個頭雕唔係咁似所以無咩意欲入手:(
多謝:77:版主既分享
硬係覺得個髮型唔順眼
衫同身型都幾OK....
BTW....隻機械手其實.....冇咩特別...(係宜家玩具界黎講)
1:4都 叫做12吋FIGURE 類...但係其精髓...個樣...真係唔似...
有個形...冇個神.......
所以見到ENTERBAY 出每一個FIGURE....佢都唔多夠膽整其他表情...而且
大部份都有野遮到個樣(尚連奴同佢都有戴眼鏡遮住)
所以ENTERBAY 再唔係12" 個樣度下一番苦工就會令HT 獨大了....
正如TBB 同ATV 既差距....愈黎愈遠...
個衫版好差
一D都吾FIT身
同個衣領大好多:(
頭唔多似;膚色怪怪的;件皮衣大左些...種種原因令我:38:
額頭好核突.....
好詳細, 強!! 我覺得今次E記做好1比4條LINE, 就可以搵唔少,但都驚佢會胎死腹中.
始終位置, 價錢都係問題, 但只要做得好, 有人問津, 就可以普及, 好似以前未有1比6, D人都會覺得邊有人用成千蚊玩具一樣 !
Good report :71:
個人感覺頭身比例有異樣,額頭像腫了般:78:
報告好詳盡,讚。

如果有位擺,是可以一入的,結終以大小計價錢算合理。

個人覺得適當嘅美型化比強調真實重要,尤以大比例產品為甚。

其實唔系比例大就系HD既。。。甘大只系咪應該更加細緻先岩呢。。。至少都眼球可動或者着下燈甘啦,如果唔帶“超”真係有D神情呆滯羅∼隻所謂金屬手真係“膠膠聲”啊。。。總系覺得1/6玩唔過HT就玩1/4羅。。。
我覺得幾靚喎, 不過對未來戰士無愛.
eb 加油!