Toysdaily 玩具日報

[趣味] 挪亞方舟

回復 96# Tachikoma

我多謝你係因為禮貌, 唔代表我唔知,
而且站於研究宗教立場, 在一個討論聖經及基督教的時候, 咁梗係講聖經啦
而我覺得聖經有趣, 有何問題呢
(我單單花在研究聖經已經用了七年, 就係因為聖經有趣, 而且, 還未研究完~!)

我冇話自己係專家, 亦無諗過要 “壓” 人, 如有用詞令人不快, 請見諒喇~!
小弟從來都不敢代表任何宗教信仰講說話, d問題都係留俾基督徒自己答,
咁係因為佢哋先係 “基督教” 嘅代表

不過有樣嘢的確要向你講聲:對唔住, sorry~!
我對你的朋友作出的評價, 只係基於我的調查統計,
而冇實際認識你的朋友嘅為人就下定論, 係我太武斷
呢點係我做得唔啱, 真係好對唔住~!

另外, 我唔知係咪我用錯字眼定係我的語氣有問題, 好似亦令另一位大哥不快
還望指正!

好多時我所講的 “事實”, 是建基於我所做的調查統計所得的數據
可能代表性都係唔夠, 小弟會檢討檢討~!

小弟由頭到尾都只係想表達, 要真正明白(or研究)一個宗教或信仰
“只係” 用 “找錯處” 的方法係唔會 “真正明白”

以下係研究一個宗教或信仰的原則及步驟, 可以參考一下
首先要除去一切 “成見” 及 “我要挑戰你” 或 “對著捍” 的心態
是要免去先入為主的觀念, 影響結果
然後用該信仰的立場去提出疑問,
即係要先相信該宗教或信仰是真的, 然後一步步查考
1)        該宗教或信仰有否文獻支持
2)        先對該文獻作初步調查, 如作者, 寫作背景, 書成年份, 寫作對象…等
3)        該文獻的中心思想, 核心價值是甚麼

當了解這些後, 就要實地考察
例如: 研究基督教的就要試吓返教會, 搵基督徒一齊查考聖經

這個查考過程要搵最少三個不同教派或不同背景的信徒 (因有誤解或曲解的可能性)
然後對比一下之前自己所領吾到的, 搵出相同及不同的地方
而不同之處就再去印證邊到出咗問題

有了這些基礎後, 進一步就要深入查考一些存疑的地方
搵該教的信徒講解一下, 越多參考越好 (因有誤解或曲解的可能性)
而得出的答案同該教的核心價值比對一下, 睇吓有冇矛盾的地方
再將以上步驟重複
存疑>信徒講解>比對>另一存疑>信徒講解>比對……
咁樣就有一個全面的信仰基礎

最後就係親身體驗
試吓將學到嘅用喺自己身上, 體驗下一個信徒的生活
呢個過程可能要較長時間才可有結論

這是最後一回喇
一個開開心心的愚蠢人上

回復 97# Tachikoma

我都無話要證明d咩..抒發吓姐...
回復 98# Tachikoma

正反例子矣..
耶教的「永生」真的是一份禮物?無任何代價?
Tachikoma 發表於 13/10/2011 02:05

馬丁路德講嘅「因信稱義」就係對呢個問題嘅答案, 即係話一切「非出自耶神嘅」, 都唔可以進入天堂 :45:
回復 94# Tachikoma

正常...當初好多人都係咁諗.(包括我)..所以..又如何..未來既野..無人知..
回復 93# 原罪

我都會學矢吹的精神..但矢吹既精神係個人的,中間唔見有愛..同埋互助...
容小弟最後一次重申自己的想法, 小弟覺得:

"聖經係要看整體來看神既屬性, 不能只code一句或一節, 否則便會容易曲解了。"
"信仰是用經歷來證驗的, 不是用辯論來證實的。" (聖經內容何其多, 每人code一句或一節來辯證, 實在沒完沒了。)
"只作辯證不能令人全面經歷信仰。“
“小弟相信基督徒的信心, 應是建基於個人的經驗上, 而不是別人的經驗上, 隨著經歷越多, 信心才會加增, 不是朝夕的, 故"非信徒"或"未曾經歷的信徒"或"於此信仰上曾有不愉快經歷的朋友們"的不信或則疑, 小弟是可以理解的。”

上面所有言論, 純粹個人感想, 不代表(當然也未有資格)其他"基督徒"或"教會"或"宗教"之立場, 故以上言論, 如有令任何人仕不滿或不快的, 小弟先在此個人致歉。
此post後, 小弟於此討論中不再發言。

P.S. 在此多謝諸位的"指教"與"和平分享", 也多謝當中有大大為小弟的個人經歷的"體諒"和"感謝", 但小弟現已完全無事(否則都吾會咁公開咁講啦。):DD
最後無論各位大大"信"或"未信"都好, 希望大家都可以活得開開心心~~~
回復  Tachikoma

我多謝你係因為禮貌, 唔代表我唔知,
而且站於研究宗教立場, 在一個討論聖經及基督教的 ...
CD-ROM 發表於 13-10-2011 04:05 AM
我句説話係 「如你知道 卻仍説「所以聖經非常有趣 因為佢係神, 而且佢冇食言 咁起碼佢講得出做得到你又吹佢唔漲 」這種誤導之詞」
你就剩係揀「聖經非常有趣」這當中最唔重要既黎回應 而完全迴避你的發言是否誤導這點 :71:

不過有樣嘢的確要向你講聲:對唔住, sorry~!
我對你的朋友作出的評價, 只係基於我的調查統計,......
CD-ROM 發表於 13-10-2011 04:05 AM
唔駛對唔住喎 問題亦不全在於「作出的評價」上 而在於 你試圖以扭曲一個單一例子 去為自己在這裏對其他人既指責作出肯定 
我也不會否定世上有「"證明別人錯" 就等於 "自己是對的"」這種人 我的質疑係 你憑乜野指責這討論當中的一些人和事係! 又被重就輕 :71:

以下係研究一個宗教或信仰的原則及步驟, 可以參考一下
首先要除去一切 “成見” 及 “我要挑戰你” 或 “對著捍” 的心態......
「即係要先相信該宗教或信仰是真的, 然後一步步查考」?
宗教信仰當中的「信」不單只有思想 仲包括行為個喎 照你咁講
有人同我講「吸毒好」 我係咪要先「除去一切所謂 “成見” 及 “我要挑戰你” 或 “對著捍” 的心態 要免去先入為主的觀念 要去信 去吸 仲要最少吸三種不同毒品?然後至再乜乜乜呀?
如果我無做 而走去「以我所知所學」「以不同方式」質疑 拒絶相信 死都唔吸 我又係咪就係你口中既「"證明別人錯" 就等於 "自己是對的" 證明自己是 "高人一等的聰明人"」呀 :42: 
除左你同一些耶敎徒 我真係未曾從其他攪宗教各類研究既人口中聽過原來研究係要「信左先」個喎 宗教哲學又好 宗教心理又好 宗教現象 宗教體驗 宗教發展都好 等等等 可以請教下你師承何處嗎:handshake:
待續
回復 115# Tachikoma

Hi everyone, mind if I join in?
Can I ask Tachikoma big big a question?
What do you mean by 我真係未曾從其他攪宗教各類研究既人口中聽過原來研究係要「信左先」個喎?
Do you mean only christians would say you have to believe first in order to do research?
And how would you define 信?

小弟由頭到尾都只係想表達, 要真正明白(or研究)一個宗教或信仰
“只係” 用 “找錯處” 的方法係唔會 “真正明白” ...
「“真正明白” 」什麼先?該宗教主張是真是假?該宗教合唔合用?該宗教是正是邪?
請問 點至可以叫做「“真正明白” 」 唔「“真正明白” 」係咪就唔可以拍條片對其中部份作出質疑? 質疑就該被你指責? 
按你那套「信左先」方法放回你身上如何?
你信左條片未?你有無搵制片者一齊查考過?有無搵最少三個不同方式質疑方舟既非信徒 然後再乜乜乜? 如無 那你對他人既指責豈非也可用回你身上?呀 唔單止喎 因為人地至小都有去“找錯處”「針對内容」  而你就連“找錯處”都唔做「或做不到」 就直接指責人「針對人」 呢D先係“成見”呀 「挑戰你” 或 “對著捍”」 呢你就未必有 或者係因為 你都挑不了 也捍不了 所以咪對人唔對事囉 係咪?

有了這些基礎後, 進一步就要深入查考一些存疑的地方
搵該教的信徒講解一下, 越多參考越好 (因有誤解或曲解的可能性) ...
我不否定你的方法 但認為非必然 亦有可能會影響真確性「如樓上的BB得救例子」
以耶經為例 任何識字及有一定理解力者 均可自行閲讀當中主張 以你所提的1)2)3)點 及 或以不同内容進行比較 或以現實作比對 例如所謂既預言應驗 信徒能力等 如若彼此符合 故然増加了其可信度「但也不等於一定可信」 如若彼此不符「而且是在不少情況下」 不信其為尋真既有效方法 似乎是較為可靠的決定吧 根本無須「信左先」至乜乜乜 係咪?

(我單單花在研究聖經已經用了七年, 就係因為聖經有趣, 而且, 還未研究完~!)
最後就係親身體驗
試吓將學到嘅用喺自己身上, 體驗下一個信徒的生活 ...
七年 我體驗信徒生活 包括在教會機構做全職 都唔止七年LA:42: so what?:38:而家你係要闘資歴 定係來講道理 驗真假先? 
馬丁路德講嘅「因信稱義」就係對呢個問題嘅答案, 即係話一切「非出自耶神嘅」, 都唔 ...
garykctse 發表於 13-10-2011 08:56 AM
講起馬丁路德 我是部份欣賞他「反對羅馬教宗的集權制、教階制、及神職人員的任命制,主張聖經才是教會權威的最高依據,而人人也可以自由的閱讀聖經,並直接的從神領受話語,及蒙拯救的應許。」這點的
但係而家 見有人話要搵基督徒一齊查考聖經至得 好似「解釋的」權威由教宗落到教徒手上一般 我覺得有D倒退囉:31: