Toysdaily 玩具日報

[趣味] 挪亞方舟

回復 56# CD-ROM
你想講咪講囉:) 關我大唔大反應乜事Je:45: 好自由個喎呢度:52:
你「證明自己是 "對" 嘅時候, 的確係有一種 "我醒過你" 的感覺而沾沾自喜」係你既事 唔等於人地同你一様加馬 你覺得條片有乜唔妥 咪講有乜唔妥囉 又訴諸無知又玩诛心呢D轉移視線野有乜意思Je
你點知整條片出黎個人無好好咁將自己所信的, 活出生命中呀?你無証無據就話人就係做緊 『"證明別人錯" 就證明自己是 "高人一等的聰明人"』既人 事實上有D咁既人 唔等於果個人都係加馬 邊個神「?」教你錦諗野架
唔知你想指呢度邊位係抱有「"證明別人錯" 就等於 "自己是對的"」的態度呢? 
「個信仰嘅核心價值, 放喺自己生命中, 係咪真係有用"』」故然係可考慮因素 但有無用同真唔真不一定有関個喎 人地條片係打緊假而唔係話緊人無Q用喎「我都知方舟故仔好好用」 那你講有無用咪風馬牛囉
「只係想說明, "死亡" 之後的世界冇人知, 但死後的結果才能明白真正答案」?呢D咪就係「訴諸無知」囉 你又點知死後會有答案呀?呢個世界死左唔少人LA 邊個「反來」俾過答案大家呀?
吓 乜你從事左宗教及信仰研究十多年牙?不如你試下轉讀哲學先LA 唔駛好深架 入門類都已經可能在思維上俾倒你好大幫助架LA 
「“找錯處”係唔會知道佢係咪真係 “堅”~!」?係 但會知道佢真係 “流”Ar ma 然後咪可以等大家「指有意尋真者」唔須要再浪費時間0係D流野度 而可以用番D時間繼續「以其他方式」尋真囉 我覺得制片者做得好好喎
回復 58# 原罪 在一些自稱基督徒者心目中「為數多唔多就唔知鳥」
一衆天災甚至一些人禍「如911」都係耶老大神在背後策動既添 為左叫人快D信主喎 嘩你話耶老幾有愛呀真係:blame:
尤有甚者 有一次跟一名相識了成十年既自稱基督徒者談及非人質事件「該人認為耶神救了當中的教徒」 在我唔記得自己係咪問緊「那其他人呢」時 該人竟彈出一句「人都係扺死架LA」之類既説話 「言下之意即救就大恩唔救就應份 所以唔會影響神是愛這信仰」 激到我當即跟該人絶交了:blame:
回復 58# 原罪

所以聖經非常有趣
因為佢係神, 而且佢冇食言
咁起碼佢講得出做得到你又吹佢唔漲
回復 46# 原罪

如果要考究舊約歷史的確很難, 但起碼新約部份可以搵到大量歷史文獻可助證
至於點解咁多人信, 大部份是基於 "導人向善" 的 "聖經中的真理" 在那些人心中真係 "work" 嘅, 所以信
至於係咪真係完全明白聖經, 可以話九成嘅人答案係: NO~!

回復 60# 無明:

其實嗰一堆聖經的矛盾及不解之迷已經存在咗好幾百年了
會唔會有新信仰呢樣嘢, 以現今世代一定唔會有了, 正如你所講, 新瓶舊酒就會不斷有

而現代嗰d發現挪亞方舟, 鐵証如山, 根本就係得啖笑, 將基督教越描越黑, 可悲

以哲學方向去討論, 是要以相同基礎, 及該宗教信仰的核心價值觀去討論
如果係唔同立場及不同宗教背景或信與不信, 只係一場無止境的爭辯,
自人類歷史出現信仰以來就已經存在

所以, 與其花時間找對方的錯處來提高自己的身價,
不如開放d, 在信仰中尋找對你自己有用嘅信念, 活出精彩人生,
咁樣做人會開心d~!
回復 62# Tachikoma

哦~! 原來你有咁不愉快嘅經歷, 唔怪之得你對基督教咁反感
呢d人就係嗰d以為自己係基督徒但冇用過 "基督教" 所教嘅嘢
咪就係「"證明別人錯" 就等於 "自己是對的"」實例囉!?
"你唔信就抵你死, 我信係啱嘅"
"我信, 所以我死咗可以上天堂, 你唔信就要落地獄喇, 哈哈~!"
"上帝救你係大恩大德, 你仲唔快d信, 係你唔啱呀"

咁樣嘅信仰態度咪係對人冇益冇幫助囉~!

信同唔信嘅人都用緊同樣態度對對方, 咁咪出事囉~!
回復  原罪

所以聖經非常有趣
因為佢係神, 而且佢冇食言
咁起碼佢講得出做得到你又吹佢唔漲
CD-ROM 發表於 12-10-2011 03:15 AM

轉貼分享 給從事左宗教及信仰研究十多年的你參考一下

張冠李戴的以色列復國預言應驗   by「?」誠惶誠恐

基們經常誇耀以色列復國應驗了耶經舊約預言,事實真的如此嗎?
  首先,即使真的是符合舊約經文預言內容,以耶經落空預言數目之多、程度之巨,以色列復國一事與之相比,簡直不成比例。
  其次,基督徒講以色列復國預言應了舊約驗,實在令人很費解:
     (1)以色列明明在公元前曾復國一次(西元前二世紀),就算說應驗也應該說那一次!為什麼他們又不說那次是應驗了耶經預言?起碼時間上接近很多,且起碼還有國王。他們也從不解釋為何那次不算,可見他們說現代以色列復國應驗了舊約預言十分看風駛舵,純屬穿鑿附會。
      (2)猶太人幾乎全不相信耶穌,而且還宣揚基督教欺騙。如果耶穌真的是神,他們這樣是離棄神,瀆神,按照舊約,所得到的是受懲罰而非獎賞。如果復國是應驗預言的話,恰恰證明他們所相信正確,耶穌不是神,是犯了十誡妄稱神的罪人,相信以色列復國乃應驗預言的似乎應該信猶太教而非基督教。認為以色列復國乃應驗預言的基督徒顯然選錯了宗教,他們應該馬上改信猶太教。
  在分析舊約以色復國預言前必須指出兩點:
  (1)舉凡預言,必定有應驗的具體時限,只有應驗後的有效期可以無限期。例如推羅預言必須由尼布甲尼撒完全摧毀而且推羅必須永遠為荒地,又例如大馬士革由發出預言不久便開始永不為城;又例如範圍相當於今天伊拉克的整片土地由發出預言七十年滿便開始荒涼,(有效期)直到永遠,……。否則,完全沒有應驗的具體時限,例如現在有人說美國將來必會分裂,一千年、二千年、三千年,甚至更後的時間仍未分裂也不能說不應驗,這算是哪門子預言?
  (2)應驗與否必須與預言內容相同,不能差不多,不能迴避預言具體內容有的東西,蒙混過關。
※ ※ ※
  先摘錄兩段經文:
  「人子啊,你要取一根木杖,在其上寫為猶大和他的同伴以色列人;又取一根木杖,在其上寫為約瑟,就是為以法蓮,又為他的同伴以色列全家。你要使這兩根木杖接連為一,在你手中成為一根……主耶和華如此說:我要將約瑟和他同伴以色列支派的杖,就是那在以法蓮手中的,與猶大的杖一同接連為一,在我手中成為一根。你所寫的那兩根杖要在他們眼前拿在手中,要對他們說,主耶和華如此說:我要將以色列人從他們所到的各國收取,又從四圍聚集他們,引導他們歸回本地。我要使他們在那地,在以色列山上成為一國,有一王作他們眾民的王。他們不再為二國,決不再分為二國;(結 37:16-22)……我的僕人大衛必作他們的王;眾民必歸一個牧人……」(結 37:24)
  「我也要使猶大被擄的和以色列被擄的歸回,並建立他們和起初一樣。(耶33:7)……因為耶和華如此說:大衛必永不斷人坐在以色列家的寶座上;」(耶33:17)
  〈耶利米書〉「建立他們和起初一樣」的那句緊跟著「猶大被擄的和以色列被擄的歸回」,明顯是一系列事件,亦即建國是在猶大人及以色列人被擄後回國便馬上復國。而且經文把「猶大」和「以色列」獨立列出,意思很清楚是復國是在這個社會背景下完成。根據歷史一般的說法,北方的十族後來「丟失」了(當然不是「丟失」,而只是被外族同化),顯然再無法符合上述條件!即使不計丟失十族,他們(南方的猶大人)在回國時沒有馬上復國,沒有在以色列民族分為南(猶大)北(以色列)兩大分支這樣的社會背景下復國,這個復國預言基本上已徹底破產!
  〈以西結書〉也明言「我要將約瑟和他同伴以色列支派的杖,就是那在以法蓮手中的,與猶大的杖一同接連為一,在我手中成為一根」。稍有一點耶經知識都知道,以法蓮是代表北方十族,而猶大則代表南方兩族。同樣是在以色列民族分為南北兩大分支的這樣的社會背景下復國。徹底破產!注意經文說耶和華說「要將以色列人從他們所到的各國收取」(結 37:21)時明明白白提到「你所寫的那兩根杖要在他們眼前拿在手中」(結 37:20),注意,叫以色列人回國時拿在手中的杖是兩根,不是一根!換句話,與猶太復國有關的猶太人歸國是在以色列人分為南北兩分支的歷史背景下進行,也就是當年便復國。這個意思十分清楚,這有如如果南宋的遺老們豪言壯語說必定王師北定中原,驅逐韃子,我們都會明白是指當年南宋會打敗金國,收復中原;耶經預言也與之相類似,任何一個仔細讀過那些預言經文的人都必定明白是指當被擄的猶太人回國便與回國的北方以色列人聯合建國。現在有人說 1948 年以色列建國乃應驗舊約預言,就等於說 1911 年推翻滿清政權乃應驗上述那些南宋遺老的豪言壯語那樣,張冠李戴!}
  兩書的預言還明有一王為他們的王,且指明為大衛的後裔,〈耶利米書〉更清楚地指明這王是「大衛必永不斷人」。今天的以色列與這有何相似之處?
  很明顯,以色列復國的預言不但沒有應驗,而且是徹底破產。經文意思十分清楚,教徒們不會不知色列復國的預言已徹底落空這個事實,他們之常常提及以色列復國預言的應驗,完全是估計到非教徒鮮有耐心去硬啃〈以西結書〉及〈耶利米書〉那兩段冗長又蹩足的經文(尤其和合本)。
回復 61# Tachikoma

有一樣嘢好有趣嘅就係 "尋真"
呢家嘢真係自人類有宗教歷史以來就已經冇答案
在生嘅人唔知, 死咗嘅人又唔可以話你知
所以, 基督教又好, 佛教又好, 回教有好, 科學也好, 蘋果教也好
如果你搵到答案固之然要恭喜恭喜, 搵唔到都冇相干啦
花時間鑽牛角尖, 不如退一步, 搵吓有冇嘢幫到自己
放低成見及執著, 咁樣做人會開心d~!

其他嘢下次再回應你啦

一個開開心心的愚蠢人上
回復 67# Tachikoma

多謝你的資料
可能你對我有多少誤解, 我唔係在幫基督教說話
而係慨嘆天下間的聰明人, 就為了自己唔信嘅嘢不斷尋找證據
放低成見及執著, 咁樣做人會開心d~!

好眼瞓喇, 下次有機會再回應你啦
ps. 再次多謝你的資料

一個開開心心的愚蠢人上
回復  Tachikoma

哦~! 原來你有咁不愉快嘅經歷, 唔怪之得你對基督教咁反感
呢d人就係嗰d以 ...
CD-ROM 發表於 12-10-2011 04:50 AM
我唔係因該原因而對基督教咁反感的 請別混肴视听
「咪就係「"證明別人錯" 就等於 "自己是對的"」實例囉!?」?
該人的一句「人都係扺死架LA」有那隻字是可以讓你認為該人在證明別人「我」錯 自己「該人」是對的這點呢 該人不過是在造一個斷言 而不是在否定「我都無講D乜讓該人可以否定」些什麼喎

「"你唔信就抵你死, 我信係啱嘅"
"我信, 所以我死咗可以上天堂, 你唔信就要落地獄喇, "
"上帝救你係大恩大德, 你仲唔快d信, 係你唔啱呀"」
以上或類似思想 真的只是個人信仰態度問題嗎?還是個宗教本身根本就係咁?
「講出口故然:blame:但唔出口就代表他們不是這様想嗎?」你不會不知道 以上或類似思想 可是好有耶經根據的 吧 
用你既説法 這難道不也是"基督教" 所教嘅嘢嗎?

順便回埋61#唔該
多嘴又講幾句 :45:

[廢話]
係呢個世界上總會有一 d 人 (而且人數仲唔算少), 但度生活穩定、傳宗接代、福壽康寧 (下省數百字), 就會主動放棄求真嘅權利, 佢地嘅理由: 科學同理性只不過係將求到嘅野越係向「真」推進, 但永遠唔會係果個「真」, 既然有一個 (被人) 稱為 「終極真實」嘅野跳出黎, 咁點解我唔去相信佢, 用一個永久嘅解決方案 (用現代嘅講法), 去取代一切「求真」所需嘅勞累, 可謂一舉 N 得 :51:

宗教信仰存在嘅最基本, 就係人嘅根本動物性表現, 即係完全抽離所謂 homo saipens 呢個物種 (以我地而家所知) 嘅其中一種獨特屬性: 理性思維 :50:

題外話, 係人類以外嘅物種之中, 未有發現任何疑似宗教行為, 如可能係因為係動物之中未有發現好似人類咁果種「來世」嘅觀念 :38:

[/廢話]
我唔係因該原因而對基督教咁反感的 請別混肴视听
「咪就係「"證明別人錯" 就等於 "自己是對的"」實 ...
Tachikoma 發表於 12/10/2011 05:41

呢 d 好可能就係牧師選擇性地解經嘅後遺症囉 :80:
如果有英文好的大大去美國旅行,可以睇睇「衰仔樂園」創作人創作的諷刺摩門教的舞台劇。
應該好精彩。
原罪 發表於 11-10-2011 10:41 AM

阿, 其實South Park 創作人 Trey Parker 同 Matt Stone 特別對摩門教情有獨鐘.
因為兩位都係出生於近摩門教發原地, 所以都幾清楚佢地嘅野.
如果有機會嘅, 睇佢地嘅電影Orgazmo, 又或 South Park 其中一集, "All About the Mormons".

Orgazmo 就無里頭d, 係講一個比較天真無邪嘅摩門教傳教員被騙拍鹹片.........

其實如果你預料佢地會特別惡性恥笑摩門教?  又唔會.  佢地兩個都其實覺得科學教同摩門教同樣荒謬.
多集South Park係直情毫無保留咁批評係邪教, 恥笑Tom Cruise, 恥笑 John Travolta.

但呢集South Park係講主角Stan 嘅四年班嚟咗嗰摩門教高材生 Gary.  其他同學因覺得呢個高材生好on9, 叫Stan揼佢.  但呢位反而明白, 亦唔介意。  Stan落唔到手, 仲反而被邀請到Gary 屋企.  Gary 屋企人仲好溫馨, 仲正正係家庭日.
Stan 就番屋企, 見到老豆同家姐好頹廢地睇電視.  Stan 問佢老豆關於摩門教.  Stan 老豆唔喜歡個仔被摩門教感化, 就親身去揼Gary老豆好教壞佢個仔.  點知Stan 老豆仲更家耳仔軟, 轉埋信摩門教.

當兩家人會面講摩門教歷史時,發現間直一派胡言.  亞當同夏娃點會係美國出生, 點會無啦啦有本新嘅聖經係美國出現?  更同Gary絕交.

隔日, Gary 就同Stan 講 "或者創教係荒唐, 或者我根本唔信添。  但Book of Mormon 嘅教條令我屋企人好和諧, 好溫暖。 我都好健康.
你因為自己嘅一定要啱,自付, 而拒絕我嘅友情?  含我X啦".

好可惜香港有線只買咗第一季嘅South Park.....  真正發陽光大係第四季以後。  好多好有深度同話題性嘅經典集數

其實我都係差唔多.  我唔係信教, 但我相信free will.  人應該有自己嘅選擇, 信又好, 唔信又好.  我阿婆夠拜齊天大聖啦, 唔同我噪佢唔好信埋啲由本小說出嚟嘅神?

係美國呢個成日有道德狗投訴太色情, 太暴力等等嘅無皆野, 又點會唔明信教嘅人可以幾煩丫?  
我地呢邊都見過Superbus兄講嘅521白癡.  當日我攞佢啲紙巾就算。  食晚飯時我更冷笑, "未死喎, 哈哈".

我都係覺得傳教嘅好煩, 但如果唔逼我, 無所為.
我討厭成日強逼我信教嘅人, 但我覺得強逼人唔好信教嘅一樣討厭.
我的教會有大概百多2百人.是一個家庭式的教會.我地有兒童,青年,成人,長者祟拜.我喜歡返教會.每週在起床後,由老婆揸車,帶住我同2個小朋友返去.已經4年多.而我也有機會做兒童祟拜的侍奉.(其實唔需要點樣學過):35:其實只係帶吓唱歌同講吓聖經故仔..
我信我的教..基於愛..基於我的經歷..初信時我都唔係點返教會,就只係覺得"信"就夠.最後當然係受感動而開始每週都返了.
而家我會當教會係我其中一個家,在那裡我可以學道..明白聖經多d.
想講吓藝人其實咪又係人..將神掛在口中其實同一段人沒甚分別,而某d藝人信教後的確有好大改變..你睇之前"臭四文".同現在的"四萬文"..就已經知道分別係邊,人..改變後開心左自然會讚幫助佢既人..好正常..就如我買在隻好正既超合金,完後覺得好正..都想介紹比d同好知.(當然呢個係其中一個正面例子).