Toysdaily 玩具日報

[趣味] 挪亞方舟

回復  Tachikoma

其實你想講叮當係咪=叮噹=多拉a夢..??講真我都想有隨意門...如果大大有可以借我 ...
老文 發表於 14-10-2011 10:46 PM
叮當叫我同你講 「乜隨意門係可以俾你隨意用既咩 而家你係叮當定我係叮當呀 講 點解我要俾你入依度隨意門?」
嘩c hing 呢個係返過教會而唔信嘅見證, 快d講比d基督徒聽吓啦
佢地成日鍾意講見證ma ...
聖鬥士shiryu 發表於 14-10-2011 01:21 PM
我「小信」Je 未必代表倒D咩既:76: 
Tachikoma大大,小弟立場應該同大大差唔多。
但小弟覺得,如果係想傾下…我覺得無妨…
但如果想迫信既人唔 ...
原罪 發表於 15-10-2011 01:38 AM
發表不同看法 供大家多些角度一起思考思考而已 絶非要亦無能力迫信既人唔信
我發言的主要對像 其實根本唔係我回應緊既人 你會明我講乜既 係咪?:58:
發表不同看法 供大家多些角度一起思考思考而已 絶非要亦無能力迫信既人唔信
我發言的主要對像 其 ...
Tachikoma 發表於 15-10-2011 04:00 AM

:77:okok~
我多口姐~
多謝回答~
有機會可能我都會返黎加把口,呵~:he:
多口一問: 到底香港有幾多基督徒 (其實配乜野宗教都得) 會了解佢地所信嘅神有乜野屬性, 或者話, 「什麼才叫做『神』」?

回復 136# Tachikoma

即係連信叮當的你也沒擁有隨意門?..咁仲好..沒有經歷過的信而信..是最幸福的,希望你都同我一樣,可以係你的信仰內經歷信望愛,對未來有盼望,..就好了..:64:

其實,若唔信嘅咪唔好信囉,信嘅亦無需理會唔信嘅人,信同唔信嘅兩類人點解要互相攻擊呢?
小弟唔清楚樓主開呢個post嘅目的係乜野,但小弟認為任何對其他人嘅信仰、信念開玩笑或攻擊都係唔應該嘅。

申報利益,小弟係無神論者(或者可以講多神論者),因為我入廟會拜神,入教堂會祈禱,小弟覺得宗教嘅存在係有一定嘅價值,有乜野必要去抹殺其他人嘅信念呢?:74:
okok~
我多口姐~
多謝回答~
有機會可能我都會返黎加把口,呵~
原罪 發表於 15-10-2011 04:24 AM
根據「參考」香港年报2010:[本港約有833 000 人信奉基督,大部分是基督教徒和天主教徒。]
對比「參考」香港年报2009:[約有67 萬人信奉基督,大部分是基督教徒和天主教徒]及 「參考」香港2000:[約有天主教徒229 700人 及 約 有 30 萬 基 督 徒]
情況値得關注:67:
根據「參考」香港年报2010:[本港約有833 000 人信奉基督,大部分是基督教徒和天主教徒。]
對比「參考 ...
Tachikoma 發表於 15-10-2011 11:50 PM

話分兩頭…
如果人地信奉一樣野,信得開開心心,例如阿婆得閒拜下神,遇到唔開心祈求下上天…
小弟真係唔多覺有問題。

但信到將唔真實當事實,仲要推介俾人就另一回事。(小弟針對既係呢d。)

人係呢個世界有時好無力…當你遇到人力解決唔到既事…有野「信」。有時都幾幸福…:67:
回復 144# 原罪
除了覺得在幾幸福三字前加上「覺得」會好D之外 我完全同感
或者用個比諭來説明下我138#給你的回應吧
「世上好多人都無能力成為醫生 卻仍可為預防患病出一分力」

即係連信叮當的你也沒擁有隨意門?..咁仲好..沒有經歷過的信而信..是最幸福的,希 ...
老文 發表於 15-10-2011 11:50 AM

A:可以借D錢我駛嗎?
B:點解要借錢你駛? 
A:即係你無錢?..咁仲好..沒有經歷過有錢而信自己有錢..是最幸福的..

隨意門就好似係叮當預備左比每個人都有ge一份禮物, 但係你愛要出聲先得架, 你愛佢就比你, 你唔愛佢當然唔會比你啦! 無理由你話愛佢唔比你, 你唔愛佢比你家嘛! 大家講道理丫嘛!"
你信左叮當係獨一真神未?

那試探人的進前來,對他說:「你若是 叮當的門徒,可以借我隨意門一用嗎?」
Tachikoma卻回答說:「書上記著說:人進出,不是單靠隨意門,乃是靠叮當讓人做的各類門。呀門」

A:可以借D錢我駛嗎?
B:點解要借錢你駛? 
A:即係你無錢?..咁仲好..沒有經歷過有錢而信自己有錢..是最 ...
Tachikoma 發表於 16-10-2011 12:43 AM

:66:大大…其實你都可以好幽默!
回復  原罪
除了覺得在幾幸福三字前加上「覺得」會好D之外 我完全同感
或者用個比諭來説明下我13 ...
Tachikoma 發表於 16-10-2011 12:19 AM

小弟唔加覺得…係因為…真係有經歷過…
深深陷入無力之中…但今日既自己…連祈禱既對像都無…

果一刻真係覺得,人地可以信…都唔係一件咁差既事。
(當然大大可以唔同意啦!:DD我感性下姐…)

而小弟覺得再諷刺,或者提出其他實證…
都無咩用…係覺得場地唔適合。
呢度既大大…都唔係一見人鬧上帝就發作。
好客氣咁傾,又無迫人信…
又表現出,唔係無諗過那些問題…
係佢地既選擇唔同,佢地選擇相信…無證據,要靠「信」既野。

咁……
無所謂既,人有自由嘛。:38:

小弟再講,怕會成為自己口中最唔喜歡既人。「迫人信既人」…
迫人信「理性」…迫人信「科學」…小弟都覺得係迫。

提醒左咪算,而且醒左係咪一定開心呢?又係另一個問題…
有益既野,唔代表舒服架嘛。

小弟就揀左唔舒服啦,哈~:78:

希望你都同我一樣,可以係你的信仰內經歷信望愛,對未來有盼望,..就好了...
老文 發表於 15-10-2011 11:50 AM
其實 乜野叫「經歷」信望愛呢 信 望 愛 其實 都係種「思想」或「感覺」 再繼而影響行為 當然 一種説法叫「心路歷程」 但我總覺得這種説法怪怪的 有點不太明你説什麼 其實你是否想説説「經歷」神的工作 大能 安排 等等?
點都好 也容讓我在此分享一下我不當耶教徒後 部份的「信望愛」
信 我信任何一個人死後均無須因不信某某神而永恒受苦 所以不用為已死的親友擔心
望 暫時未有特別盼望什麼 大多時比較順其自然 並感覺自己幾幸運
愛 「部份」認識我的人表示 比起當耶教徒時 我的為人有所改善 跟家人的関係亦好多了
:77:
其實,若唔信嘅咪唔好信囉,信嘅亦無需理會唔信嘅人,信同唔信嘅兩類人點解要互相 ...
七國咁亂 發表於 15-10-2011 07:44 PM
首先 我覺得 用「互相攻擊」來形容「這帖的大部份發言者?」 似乎唔係好中喎
其次 亦不認同 「任何對其他人嘅信仰、信念開玩笑都係唔應該嘅。」這點
我覺得 只要係「有理據地」針對内容而非個人的 任何人均可以唔同方式發表唔同睇法的 因為「信仰、信念」等 並非總是無害的
:77: