Toysdaily 玩具日報

查看: 36008|回復: 67

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.56~~~幻想的二人力量~~~Cyclone Accel Xtreme

一個被園咲文音 Shroud 高度評價~~~可以擊敗園咲琉兵衞 Terror Dopant 的究極組合~~~他便是 Cyclone Accel Xtreme~~~:78:

Cyclone Accel Xtreme~~~幪面超人 W 第四十三話登場~~~:78: 因翔太郎被 Old Dopant 的力量擊中後變成老人狀態~~~被 Shroud 認定他不能抵抗 Terror Dopant 的恐懼力量~~~:no: 然而當時只有菲利浦和照井龍二人可以對 Old 或 Terror 的力量產生抗體~~~:* 在 Shroud 心目中最好的 W ~~~便是 Cyclone 加上 Accel 再啟動 Xtreme Memory 的組合~~~:! 但是菲利浦不願意捨棄好拍擋翔太郎~~~而照井龍亦堅拒不會變成 CAX~~~最終這幻想出來的無敵 W CAX 不了了之~~~沒有派上場的機會了~~~:( 剛在上週未收到這盒魂限 SHF CAX~~~以傳統銀色盒印上橙紅色字作包裝~~~:51: 內容僅包括 CAX 本體和四對可換手首而已~~~沒有地台或武器附上~~~相當清淡~~~:oh: 是次我見很少朋友在討論區分享這隻 CAX ~~~我想是他在劇中的出現只是短短一剎那的時間~~~與及前作 SHF Cyclone Joker Xtreme 的口碑與銷路欠佳有關係吧~~~:67: 在上月旅日期間~~~亦見各鋪紛紛減價促銷 CJX~~~:38: 但今次大家可能走了眼~~~錯失一件好物呢~~~:77:

CAX 沿用了舊 CJX 的素體~~~身型比例不變~~~亦算是可以~~~:36: 上色方面~~~右邊是 Cyclone 的金屬草綠色~~~中間是銀底加透明部件~~~同樣沒有幻彩~~~而左邊是 Accel 的金屬橙紅色~~~比起 CJX 的黑膠原色~~~質感實在好了很多~~~:71: 再配上左紅右綠的關節~~~消除了本來礙眼的黑關節~~~整體和諧了不少~~~:51: 而複眼變成了藍色~~~上面加了一些 Accel 的光點~~~比原本紅眼的 CJX 看上去醒目了不少~~~:65: 這些改變令這隻 SHF 加了不少分~~~增加了收藏的價值~~~:73:

雖然在劇中沒有活動過~~~但我當然要換上手掌配件試一試 CAX 的關節活動吧~~~:66: 結論是平均所有關節都實淨有力~~~這一點又勝過舊的 CJX 了~~~:DD  

與 CJX 擺在一起作比較~~~雖然兩者的素體身型~腰帶和 Xtreme Memory 都是一模多用~~~但明顯 CAX 的顏色配搭與整體質感高了一班有多~~~:43:

至於 CAX 所用的武器~~~在劇中沒有提及~~~估計應該是 Prism Bricker 和 Engine Blade 吧~~~:34: 我特意借了兩人的武器~~~來幾張個左刀右劍的威威姿勢幻想相片~~~蠻可以吧~~~:35:

後記: 呢隻 SHF CAX 實在都幾屈錢~~~只係諗吓就可以出一隻魂限畀各路玩家苦腦~~~:55: 我最初都係諗住同 CJX 咁上下質素~~~重要無埋啲武器添~~~真係有畀人搵笨 GE 感覺~~~但到頭來都係慣性乖乖咁訂咗一隻~~~:unhappy: 尋晚開盒攞出黎影相~~~發覺 CAX 原來係筍嘢黎~~~罕有全上色品~~~QC 相當有水準~~~當堂喜上眉梢~~~:shiny: 係度希望各位有入 CAX GE 朋友都有同感啦~~~唔好再諗住畀人搵咗笨就唔開心呀~~~:DD

Some大無提到黑線也加粗了呢~~令cax更加正了:71:
頭像被屏蔽
PASS :47:
Some大無提到黑線也加粗了呢~~令cax更加正了
timothy276217 發表於 2-3-2011 09:34 PM
係呀~~~唔該晒 timothy 兄~~~:)
我也訂了 不過還未有時間去取貨@@
看完大大的報告後 無後悔訂了
原來some大都有訂 @@
其實笨大出CAX算出得有良心
肯補返手關節同d黑線
只不過唔跟武器
令到佢唔係咁值4魚既價...:26:
:71:.....十卜
十卜:52:,無跟武器實在令佢吾值4魚:45:
呢隻野雖然個 COLOUR SCHEME 變左意大利
但上色方面的確有心好多
PASS
greatmuta 發表於 2-3-2011 09:35 PM
:(~~~THX
我也訂了 不過還未有時間去取貨@@
看完大大的報告後 無後悔訂了
2m24 發表於 2-3-2011 09:38 PM
訂咗GE應該唔會後悔~~~呢隻上色唔錯~~~:)
原來some大都有訂 @@
其實笨大出CAX算出得有良心
肯補返手關節同d黑線
只不過唔跟武器
令到佢唔係咁值4 ...
攝影_基 發表於 2-3-2011 09:53 PM
我都唔係第一時間去訂~~~記得都諗咗一兩個禮拜先去~~~:(不過反而有啲喜出望外~~~:)
.....十卜
323 發表於 2-3-2011 09:56 PM
THX 323 兄支持~~~:)
吾講真係吾知加粗左黑綫!:@..睇完相有d中毒tim...:60:..我都係等final form先冧..

雖然佢入左意大利籍(紅白綠), 但其實CJX都唔差姐, 更何況可以二刀流嘅CAX!!!!:71:
講真
入完真係唔會後悔
正到喊:79:
依然敗向Ban記之下
炒價買咗隻:49:
some兄,遲啲隻黃Accel(非booster)先最屈$:oh: