Toysdaily 玩具日報

怨念解除 henkei 尖頭部隊

終于係周二收到兩隻henkei限定尖頭jet...由比訂金到收貨,足足兩個月又多...好多店都有得買實物喇,真是下次都唔咁笨...

實物到手後真的很興奮,尖頭三子是我細個時比F15三子更加有愛的人物,所以在botcon版太虛無的情況下,能夠入手日版亦是非常不錯的選擇

終于齊人,又一兒時夢想成真.

先睇Ramjet,日版比美版上色虛,白色好膠,但較G1,而且又因要同另外兩隻限定合襯,最後又要買多隻日版...

人形還好,好有G1味道,算是彌補返白色与紅色部分太膠的問題.

對比美版,就會發現,當年經典1.0的美版,每一款都唔差得日版好多,可惜2.0完全沒曬這種優勢...

人形的話,美版用色比日版更豐富,尤其部分細部上色更加細膩...

轉入主角,兩隻限定尖頭,Thrust & Dirge.

Dirge日版為全新改款,有別于botcon版齋重塗.

比較可惜是機翼依然好膠感,貌似對唔住其限定的價格....

botcon版為Ramjet重塗,誠意稍為欠奉.

人形同樣有唔錯表現,比日版Ramjet要細緻.

美版就比較花巧,可謂各有各特色吧

平衡性因為小腿的大翼而有不錯表現,可以重現官圖的pose而不需輔助工具.

面部上色是我手頭上尖頭三子中最好的...

Thrust,日版重新設計機翼,而且可以同時重現美版与日版的設計,樂趣大增.

翼展加長,尾翼亦相對拉長,比例感比美版提昇.

如果按日版設定,兩個渦淪發動機則置于尾翼,機身平滑但少咗份氣勢...

botcon版同樣為全新設計過機翼部分,但比例稍短.

人形依然不錯,可惜我的面部上色毛邊稍多.

botcon版上色較似動畫,個人覺得如果兩者可以互補就好完美喇...

人形同樣可以自組美日版唔同的設定.

好愛不釋手的三部尖頭部隊,雖然佢地只是大龍套三個....

後記: 狂派飛機告一段落了,但受呢兩部限定影響,可能重新入回之前兩部F15限定都未定...自改的兩部到時再改色:ar:

之前兩部自改限定有興趣的朋友可以睇回以下website:  http://www.hk-tf.com/discuz/upload/viewthread.php?tid=9599&extra=page%3D1
好詳盡既介紹,狂派飛機部隊我都幾鐘意:shiny:

回覆 2# 的文章

多謝多謝,狂派飛機好嘢啊,簡簡單單就有唔錯傚果:73:
我都中意尖頭部隊
唔齊3隻冇意思

到e+仲未入日系羅渣都係因為紅、藍以限定體販售
不親切價格已粉碎我欲收之夢

可惜:42:

睇樓主圖解毒好了 ~:handshake: