Toysdaily 玩具日報

查看: 18146|回復: 14

風火合體~TFA JETFIRE&JETSTORM~

JETFIRE&JETSTORM TFA中的孖生兄弟,同屬於精英衛隊.(可惜什麼上班錯過了那幾集其他所知不多了.)
一開始對這一對傢伙是沒有什麼興趣的,不過看著天火之名,200元不到的售價還是帶了他回家,回家後只顧著玩同時入手的火地獄INFERNO他們就放在一邊了,不過了兩天後拿在手上玩得最多的卻是天火這一對兄弟!

為什麼?可能是外形夠老土吧!整個傢伙的細節都有80年代的那種簡陋設計風格,但設計結構上雖然舊卻有相當多的改進,以前的設計會有這麼多關節?想都不用想了!!
兩兄弟基本結構一樣,可以變成飛機及機械人之外還可以合體成為大機械人.飛機形態也可以合體,不過說是合體不如說更像70~80年代的超級機械人的必殺技方式.(即是那些在熱血之下兩機扭在一起鑽過去那種.)
生產質素同一般美版玩具沒什麼分別,該有的問題如噴油出界,夾口太大基本上都齊全了,幸好關節鬆緊合適.活動能力按今日的標準只算是勉強合格.
好像是沒有什麼優點的一款玩具,所以我不會推介任何人買這一對傢伙,因為真的好看個人口味但我自己卻是從心底的喜歡這一對.
I want to buy it after seeing your post:45:
:handshake: 呢對兄弟好得意啊。係第二季設計得最特別的角色。
如果用小弟細個買玩具的興趣…要多變…要合體…
呢對兄弟真係合格有餘。而且面相最得幾似動畫,係呢系列令人特別有好感既地方。
唔似電影版…一變人型就要自己腦內補完。:he:
呢兩兄弟好正喎!
要用鍊成陣合體嗎??:x
我都鍾意變形+合體,
所以係信九買咗呢隻,
樓主個主有靚價必然入手~~
大大放心,
你冇錯過到個動畫,
因為係動畫到佢地兩個係未出場,
佢地只係係漫畫到出過場ja~:71:
個變身好熟....
啊~~好似勇者王入面D 超龍神,幻龍神...
不過大家都係TAKARA野,唔算抄
Sapphire:
真係風格幾"特別"的一款,希望你入手之後都喜歡.

罪兄 :

只可以好抽象咁講感覺很好的一款玩具.
電影版我相信有其魅力的,我已經有名單了:34:只係孩記個d不斷再補完計劃叫我為難.

三木白花子:

只要接受到個風格是不錯的一款玩具.(當然還有美版的三流造功啦.
LEOYIN:
你唔講我都唔留意.變左TF之煉金術師.

cliffordchan107:
你的那一個系列我都入左天火.

凱獸王:
THANK YOU!!我仲擔心錯過了.

K66:
左右合體記憶中都不只超龍神的了,不過又講唔出就是.
Thanks for the report.

但是個人就覺得那個合體真是太...............:(:(
原帖由 warxv 於 23-2-2009 18:55 發表

K66:
左右合體記憶中都不只超龍神的了,不過又講唔出就是.

可能它的兄弟兩機設定,一冷一暖用色令我想起超龍神吧.
我覺得呢對可玩性很高呀.
大大, 想問下合體後實唔實淨?
因為俾你毒咗, 想買番隻~~:43:
超龍神~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
正呀!!support!!!!!!