Toysdaily 玩具日報

值與不值~HCM pro 00 GUNDAM + 0 RAISER~

:46: 樓主影得太靚…不過呢個價真係…:49:
生產商有意在第11集O-Raiser出擊之前推出相關產品,可恨我找了一整日都找不到:31:
不過而家先第11集,我相信會有比O-Raiser更強的裝備推出,去賺我們的錢:26:
Fredsan:
THANK YOU!睇左你的介紹.
其實HCM PRO的版本不是活動能力低,只是1/144模型版都是十分之好而且有些地方比HCM PRO範圍更好,所以說搬都搬唔足.

kirin小黑:
有D唔滿意,唔算好差,但4500YEN好貴.

阿噗高達:
ROBOT我都睇過的,不過無玩開所以保守D選擇了HCM PRO.
今次唔係炒價入,6.6算入手算是合理,不過而造功而言是偏貴.
今年我炒價入左隻天元突破,呢一分鐘他仍然是我的至愛之一.

GLaw:
THANK YOU!我都是覺得有D貴,希望你可以平D入到手.

beckham:
如果分開BOX SET計4個月9~10款!BANDAI真係覺得消化得到??
我真的有點好奇.

K66:
不過造功一般呢...可玩性又唔見特別高,樣係幾OK,不過豆零咁細瑰面用放大鏡先睇得清又有幾大意義??

harowai:
我都無話值唔值,要考慮我就唔比錢,不過比完錢來個賽後檢討比大家分享下.
而且我也不是單單的"覺得",我只是問如果單一隻買3000YEN那一隻0 RASIER+個台及劍是否值1500YEN?答案就真是看各人怎樣"覺得"了.

LimSpace:
品管未見太差,或者平時都是一時時好一時時壞.我只是覺得個價偏高.

katoributa:
去時一心一意想買的,結果都順利入手,不過玩完認為偏貴.

Douglas.M.Saint:
本來仲想寫多D的,不過同老婆大人去左迪迪尼玩完累到乜都寫唔出...

eric:
咁又唔係買錯,不過真係貴左D.

戀次:
我是星期5晚入手的.

Oracle:
咁我就唔敢講了,因為對ROBOT魂沒有認識.

moodyblues:
4500 YEN 6.6算.

乳豬仔:
應該可以放心去等一個較合理價位.
原帖由 ckc52322 於 15-12-2008 01:22 PM 發表 生產商有意在第11集O-Raiser出擊之前推出相關產品,可恨我找了一整日都找不到:31: 不過而家先第11集,我相信會有比O-Raiser更強的裝備推出,去賺我們的錢:26:
咁佢上一季都未算太過份,今季希望都一樣啦.
4500YEN好貴  ...........x2
值唔值好講玩上手果下,上到手冇你期待咁好心理上冇咁值。
原帖由 LimSpace 於 15-12-2008 07:13 AM 發表
其實BANDAI 現在主打Robort,以耐玩、大隻(1:144)、強化關節為特色 !
對於Hcm Pro 可能已經沒有像一開始出來的品管了...:45:

我不覺得喔~~現在的hcm pro 和第一季的時候的機體比

品質好蠻多的喔~~:73:
其實我覺得這是00raiser產品中最好的一隻了(就現時情報所見)
背部不是裝上o raiser時可以換部件(gn drive也是)
有大劍~
有新塗裝

比1/100的超重+超橫(肥大)感, robot魂00的面相(&造型)
呢隻hcm其實係算做得好好架啦~連我呢個只會買模型ge高達迷都想買佢(希望唔係一時失心瘋啦xdd)
過多2日我就買佢啦:love:
頭像被屏蔽
其實我覺得咁細隻1/200比例以佢既可動已經做得好足夠,雖然係做得唔夠1/144好,但以1/200既角度黎睇已經算係唔錯
)我相信1/200可動都就快到極限)

隻野我覺得價格都係可以接受既,又唔覺太高,品質都算ok。

二百幾蚊既產品我無謂咁高要求啦
(hcm pro oo兩隻手係有拉出式關節,增加可動性,1/144我就唔清楚,上網唔見有人拉出黎,唔知有冇人答到我有冇?)

如果未買之前既產品,我覺得哩隻係唯一既選擇。
HCM pro 系列細細隻其實幾好收藏
不過咁細隻高達睇到咁貴o既價錢真係嚇死人:Q ,宜家愈賣愈貴添 :26:
如果 HCM pro 出埋"GB-03" 或者"流星號"應該會幾吸引o既,可惜價錢一定會......
gouf_ms07c:
我都覺得係.

西米:
個人來說當然是感受,不過值唔值多少可以有D客觀比較的,3000YEN一個機械人,1500YEN一架飛機...零件數,裝配位,上色位,包裝...等一堆都可以比較,但都不重要!重要是BANDAI的確同"級數"的玩具越來越貴!

jimmy71717:
今隻品質問題仲幾好.

herrickwok:
單就質素我會接受佢係唔錯,不過如果考慮性能/價格比較就有點問題了.
我都是覺得暫時1/144模型比較出色,O RAISER我都會買返盒.

ez8gundam:
1/144肩甲我記得是關節的.如果比較來說身體部份是HCM PRO比較好,不過手手腳腳就1/144好一丁點.
我比較價格就多是用YEN價,這代表了玩具商本身的立場,賣價就反映了市場的反應,一般來說一定有少許水位差距,但如果剛推出時差額已經很大基本上可以斷言定價是太貴的了.

番薯:
對於唔喜歡砌模型的人來說我會接受你的講法.

wood2046:
我都覺得幾好收藏,這亦是我間中有入手這系列的原因.
不過真的越來越貴,而且不只這系列有這問題...
想問下warxv大人
你個地台係邊買 ?_?
好型:34:
好彩興趣不大~~~只買了上集的機体~~~其實已差不多放棄高達系列 :p thx for the report :)
原帖由 warxv 於 15-12-2008 01:23 PM 發表
Fredsan:
THANK YOU!睇左你的介紹.
其實HCM PRO的版本不是活動能力低,只是1/144模型版都是十分之好而且有些地方比HCM PRO範圍更好,所以說搬都搬唔足.

kirin小黑:
有D唔滿意,唔算好差,但4500YEN好貴.

阿噗高 ...

我想問香港出左未嫁?(事因我呢2日都唔見有)
如果出左既話,我想問邊區會有多d貨同平d?
唔該晒!!!!