Toysdaily 玩具日報

Canon Tse-24/3.5 粗略一試影人的效果

雖然唔係真人,不過個公仔都叫做1:1 , 俾對呢枝鏡有興趣嘅ching做個參考:handshake:

:61: Canon TS 鏡抵玩過 Nikon 果 set...
原帖由 mars 於 1-12-2008 01:18 AM 發表
:61: Canon TS 鏡抵玩過 Nikon 果 set...

:p TSE平PCE差唔多一半,真係抵玩好多,質數同最近對焦距離PCE係好啲,但都唔值嗰個價:o
三張相都係企定定嚟影無踎低/企高,左右好似郁咗少少不過應該唔大關系(希望係喇 )
三張都有tilt(唔係重點),第一張係無shift,第二張係有shift扮高抄,第三張係有shift扮低抄,因為好多時影人都會高爬低瞓尋找不一樣的角度,有時背囊太重踎低起身真係會見頭暈(不適用於年青力壯者 ),同埋有啲地方/場合真係唔容許攝影者踎低,見移軸企定定都可以提供到相類似功能先想分享吓 :shy:
正統嚟講移軸係為咗影建築物邊位畢直,反其道而行都未嘗不可 :D

原帖由 shawn 於 1-12-2008 01:23 發表 :p TSE平PCE差唔到一半,真係抵玩好多,質數同最近對焦距離PCE係好啲,但都唔值嗰個價:o 三張相都係企定定嚟影無踎低/企高,左右好似郁咗少少不過應該唔大關系(希望係喇 )三張都有 ...

:49: TS-E 24mm F3.5L 都唔平架 shawn 兄...
原帖由 mars 於 1-12-2008 01:32 AM 發表

:49: TS-E 24mm F3.5L 都唔平架 shawn 兄...

PCE-24 $14400 , TSE-24 $8800 :help:
都叫做平好多架喇:(
原帖由 shawn 於 1-12-2008 01:36 發表 PCE-24 $14400 , TSE-24 $8800 :help: 都叫做平好多架喇:(
:angry: 都係最衰 Nikon 發神經 mark 到咁貴...

:p 如果 Nikon 賣平 d, Canon 可能會減價嘛~
Nikon見之前D3,D300,D700嗰排氣勢咁勁,枝枝新鏡同Canon比都mark up起碼4,5成,而家Canon 5D2 殺到嚟又有好戲睇喇:he: