Toysdaily 玩具日報

查看: 26781|回復: 28

[玩具報告] Fewture Model EX合金 柔王丸 [quick snap + 小評]

一直對 FW model 既合金 不大興趣, 由於之前玩過 第一隻 黑三一, 一直覺得隻黑三一 散收收 唔好玩, 再加上 parts 唔多, 關節活動能力又唔好 ... 所以一直都冇買過其他了 ... 今次既 柔王丸 其實都一直 "冇乜期待" ... 一開盒既感覺就如之前所講, 冇parts ... 只得 一對拳頭 同 打開手的手掌, 如果要做出多變化的 柔道動作, 用 d 2對手 可真的不太足夠把 ... :42: 而柔道服 及 背包 亦不算有心思.... 最起碼 背包 同 腳部 都沒有做出多方向移動的 噴射器. 幸好的是, 今次既 關節 好像比我玩之前既 黑三一 好 ... 亦冇 一路玩一路 跌 parts , 但今次裝上身的 parts 只得腳部的 噴射器 ... 如果佢可以好像 黑三一 一樣可以 打開心口 ... 睇埋入面的 設計 相信會更好呢. 一口氣講了好多 對佢 的不滿, 但我還是買下了. 原因好 簡單 ... 就係佢做出了 柔王丸 的感覺 十分之形仔. 同埋佢其實都幾重手 ga ... 個人對 重手既合金 就會有想買既感覺呢 ~~~~~~ :no:

版主,有冇興趣平D讓隻黑三出o黎~~

:he:
客觀睇係有好多缺點,但真係好多人想買架.
如果沒有Delay,乖乖在9月左右推出
相信成績不只如此,可惜可惜
d相好正呀:D
EX合金系列一直被好多人奉為神級合金玩具, 我一直想買隻玩下

小弟前一排終於忍唔住買左隻萬能俠來玩

玩過後大失所望, 可動低, 冇野玩...甘就千幾銀.
成盒玩具最出色既地方, 居然係個精美外盒, 吹脹:38:

如果依隻柔王丸係賣八魚樓下, 我會考慮入手的.
千幾銀, no way:67:
原帖由 Vince 於 8-11-2008 04:05 PM 發表
個人對 重手既合金 就會有想買既感覺呢  

咁有冇入全雪具臣呀都好重0架!....:p
頭像被屏蔽
彈完又彈, 咪又係買.

要重手....不如買舊鐵.
原帖由 hotsummernight 於 8-11-2008 11:38 PM 發表
彈完又彈, 咪又係買.

要重手....不如買舊鐵.

不如叫人買米, 又重又食得...:45:
好似"天下"咁...唉..不過心頭好同情意結d野真係好難講..唯有等一隻有誠意d的才攪吧...:79:
re: Garycharm 大大
冇... 其實我只係話"玩過"...唔代表我"有"...

re: K66 大大
hmmm ... 其實一隻玩具好唔好賣, 我覺得"經濟環境"只係一個小因數,如果真係出得好好,幾貴都會有人買的.

re: nelngan 大大
thx

re: fallout8 大大
其實 EX合金 被好多人奉為神級合金玩具既原因係本身 設計者 佐藤拓大師 因病而離開了, EX合金 三一系列 可說係他最後監收的作品,所以無形中 EX合金 就等如了 絕響. 而EX合金之後的作品 ie 萬能俠、柔王丸 等都只係由佢的 設計草圖 造出來的...

re: 過路人 大大
傳說巨神 當然有買 la ... 佢仲唔指係 重手 的合金 ... 而係 好好玩的重手 合金呢!!

re: hotsummernight 同 zaku2_hk 大大
我係 like 佢既 design 而買, 如果 一舊鐵 有好的design, 我都會買的.

re: 老文 大大
其實好多大大都唔指講過一次,鍾意既野 "買左後悔",好過 "冇買而後悔"呢...
Really good shot
正!
呢隻 EX合金柔王丸 在我來看,已經係歷來最好的一隻
論合金成份, 真係好重手,有大約七成是合金 (相比天元重得多)
論比例         , 1:1 比例, 完全達成咁多年來夢想
論價錢         , 係貴左d, $1200 會合理d,(不過呢個係參考三一,萬能俠的價,)
                   以現在的通脹,貴少少可接受了,
                   (下下要最平,可能最後得出兩個結果
                    出版商定價錢太低,
                    一係計過無什麼錢賺,決定放棄唔出!
                    一係工廠計過利潤低,將貨就價, or 不接訂單,(無生意,執埋仲大獲)

論部件         , 有大大話部件少,我不太認同, 睇番柔王丸卡通本來便是簡樸,
                   純粹是 "徒手搏擊" ,現在有柔道服,有飛行器, OK 啦!
論設計         , 有大大話設計完全跟足原著不好,要好似三一萬能俠,
                   又有大大話最好跟足卡通可以打開內部, 扮更換零件,
                   呢度我有保留, 我自己喜歡跟足原著,有人喜歡創新
                          一件玩具無可能滿足各人要求,
                   至於打開內部,造到當然最好,(其實作用不大,Display 都唔會打開心口吧)
                   到時價錢可能又貴d了
論上色         , 完全跟足動畫的顏色,重有光面, 已經好滿意了,
                  至於有大大話上色差,QC差,呢d睇你運氣了,其他合金上色一樣有好,有唔好
                        我自己睇一盒便OK了,無出界,
                  要求完美的,無野好講!

最後想講,我講咁多,完全出自,我喜愛柔王丸 (小三已經喜愛到現在)
等左25年,終於有一隻1:1 合金 柔王丸, 真係無所求了,十分滿足!
當然 我只是一名玩家, 不是開店舖的!請勿誤會!

其實收到風呢隻野之所以水準咁參差,係因為好多"鬼貨",即係所謂不經正途批出街的"古怪貨"
你個隻冇問題,當然恭喜你啦,我就揀左兩隻先至OK
但我好肯定話你知,呢隻既出事率相當高,
如果你係受害者,你就唔好咁"客觀"了....
有時呢,班兄弟既Report就係咁用途.
咁多人寫report,證明呢隻野係好多fans,
黎緊仲係想買既朋友,畀錢之後一定要揀,一定要check!!
好野當然要支持,但遇上好想買,但收到風有問題既玩具,就更加要小心為上啦.
佢唔係成批貨都咁差架,有乜理由唔去揀隻好d既?

我理得佢出完執笠定係要借錢,你再貴D我都畀,但要有返咁既價值,你睇下黑三一,幾千銀都買,
學vince大話齋,呢隻野唔好賣主因唔止係經濟問題
好既玩具,幾貴都有人支持.
而家一生XX都冇人買,都不用再作甚而客觀分析了.
頭像被屏蔽
原帖由 K66 於 9-11-2008 08:02 PM 發表
其實收到風呢隻野之所以水準咁參差,係因為好多"鬼貨",即係所謂不經正途批出街的"古怪貨"
你個隻冇問題,當然恭喜你啦,我就揀左兩隻先至OK
但我好肯定話你知,呢隻既出事率相當高,
如果你係受害者,你就唔好咁"客觀"了 ...

支持:52:

其實呢隻野QC真係唔得, 我個隻買左翻去先發覺右邊膷腳紅色的位置有大塊補油, 仲要有手指紋壓入d油度, 搞到我自已要磨完再噴個晒d油:70: , 再者唔講QC淨講隻野d關節設計都超唔得, 需知到呢隻係格鬥機械人,連最基本的下跪動作都做唔到根本是沒可能:50:, 是但求其找隻高達模型照抄D關節設計都可以啦, 間廠連參考別廠都唔做, 你話間廠有咩誠意可言???

其實 合金的關節 又點同 "模型" 比呢 ... 基本上係2樣野 ... 就算 bandai 自己的 "合金魂" 都唔會及得上 MG 既 關節 la ... 而大家想討論佢 值幾錢 的話 ... 請到市場區把 ... 大家都係著眼反隻玩具本身 la ...因為 值唔值 個個人個心都唔同價的 ... :64: