Toysdaily 玩具日報

查看: 13171|回復: 34

時下年青人的即食文化

今天淺談即食文化!
今天在一個 forum 看見一個朋友仔開了一個 post
topic 寫著一個 hold 字
我按進去一看 , 原來那個朋友問著的是:
[點解有時見到人地係 xanga 打左個 hold 字?]
但很久沒有人回應他 , 於是他又 reply了自己的 post 把它推上置頂
我就問了他一個問題 , 為何花 2 小時來等人回答!
都不自己去  yahoo 字典到查!

眼下小朋友好多人又到大都生活在即食文化當中
即食文化的廣義其實甚廣,
由食杯麵、抄功課等 ......甚至想不到打 online game 這種娛樂活動
竟然亦有人願意用錢叫人幫自己打 , 直至達到某個 level 先自己玩返!
( 呢一點最令我好奇 )

除了這些事情外,有些人更把即食文化帶到結識男女朋友的範疇之上。
ex 現在有些男仔結識女仔 , 是付出了就要即時回報的 , 如果沒有 , 就會即時放棄!

香港現在的小朋友夠竟是在讀咩書?
一大堆著重有功課抄總好過無功課交的學生
( 當然也存在著好學生 , 或是直頭連有冇功課交都唔在乎的人在 )

好多人都有佢地即食o既一面 , 包括我亦在內
但這種即食文化也未免變得更廣義了吧!
小弟有點不明白
那位朋友是不知hold字解甚麼
還是想問在xanga打hold有何特別意思
原帖由 riderter 於 23-9-2008 09:31 PM 發表
小弟有點不明白

施主,我都唔明:74:
咁e+我係度問,係唔係好即食咁解:!
原帖由 煙花 於 23-9-2008 21:34 發表

施主,我都唔明:74:
咁e+我係度問,係唔係好即食咁解:!

件事應該係咁 : 有論壇入面 , 有位網友打左個hold字 , 目的係想問呢個字點解 , 但冇人覆
又推返自己個post出黎 , 樓主覺得點解呢位人兄唔自己去查下 , 要係論壇問人
係yahoo到查只係十幾秒 , 使乜咁樣問法

件事令佢覺得兒家年青人乜都冇耐性 , 為求方便咁囉:o:o
原帖由 riderter 於 23-9-2008 09:31 PM 發表
小弟有點不明白

無錯為朋友的確係唔知果 hold 字點解 !!
我認為他這種行為有點即食 . 不是方便
(我相信 yahoo 字典查 , 比佢開 post 問人更方便)
我意思o既即食 , 係佢地唔鐘意自己去解決 , 一味剩係想人幫到佢 !!
原帖由 xopctsang 於 23-9-2008 10:11 PM 發表

件事應該係咁 : 有論壇入面 , 有位網友打左個hold字 , 目的係想問呢個字點解 , 但冇人覆
又推返自己個post出黎 , 樓主覺得點解呢位人兄唔自己去查下 , 要係論壇問人
係yahoo到查只係十幾秒 , 使乜咁樣問法

...

佢反而好好耐性就真 , 2 個鐘o既時間去問一個字 !:he:
其實呢個情況都有出現係廿幾歲既人身上,
廿歲樓下呢D人仲多....
實況已經去到好嚴重既地步.......:o
TD member 唔少 :o
原帖由 華偉度諾艾德嘉 於 2008-9-23 09:10 PM 發表
港現在的小朋友夠竟是在讀咩書?
一大堆著重有功課抄總好過無功課交的學生...

樓主,我班有條友仲衰...佢唔係抄功課同無功課交,係搵佢老母幫佢做:blame::blame::blame::blame:,連miss亞sir都冇佢符:cool::cool::cool:
佢e家中3
原帖由 LCHANGETHEWORLD 於 24-9-2008 10:51 AM 發表

樓主,我班有條友仲衰...佢唔係抄功課同無功課交,係搵佢老母幫佢做:blame::blame::blame::blame:,連miss亞sir都冇佢符:cool::cool::cool:
佢e家中3

咁咪由佢,反正學幾多野係自己,佢唔學都無法
問快過諗嘛!
當唔識用yahoo 字典, 用真字典查都唔難拉....

仲有有時論壇呀, MSN呀, 打晒同音字我都覺得係即食文化既一種... 有D字其實唔難打姐, 就算速成都係2個碼, 唔識打都可以用同義字姐, 真係唔得咪打埋 [ ] 羅...

真係要咁快? 有時有D野因快得慢姐... 查hold 字一例咪係羅.

"Figma 柔王丸何時出??
如題 "

算唔算"即食" ?
頭像被屏蔽
原帖由 華偉度諾艾德嘉 於 23-9-2008 09:10 PM 發表
[點解有時見到人地係 xanga 打左個 hold 字?]

大大,

係唔係我理解能力有問題

點解我覺得, 佢係問緊 "點解見到人地係 xanga 打左個 hold 字" 呢一個行為'

而唔係 "Hold" 呢一個字點解