Toysdaily 玩具日報

查看: 34078|回復: 24

變形金剛TF 白色之王者- 獅王柯柏文 Review上集

獅王柯柏文擔正ge BWII迎象中人冇係香港電視台做過,TF卡通自從BWI後就係香港無晒聲氣,
而小弟第一次同佢邂逅係身在MK信X ge一張Poster,第一眼見到佢變白獅子ge設定已被深深吸引,

直到小弟開始識Bid玩具先有機會同呢位文哥團圓﹣
白色之王者,獅王柯柏文

先拎98年出呢隻C-16詳細睇下啦
獅子造型當年黎講已經好好,比例合理,面相亦比卡通造型成熟穩重,金毛及爪以電鍍金表現更勝於原著;

全身刻出仿效動物皮毛ge紋理Detail,四腳爪附近加上漸變灰令整體配色更豐富,身型亦相當有線條美。

Bid文話9成新,不過已經有D黃,好在佢係動物,白色ge動物帶D黃都算像真ge;P

除左外觀一流,可玩度方面亦唔少賣點,跟住同大家逐樣睇:

1, 張牙
獅王面相ge正常狀態係合埋口ge

但係當你禁住佢額頭粒制時,佢就會打開口,露出棚尖牙:lol

上排造得最出色,唔止得門牙,仲有齊大牙架!仲會見到口入面條利係紅色,仲係立體ge添:P

2, 舞爪
前腳入面跟足原著裝有兩刃刀,輕輕一剔,入面對彈弓就會將佢勁彈而出,

加埋「賣點1」就名符其實係「張牙舞爪」啦:good:

3, 風車水髮
將獅王上下左右ge金毛拉直,再按下最長粒紅色制,

4‘塊’金毛就會風車轉(車葉?風力?)攻擊,轉速都幾高ga

不過呢招係機械人Mode先用ge,因為獅王mode出招會車親腳:L

4, 彈弓炮
獅子頸後有粒方型制,一按之後,頭頂對炮就會自動彈出,面膊頭果對都係一剔就會勁彈而出

當然,炮彈係人手裝上去架啦。

終於到Robot Mode啦,先講變型設計,打破左文哥一定係對稱變型ge傳統,第一次玩果陣心情好興𡚒,
因為比起其他文哥有更多估唔到ge驚喜,而呢個不對稱造型甚至係後無來者,用係文哥身上只有佢一個,
呢樣就係佢魅力所在,用獅子頭,尾變做膊頭,好有中國古代戰甲feel,將獅子毛的金色,加上白色,
同文哥本身ge紅,藍相當夾,比重亦好順眼,一眼睇得出係文哥之餘又有王者ge高貴同霸氣,真係好正!

呢隻C-16大獅文頭部Detail不錯,藍色亦有金屬感,不過頭亦方面可能為左就返變型同大小比例,有少少怪,
面相不過不失,略欠立體感同面型比較闊左少少,如果可以輪廓深返少少,D角位尖返少少就已經型好多。

打開心口有機械Detail,仲有熱感貼紙,G1老變Fans一定最有共鳴:loveliness:

以獅爪入面ge雙刃做格鬥武器,有型及忠於原著滿分!

全身照,人型比例唔錯,唔會有手腳過長過短,都冇頭重腳輕企唔穩ge情況。

美中不足ge係,D金毛太長,當合埋晒時會有少少遮左個頭,搞到要彈對炮同打開心口果塊少少先影得靚。
其實Robot Mode仲有唔少賣點,不過唔多時間影相,所以都係Skip左佢廢事影得唔好破壞獅王文哥ge形象:Q

我敢講白獅文哥係90年代之中最有氣質同特色ge設計,做到保留文哥角色ge獨特風格又係美感上有所突破;
一路以黎文哥就係唔及麥Sir有霸氣,到左BWII終於俾文哥威返次,獅王柯柏文係得ge!

次回預告,Robot Master RM23電鍍獅子文

整張‘父子’合照先!

附錄
獅文出過ge原色product主要有98年BWII(片頭link)系列ge
C-16

VS-16

同05年Robotmaster系列ge RM22(DVD片段link),同及後ge電鍍版RM23

呢隻好野ge詳測就留返下回分解啦

當然唔少Fans想出呢隻,但So Far除左DIY都冇乜可能見到實物
Beast Wars The Gathering入面ge Pre Beast Lio Convoy(索斯獅子文)

如果大家有呢幾隻獅文ge好圖,不妨回貼交流,
多謝欣賞:bye:
頭像被屏蔽
:77: :77: :77: :77:
獅王面相 有d怪怪的! 不夠凶狠啊!
thx for sharing :78:
我都想見下隻索斯獅子文喎!:71:
原帖由 好過去搶 於 6-9-2008 08:01 發表

下集果隻RM23先係好野

So good.
Thanks for sharing.
原帖由 好過去搶 於 6-9-2008 08:01 發表

同卡通比已經像真度,成熟度高左。
原帖由 ajc188 於 6-9-2008 09:11 發表
我都想見下隻索斯獅子文喎!:71:

本地Fans制作

仲有多圖share:
http://www.hk-tf.com/discuz/upload/viewthread.php?tid=2063
其實呢隻獅子文o係 BW 系列來講設計得算...
我認為 , 好差下...

Beast mode 獅子 Body 同 Robot mode 文哥 Body...
兩者好似完全關連咁...
根本係兩個分別 ge Robot 夾硬合成一隻玩具咁...
:what:

完完全全無將兩者 ge 特色融合為一體...
形成個獨特 ge Style 出來...
驟眼睇 , 完全唔覺得有 " 由 Beast 變 Robot " 呢一回事...

以上係我玩過 / 睇 review 睇過全個系列咁多隻 BW ge 評價...

原帖由 好過去搶 於 6-9-2008 08:01 AM 發表

BW 系列通病 , beast mode d 動物樣都是幾 on 居下的...

原帖由 vincent0410 於 2008-9-6 03:22 PM 發表

本地Fans制作
?ib_____De_m6ZfQt
仲有多圖share:
http://www.hk-tf.com/discuz/upload/viewthread.php?tid=206 ...

個頭似二形
我想問下獅王柯柏文仲有邊度有得買?大概幾錢度?THX
隻RM23我都FIND更、、係未一定要BID (我係買現貨派):handshake: :handshake:
One of the best Convoy out there...!
原帖由 阿拉真神 於 6-9-2008 19:56 發表
我想問下獅王柯柏文仲有邊度有得買?大概幾錢度?THX

去丫烏必,三魚幾