Toysdaily 玩具日報

咸蛋超人吹水專員公署

他是誰~?

原文章由 人仔貓 於 25-5-2007 01:46 AM 發表
他是誰~?

Leo 爸:Q
原文章由 秋山 蓮 於 25-5-2007 12:56 AM 發表
我反而吾明佢地(台灣)容不下人們先入為主,習以為常叫咸蛋超人
但又要其他人接受佢地先入為主,習以為常叫超人力霸王(力乜鬼霸王jack:DD仲話係正名:die:)
2007年la, 叫番Ultraman 好地地,仲o下o下乜都譯個中文 ...

我問過佢地,佢\地話"力霸王" - 力(power)霸王(stronger) 大概是為了補強"超人"2字的特性。
有的甚至認為"力霸王"很"大和風",所以可以清楚與 Superman 分辨.....

但「超人」二字不是已包含了力量和強壯的意思了嗎? 相信沒有一個既無力量亦不強壯的「超人」吧。
更聯想不到 力霸王 意思上和日本有甚麼關係...所以我個人感覺「力霸王」這三個字好像有點硬加上去及累贅。

佢地同時間亦不接受內地音譯\"奧特曼",只有"超人力霸王" 是唯一的名稱...不同意就是歪理.......:cool:
相信沒有一個既無力量亦不強壯的「超人」吧
Agree:DD

上得內地網站多,反而覺得叫"奧特曼"幾親切,幾得意:)
Ultimate Solid - Ultraman Part.3 圖片更新

《請click圖另開原大圖》
貓兄,我可吾可以錫o炎你:love:
夜ma ma俾你搞到興奮晒:DD
ZOFFY ! NEXUS ! ASTRA ! GAIA ! 全部都係我至愛:):):)
原文章由 人仔貓 於 25-5-2007 03:51 AM 發表
Ultimate Solid - Ultraman Part.3 圖片更新

《請click圖另開原大圖》

A type!!Zoffy!!ACE Robot:love::shy:
But US3 + UM2 = $$$:no::no::no:

all must buy item:love::love::love:
原文章由 Neo.撒旦幫拉打 於 25-5-2007 08:34 AM 發表

A type!!Zoffy!!ACE Robot:love::shy:
But US3 + UM2 = $$$:no::no::no:

all must buy item:love::love::love:

X2 一次買哂2樣

唔知阿斯特拉係換手定ab
ab既話有些少煩惱:cool:
原文章由 強中美 於 25-5-2007 09:30 AM 發表

X2 一次買哂2樣

唔知阿斯特拉係換手定ab
ab既話有些少煩惱:cool:

應該吾係換手,又吾係ab

直頭就o甘六隻:):)....希望la:shy:
佢話左係全6種呢~
6月尾要乖乖咁俾$$$$
大家覺得Ultimate Solid 系列定 HD系列好d及靚d?

[ 本文章最後由 水之影 於 25-5-2007 09:39 PM 編輯 ]

原文章由 秋山 蓮 於 25-5-2007 02:16 PM 發表

應該吾係換手,又吾係ab

直頭就o甘六隻:):)....希望la:shy:

No need 希望 la:sad::sad::sad:
It is A/B set:*
find it in old new :sad::no:
原文章由 水之影 於 25-5-2007 09:32 PM 發表
6月尾要乖乖咁俾$$$$
大家覺得Ultimate Solid 系列定 HD系列好d及靚d?

Ultimate Solid sure better la:)
HD is more expensive but QC is no good:ar:
Is the HD set available in HK already?