Toysdaily 玩具日報

咸蛋超人吹水專員公署

其實大家有冇留意有關昭和Ultraman版權爭議果單野...

"奧特曼"著作權之爭不斷 系列訴訟進入核心階段
專家表示:“奧特曼”應歸屬著作權人圓谷製作

國內的"奧特曼"迷對此好執著,認為凡是與泰國有關的都是"人妖的東西".........

而香港Saiyudo與Ruishi(廣州銳視)合作出的SRC及其他Ultraman產品的版權就是向"泰國元谷"所取得的...
http://www.gzruishi.com/CN/index.php

[ 本文章最後由 人仔貓 於 18-12-2006 02:32 AM 編輯 ]
原文章由 秋山 蓮 於 18-12-2006 01:56 發表
目標鎖定 :shiny::shiny::shiny:

0下,0甘少............

你唔好一post 就成set 上喎!!!!!!
原文章由 秋山 蓮 於 18-12-2006 01:56 AM 發表
目標鎖定 :shiny::shiny::shiny:

估你係咁呢...........:DD:DD:DD
原文章由 人仔貓 於 18-12-2006 02:25 AM 發表
其實大家有冇留意有關昭和Ultraman版權爭議果單野...

《"奧特曼"著作權之爭不斷 系列訴訟進入核心階段》
《專家表示:“奧特曼”應歸屬著作權人圓谷製作 》

國內的"奧特曼"迷對此好執著 ...

咁單野判左未?
我個人黎講都好憎泰國個D所謂既Ultraman
支持正版 支持圓谷
原文章由 水之影 於 18-12-2006 07:17 PM 發表
咁單野判左未?
我個人黎講都好憎泰國個D所謂既Ultraman
支持正版 支持圓谷

之前既訴訟好似就宣判晒(日本圓谷告唔入人地...),而日本圓谷可能見告都冇乜著數所以暫時未有新動作...

[ 本文章最後由 人仔貓 於 19-12-2006 02:27 AM 編輯 ]
太好了!!! 希望阿鄉會喺TV版出現!!!

有D同情Nexus.... 打到瓜柴都冇人幫拖, Mebius就合家大小齊齊撐.....
草加雅人~?  唔知係咪又做D亦正亦邪既角色呢~?

[ 本文章最後由 人仔貓 於 20-12-2006 01:47 AM 編輯 ]
原文章由 TL 於 19-12-2006 10:55 PM 發表
太好了!!! 希望阿鄉會喺TV版出現!!!
有D同情Nexus.... 打到瓜柴都冇人幫拖, Mebius就合家大小齊齊撐.....

Nexus 好似同 昭和Ultraman 的世界設定不同...
真係有80出場~正 :handshake:
That looks evil!
原文章由 roger528 於 20-12-2006 12:55 AM 發表
真係有80出場~正 :handshake:

估唔到呢套Mebius有咁多超人兄弟客串,唔知到了50週年時嘅咸超可能由吉田去到而家Mebius都會客串喎。
原文章由 TL 於 19-12-2006 10:55 PM 發表
有D同情Nexus.... 打到瓜柴都冇人幫拖....

:sad::sad::sad: NEXUS!!!
原文章由 pokwan 於 20-12-2006 01:51 AM 發表

巴魯坦好可憐:DD

原文章由 人仔貓 於 19-12-2006 10:59 PM 發表
草加雅人~?  唔知係咪又做D亦正亦邪既角色呢~?

草加雅人都算亦正亦邪?佢直頭係衰o個隻o拉:blame:
佢o係Mebius裏面好似會揸架藍色1号機
草加又係唔應該用正/邪黎形容既...貼切D就係"格衰"(...O晒T添...)

架機我見釗寅有得賣,但同其他機合體後個樣好似有點格格不入..

[ 本文章最後由 人仔貓 於 20-12-2006 10:28 PM 編輯 ]