Toysdaily 玩具日報

因為喜歡,所以失望 魂Spec L-Gaim

真係好唔明白, 小人雖然年紀輕, 對L-Gaim套劇一無所知, 不過小人記得細個既昤時候, 一入到模型舖, MSV, L-Gaim, Dragonar 三個系列既模型可以話係夢想中既夢想, MSV唔講啦, 嚟個毒海留比大家嘆, 但係spec出既Dragonar真係完夢, 以前1/100模型出現既內關節, 加飛行配件, 魂spec已經完全重現左, 重好有心機咁出埋大張正紀op板, 點解L-Gaim會得到如此既忽略呢??????
Garycharm兄唔好意思講幾句題外話.

五星物語其實第一期尾已經有一個算係[完整的年表]交代了整個故事,之後的只是作者按"需要"將一些年表中的內容詳細描述,又或者如花迪瑪在二戰等外傳故事,所以沒有有生之年看不完的憂慮,因為看完個年表技術上已經算係睇完.
更重要係跟本唔覺得永野護會寫晒年表中的有關故事,所以佢比加巴更"神"!
我覺得都幾靚, 但d detail位懶成咁, 真係底打:53: .....

不過以3字頭既價格來說都合理既(雖然宜家唔得....)

我覺得笨大想試下個市場, 話曬都唔係太多人識, 我識佢都係因為第四次機戰, 希望mk II 會好d啦
對玩具有要求..絕對係好事..謝謝大大既分享..所以我對自己喜愛的角色所出的玩具..要求亦嚴謹...:71:
我都希望如果出Mk II 會好d,賣貴d都吾緊要!:o
原帖由 btpod 於 2008-9-1 11:53 AM 發表
我都希望如果出Mk II 會好d,賣貴d都吾緊要!:o

出 Auge 啦
I can feel your heart!!
多謝各大大支持。

Tman兄:
請問甚麼是RRR?
呢一隻無講明比例,我不付責任估計,見佢細個1:100、大過1:144,就當佢1:120左右o瓜:34:

30mething 兄:
謝謝你的照片,我剛給這隻spec「挑起條癮」,正想問人找隻megahouse看看,好多謝你!

Walkermachine兄:
如果係1:144,真係會挑起我去大砌舊模型既熱血!!
其實以笨大技術,呢隻野真係可以做細D o咼~~~~

HG 模型我未砌過,無從比較,不過我尋日走去買番隻1:100.......................

[email=Gundam@EFSF]Gundam@EFSF[/email]

想問你好耐,我睇完你D相,尋去搵過off-shot,你o個隻真係靚好多woo,你搞乜o黎呀?

太陽之牙兄:
謝讚賞,有點不好意思...
OVA 我未看過,有機會找來試試。不過有點怕~~

Exsgundam兄:
小弟是百分百純正、連普通話也不會說的道地香港仔一件。

太陽牙我也很喜歡。講開又講,太陽牙真係幾適合造魂spec.....

玩具joe兄:

神品!我竟然忙了當年還有這隻神品!!!:59:

Raider兄:
其實我已經心思思想入隻megahouse,但一入佢,又會想入埋隻寶爵!唔好再毒我........:70:

未能一一答覆,無聊文章,再一次多謝大家支持。:64:
我正期望MK II  、奧津(還是原裝奧津?!!)
Gary big brother, RRR is Real Robot Revolution. Bandai released the 1/100 L-Gaim Mk II model in the RRR series.
http://www.hlj.com/product/BAN948837
I really hope that Bandai will make a 1/100 L-Gaim Mk I. :handshake:

回覆 39# 的文章

哇!!!
呢隻係咪模型o黎?!

我尋日先買番隻舊MK I 、 MK II,正慨歎舊模型好難砌,原來已經有新!!!:63:
Yes, 模型o黎. The Mk II actually looks really good.

http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... =%AD%AB%BE%D4%BE%F7
原帖由 Douglas.M.Saint 於 30-8-2008 09:49 PM 發表

No doubt that the story of L Gaim is quite boring........... especially the begining............ :(

OVA is so so only.  But the main HM is also designed by 永野.  For the last scene of OVA, there are uncountable HM and those are designed by normal people from a MH design competition. :71:

原來OVA結尾有好多雜魚HM出場,真係想睇下會係點樣:)

我只知道以下呢兩隻OVA版內的HM係由一位叫大森英敏的仁兄所設計:

PAGORTA (パゴータ)

SALOONS (サロンズ)

雖然唔係出自永野護手筆,但都唔失禮:shiny:
原帖由 Garycharm 於 30-8-2008 09:49 AM 發表 L-Gaim應該係科幻片集第一隻全以白色作主色的機械人。

本來小弟都認為L-Gaim係科幻片集第一隻全以白色作主色的機械人,
不過醒起VF-1J Valkyrie 一条輝機應該先係第一隻全白機械人:

之後除左MS-06R-1白狼渣古同Gundam Unicorn之外,
都好少有全白機體。
i want to ask the white colour part material will好容易變黃 ma?:cool: thx
check point saved