Toysdaily 玩具日報

因為喜歡,所以失望 魂Spec L-Gaim

笨大找錯人設計了,其實佢哋要找你幫手設計,這套重戰機動畫我都好鍾意,不過我就只有儲佢果套單色扭蛋,因為我只玩開sd果啲:78:
So I didn't connect the power cords in my pic!!!:time:

很用心的報告:handshake: ,如果TD多一點如此有誠意的文章就好了…:$

有些大大只貼一兩張圖再拋下一句"Enjoy!!!"或只貼上自己個blog條link就算數。:ar:

好像出post只是為了告知天下"我又買了一件很貴的玩具"般…

離題了…:(

「重戰機」的動畫幾乎人人喊悶,
不少人看到一半也中途放棄。

不知OVA版會否一樣難頂(或更難頂)?
因為知道OVA版重戰機的新機設不是由永野護負責,
有點興趣看看:44:
:58: 以威龍的製作水準來說,這代可算是"偷懶"之作,油壓過於偷懶也是在下未敗原因~~
很好的文章:67:

重戰機可算其中一套小時咩都唔知,不過單是外型就俾錢買的模型。剩係條膠管都特別啦:he:
仲要打開機件?唔驚死?
好中肯嘅comment!雖然小弟已經放棄咗呢隻,但都好詳細咁睇晒大大嘅評價,推...!!!
:80: 完全沒有想過買, 看完大大的report後, 毒氣攻心, 都想入隻玩玩:43:
很有Heart 的文章,值得一讚:71: 加上主題 : "因為喜歡,所以失望..." 很會表露樓主對玩貝有要求,並不是人有我有的心境去買:71: 加上d相影得好好,令觀看者也看得令一番樂趣,多謝分享:handshake:
非常詳盡的介紹,謝謝!
L-Gaim 係我除左高達同太陽之牙之外最喜歡的機械。
價錢合理些我就會有所行動。

想問下樓主是台灣人嗎?因為我覺得你寫的文章很台式。
最明顯就係"機車"這個字眼。
原帖由 太陽之牙 於 30-8-2008 01:07 PM 發表
很用心的報告:handshake: ,如果TD多一點如此有誠意的文章就好了…:$

有些大大只貼一兩張圖再拋下一句"Enjoy!!!"或只貼上自己個blog條link就算數。:ar:

好像出post只是為了告知天下"我又買了一件很貴的玩具"般 ...

No doubt that the story of L Gaim is quite boring........... especially the begining............ :(

OVA is so so only.  But the main HM is also designed by 永野.  For the last scene of OVA, there are uncountable HM and those are designed by normal people from a MH design competition. :71:
其實Bandai 仲有出過呢款1/100 既 L-Gaim 合金玩具:-

按制彈出式支架, 新個隻就無呢個設計....

不過膠件部份好容易變黃.....論外型新個隻win晒.....

原帖由 半田健人_555 於 30-8-2008 03:21 PM 發表
好中肯嘅comment!雖然小弟已經放棄咗呢隻,但都好詳細咁睇晒大大嘅評價,推...!!!

開頭都諗住玩少樣唔買, 但買左後我同自己講好彩我買左, 唔係會後悔死.....
Bandai 同 Megahouse 兩隻我都有入.
如果兩隻作比較, 外形及關節 Megahouse 較好.

原帖由 WalkerMachine 於 30-8-2008 11:36 AM 發表 真係唔明bandai点解唔做番1/144,一定幫到sell番D舊模型呀!大家又點睇HG 144 嗰隻Mk - I 嘅外型?當年喺漫周第一次見到呢個design真係驚為天人架簡潔、富機械感,高貴而"洋化" ...
五星物語係神作中ge神作~~~:43:
好詳細既report,支持!