Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 舊模型一玩~1比12機甲創世紀電單車模型--STICK in p1, 耶路 in P3.

原帖由 riderfun 於 14-8-2008 03:08 PM 發表
...支爽身粉有咩用?

好似係當畢地咁用 (有錯請指教)

回覆 14# 的文章

兄弟真係眼利~~~支爽身粉係當作畢地用的~~~ 因為我份人比較心急..所以通常補畢地我就用爽身粉+ AA膠, 勞埋一齊(脪糊狀) 然後就塗上夾口度, 五分鐘乾後就可以用砂紙"省"..而且因為是爽身粉的關係, 省時不需要太大力~~~~呢個方面雖然快, 但勞埋時味道會比較難聞~~~:Q
好強呀大大你..幫我整隻得嘛...:71:
原帖由 bigsnake 於 14-8-2008 03:14 PM 發表

好似係當畢地咁用 (有錯請指教)

錯......:36:

係要加AA 膠混合用.......:x
原帖由 bigsnake 於 14-8-2008 03:12 PM 發表
隱約見到後面個櫃有吉姆, 藍老虎...及一大堆蛋, 可以分享下嗎?

當然可以呢...但那一大堆蛋....其實大部份是我家夫人的米奇老鼠東東..不會各位有否興趣∼∼呵呵
真係要讚一讚:71: ! 我早一年前都買咗隻復刻版,但一直都無砌。
因為我記得D水口做得麻麻地:72: ,大大有無咩心得要留意呢!
原帖由 eyiulll 於 14-8-2008 03:18 PM 發表
兄弟真係眼利~~~支爽身粉係當作畢地用的~~~ 因為我份人比較心急..所以通常補畢地我就用爽身粉+ AA膠, 勞埋一齊(脪糊狀) 然後就塗上夾口度, 五分鐘乾後就可以用砂紙"省"..而且因為是爽身粉的關係, 省時不需要太 ...

哦! 原來係咁! :( 又学到嘢! 多谢樓主赐教!!:)
原帖由 N-piccolo 於 14-8-2008 03:23 PM 發表
真係要讚一讚:71: ! 我早一年前都買咗隻復刻版,但一直都無砌。
因為我記得D水口做得麻麻地:72: ,大大有無咩心得要留意呢!

水口�分件都是麻麻地是真的...所以都花比較長時間,而我現在整緊隻耶路,我盡量影底制作過程,遲點分享∼∼ :love:
樓主.....

强...有創意.....:71:  

(原來絛蛇可以咁用....:D
早知唔改咁多SIC:angry: )

PS.......
偵察到有青山走犯.........走唔甩.....多D來泥交流下...:shy:
(抽下水...唔好嬲)
原帖由 老文 於 14-8-2008 03:20 PM 發表
好強呀大大你..幫我整隻得嘛...:71:

因為要找番呢隻模型不易呢...而且我也在制作耶路,會盡量影底制作過程.如果兄弟能找回...可以試下一齊玩,不明大家研究呢...(我呢隻耶路也是上次出差到上海時居然係上海的一間模型店找到...神奇):60:
原帖由 eyiulll 於 14-8-2008 03:34 PM 發表

因為要找番呢隻模型不易呢...而且我也在制作耶路,會盡量影底制作過程.如果兄弟能找回...可以試下一齊玩,不明大家研究呢...(我呢隻耶路也是上次出差到上海時居然係上海的一間模型店找到...神奇) ...

我細個時都好愛呢盒模型..同呢隻合金..但都從來無緣擁有..見大大你整得咁好..真係好羨慕:71:
好手工!!!
原帖由 老文 於 14-8-2008 03:40 PM 發表

我細個時都好愛呢盒模型..同呢隻合金..但都從來無緣擁有..見大大你整得咁好..真係好羨慕:71:

我都係呢...從小都好喜歡機甲創世紀,以前係電視見到山貓號時,即刻嘩一聲,點解可以咁型架∼∼所以連之前CM出的山貓號大家一致劣評下都買左番來,結果做左一輪改裝先安樂~~ 而電單車CM同MH都有諗過買, 但總是找不到理想形態..所以先把心一橫係舊居抄番呢隻來改裝~~~見OK,所以才係上海搬埋耶路返來玩...但還有紅色那部...因為都沒有出過1/12模型, 所以我諗我都係冇緣儲齊的了:cool:
正:43:
大大達到小神人級別:52:
好正啊!小弟都有隻1�15。舊模型好好玩:52: