Toysdaily 玩具日報

查看: 27876|回復: 12

合金魂 鋼鐵神 Jeeg

被喻為最差既合金魂, 鋼鐵神 Jeeg, 如今分析它的問題!

Bandai合金魂系列通常推出70~80年代既超級系列, 當各fans其待Jeeg既推出, 笨大景然出新版(通常新版係出魂spec!)....一開始以經扣分.....假假地舊版係我兒時至愛之一....

頭部由改造人變電單車....

最似舊Jeeg只有合體方式....

心口炮由橫變直.....

肩可變為斧!

SM手!

最怪既係細路仔至愛, 飛拳(彈)...

支炮係最靚/好既一件parts! 咁大支都唔怕失平衡!

話明"金剛飛天轉", 點可以無? 可惜, 舊版靚好多!

大問題在於可動性及平衡性! 雙腳連接股間既磁力不足, 導至腿部活動性不足及極易甩! 身體內joints不夠穩固, 擺pose時左甩左甩(鐵成份高之固?)! 全無優點? 又唔係! QC及上色絕對優越! 不過, 有幾多人買合金魂為左企直? 不如買g-kit好過! 唔買佢呢, 又驚笨大唔出舊版......我想玩馬仔呀!
後記: 於TD見到呢隻同舊Jeeg可互換parts, 係時候入隻舊玩具玩下!
:44: 好彩無中招
我並唔認同樓主所講GX-42鋼鐵神係最差的合金魂,佢比好多合金魂都做得好,或者大家都想出元祖版(包括我),但唔代表佢唔好,相反我有好多朋友買左都係讚,而佢個價仲比我想像中企得硬;如果硬要羅佢同舊版比一D都唔公平;要佢係魂SPEC度出,就會變左 ' 膠鐵神 ' ,你睇新世紀就應該會明白......:!
平d先買
原帖由 323 於 8-8-2008 05:16 PM 發表
我並唔認同樓主所講GX-42鋼鐵神係最差的合金魂,佢比好多合金魂都做得好,或者大家都想出元祖版(包括我),但唔代表佢唔好,相反我有好多朋友買左都係讚,而佢個價仲比我想像中企得硬;如果硬要羅佢同舊版比一D都唔 ...

米住 ... 魂SPEC 唔代表 膠 ga ... 佢地有幾隻個 骨架 係合金的 ...
btw ... 如果講 最差 既 合金魂 ... 我會話 係 KING-JOE ... d 隻我同意有 中上 水準呢 :58:
我覺得樓主只係喺度以舊JEEG再加上個人喜好去比較鋼鐵神JEEG既造型,有欠公平
原帖由 Vince 於 8-8-2008 05:32 PM 發表

米住 ... 魂SPEC 唔代表 膠 ga ... 佢地有幾隻個 骨架 係合金的 ...
btw ... 如果講 最差 既 合金魂 ... 我會話 係 KING-JOE ... d 隻我同意有 中上 水準呢 :58:
http://farm2.static.flickr.com/1295/56933 ...

同意,但魂SPEC裝完件後咪又係成舊膠企係你面前,一D金屬質感都無,用黎出鋼鐵神未必合適;再講超合金魂我自己都未儲齊,所以我都未有資格講邊隻係最差......不過我同大大一樣唔鍾意KING-JOE,但我就唔知佢係咪最差,因為我都無買:DD
:64:

姑勿論公平又好....個人意見又好.....樓主都辛辛苦苦影咁多相寫咁多字......
大家happy下算啦.......
我都唔認同樓主所講GX-42鋼鐵神係最差的合金魂~
但認同GX-42鋼鐵神敗筆在於大脾的磁石位~太吾穏定!
如果用返插入式會好好多!
呢隻GX-42鋼鐵神好抵玩!
變化又大
我比80分

:cool: 我都好期望佢出舊版"金剛飛天轉"合金魂!

回覆 9# 的文章

今日都買左  完全同意都唔算太差
不過齋企都要set下都幾冇引

good report, thanks
Support 樓主, 當兒時有睇過金鋼鑽的朋友, 一定會明白樓主的看法.
平d先買
滴滴仔 發表於 8-8-2008 05:27 PM

平成點先....:58: