Toysdaily 玩具日報

查看: 14011|回復: 24

[其他] ........................

...............................
...............................
其實~~~~~:57:
電擊連評分標準都未公開過:p
真係佢話你係:he:
你就係啦 :45:
這是非常有趣的事啊~~:Q

仲有勁建議下次所有兒童組及女子組入圍者:shy:
即席一齊造同一款模型~~~:$
我真係想睇下D小朋友及姐姐:handshake:
示範補夾口同噴油技術:?
等我輩學習學習:he:

老實講, 唔係話歧視, 我唔信部份d女參賽者唔係請槍, 有d作品製作技巧邊係出自佢手?:67:
香港電擊高達模型王大賽,主題要與高達有關亦無口可非。
更何況主辦單位有BANDAI份,佢既主線產品係高達。
電擊HOBBY亦差不多期期都同高達有關,就算唔係高達都係BANDAI既產品。(BANDAI既喉舌)
參賽者要有BANDAI模型條碼,肯定你係佢客仔,多多少少都要幫襯下。
推廣模型嗜好既同時,都要為自己宣傳既產品宣傳下。

回覆 3# 的文章

佢要做"東方不敗",係佢個人選擇。:58:
話到明係高達模型大賽, 但又唔砌高達, 咁即係考試唔睇題目o者

反而呢幾年o的作品愈來愈誇張, 個個都成 set 情景去參賽、材料成本都幾千銀, 呢方面實在有需要限制一下
所以‘比例模型會’所搞既比賽,就係其中一個比同好,一展身手既比賽場合了。
原帖由 白狼 於 5-8-2008 08:43 AM 發表
仲有勁建議下次所有兒童組及女子組入圍者
即席一齊造同一款模型~~~:$
我真係想睇下D小朋友及姐姐:handshake:
示範補夾口同噴油技術:?
等我輩學習學習:he:..

無錯, 我真係唔信佢地會咁勁, 俾人話我歧視都要咁講~尤其係d細佬, 佢做左幾多年人, 有無可能有咁既功力~

回覆 6# 的文章

限制?未即係斷自己嘅米路!
最好愈來愈誇張,買多啲!買多啲!!(BANDAI心聲)

原帖由 realultraleo 於 5-8-2008 09:57 AM 發表
老實講, 唔係話歧視, 我唔信部份d女參賽者唔係請槍, 有d作品製作技巧邊係出自佢手?:67:

http://www.actoys.net/bbs/read.php?tid-283701.html
AC某女網友屋企
其實用GUNDAM來做主題,我覺得無可厚非,反而是個好事情,因為縮小了作者的選擇面和評判標準,
其實GUNDAM你也可以做到MA.K甘,做个黑三一版的GUNDAM咧,用各種創意去改造GUNDAM,
而不是用創意去發散到吾同類型。
看下點玩盡多拉A夢~
http://photo.sina.com.cn/u/1240462701

原帖由 vincentchoi 於 5-8-2008 13:51 發表

http://www.actoys.net/bbs/read.php?tid-283701.html
AC某女網友屋企

看完後:he:
那位大大是挺多作品呢:handshake:
但:(
我們其實想看看那些女子組及兒童組參賽者:38:
現場亮一下技術給我們:44:
學習學習呢 :36:
(10歲人未夠同D美少女,識補夾口用噴筆切膠板喎,你話香港模界幾有救呀!):$
(即場示範喎,實力毋須懷疑喇):what:
原帖由 vincentchoi 於 5-8-2008 01:51 PM 發表

AC某女網友屋企

睇完, 數量真係好多, 但係d作品就真係----->:38: (其實佢係唔係真女, 就真係唔知喇, 網絡有好多人妖, 不可不防)
正如白狼兄所講, 入圍者即場示範, 咁就無得作假~
原帖由 白狼 於 5-8-2008 02:11 PM 發表

看完後:he:
那位大大是挺多作品呢:handshake:
但:(
我們其實想看看那些女子組及兒童組參賽者:38:
現場亮一下技術給我們:44:
學習學習呢 :36:
(10歲人未夠同D美少女,識補夾口用噴筆切膠板喎,你話香港 ...

版主大大,應該加句:宅女由細培養起~
女子組,我覺得有人參加,現場果D,以前我就只係見過現場改四驅車比賽(上色、改車殼),
就沒見過現場做GUNDAM,我覺得都可以玩下,依家出現喜歡GUNDAM D女仔真係非常之稀有,
玩GUNDAM模型玩得好的更加少,都可以改名叫樂樂和盈盈啦。

原帖由 魚旦 於 5-8-2008 12:41 PM 發表
話到明係高達模型大賽, 但又唔砌高達, 咁即係考試唔睇題目o者

反而呢幾年o的作品愈來愈誇張, 個個都成 set 情景去參賽、材料成本都幾千銀, 呢方面實在有需要限制一下

我都係整情景但唔算好貴
HG MS14C - 6X
HG MS14Fs - 5X
地台底版(吉吉島10蚊店日本象棋盤) - 10
石膏粉 - 10蚊用左約一半當佢5蚊
膠版+銅枝 - 照返比例應該唔使5蚊
盒蛋2隻 - 20
計埋顏料之類應該200有找, 當然因為個地台係自製所以慳左唔少, 至少平過用BANDAI地台
我諗有D人又假樹又草粉呢D就真係貴LA