Toysdaily 玩具日報

查看: 14724|回復: 5

[問題] 有關PVC扭蛋保存問題

小弟一直都有收藏大量機械人扭蛋, 之前因為要出國留學, 所以仲特登臨行前去買咗D透明膠箱返嚟, 諗住入好晒佢哋, 唔怕食塵...........:43: 另外就放咗一堆入唔晒既機械人蛋入去個有櫃門既木櫃裡面, 無門既地方就用包書膠封好.......

點知小弟兩年之後回到老家, 發現之前封入膠盒既扭蛋有部份又變黃, 又變得"痴笠笠".........:time:

放喺木櫃裡面果D扭蛋都有D係同樣情況.........:cool:

先前見呢度有大大解釋過, 話PVC喺密封既情況下, 出油會出得好勁............咁有無辦法可以將PVC扭蛋/FIGURE放入透明膠箱裡面又唔會出油呢?? 用乾燥剤/防潮珠會有幫助嗎??

另.........變黃同變得"痴笠笠"既扭蛋係咪無得救呢??

希望有高人指點:handshake: 唔該:64:
你的程況我也試過:56:
痴笠笠的魔鬼高達:72:
白色的扭蛋高達變黃:31:
你應該知道,冇野會永恆不變,始終都會變質的。
唔關事...PVC扭蛋一耐左,自然會有呢種情況!
我好多扭蛋都係咁,真係得鬼閒理丫~:45:
開盤水,落D洗潔精落去...好似洗腕咁洗下佢,之後無野嫁啦。
個D係溶膠現象洗唔甩個哦,上透明漆都無用,等於廢左~~~心痛死我
原帖由 IamBBQ 於 6-6-2008 11:11 AM 發表
個D係溶膠現象洗唔甩個哦,上透明漆都無用,等於廢左~~~心痛死我

唉..................我都覺得真相應該係咁:42: 所以我而家一心諗住, 有咩方法可以預防D PVC扭蛋變成咁..........放在通風而不太高溫的地方嗎??

用防潮珠有用嗎??:handshake: 誰來告訴我?:?