Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 路人丙

種族歧視「敏感題材,睇完就算,真人真事,不喜勿回」

丙叔,我無限%讚同你既睇法,香港人真係好鍾意歧視返自己人,尤其係睇落似窮人既香港人。
題外話,去日本入境過海關果陣如果個海關用任何你聽得懂既語言(多數係講英文又或者俾本書仔入面有好多其他國家既文字),千萬吾好懶醒或懶友善答返佢,寧願扮吾識或扮吾明佢攪乜,等佢吾知妳係中國定其他亞洲國家既人,否則好多時都會開你行李或者搜你身慢慢同你玩(我未見過佢搜外國人)。我同其他D朋友都領過野(可能我似賊)。

自從用呢招扮傻之後,去親都日本都通行無阻。
只是「港女」,「電車男」等形容詞。就知香港喜歡標籤某類人,而且通常就算用字「中性」,最後也成為負面字眼。

歧視的不只種族,還有外貌、外型、年齡、性別…
排他性好像在這幾年升至新高…

唔知同網上文化有無關呢?
p.s.正經傾下野又會被叫道德佬等稱呼…

可能都係串下褔仔同丙兄才是最安全:64:
原帖由 路人丙 於 21-4-2008 05:03 AM 發表

響香港用外國護照過關快好多~
可能有時見d人用外國護照過關會等好耐,
但其實係佢地(外國人)排錯左龍姐.

咩呀, 我次次返黎用香港身份證過關, 隊都唔駛排咁濟喎

原帖由 玩具 於 21-4-2008 09:36 PM 發表
食煙的確會騷擾到人同影響人地健康...
就算係少少... 你都吹佢唔脹 , 會影響就係會影響
呢樣野無得拗...

食煙只係一個導火線,
丙叔想講既係點解人地做得,
我地做就唔得.
原帖由 pingpung 於 22-4-2008 12:33 AM 發表
題外話,去日本入境過海關果陣如果個海關用任何你聽得懂既語言(多數係講英文又或者俾本書仔入面有好多其他國家既文字),千萬吾好懶醒或懶友善答返佢,寧願扮吾識或扮吾明佢攪乜,等佢吾知妳係中國定其他亞洲國家既 ...

講真冇一個國家冇「種族歧視」存在,
但問題係香港人經常歧視自己既種族(唔計大陸人).
原帖由 原罪 於 22-4-2008 01:31 AM 發表
只是「港女」,「電車男」等形容詞。就知香港喜歡標籤某類人,而且通常就算用字「中性」,最後也成為負面字眼。

歧視的不只種族,還有外貌、外型、年齡、性別…
排他性好像在這幾年升至新高…

唔知同網上文化 ...

外貌、外型、年齡、性別既歧視係一定存在,
巴閉如美國都會有歧視.

但問題人地會「納己抗敵」,
香港人就「納敵抗己」.
原帖由 Devil_Fudou 於 22-4-2008 01:47 AM 發表

咩呀, 我次次返黎用香港身份證過關, 隊都唔駛排咁濟喎

但係同機既外籍人次次都比我快喎:44:
(綁頭巾果d除外)
炳哥!
好同意你!中國人(香港人)不嬲既陋習就係「祟洋媚外」!
五千年歷史,就係最好証明!
外國人好鍾意侵略別國!但係中國人咁多年來,都係鍾閉關、內亂、鬼打鬼!
外人(外國)就唔敢搞,偏偏係鍾意搞自己人!
唉!真係門口狗!...自己都慚愧!
以下既言論希望各位唔好插,只係丙叔既班門弄斧姐.

1997年前香港人長期受到西方式既教育,
當時香港人受到既評語都係正面既.
「東方之珠」,「國際大都會」既聲音始起彼落,
令大部份香港人都覺得自己真係叻,真係好掂.
叻唔叻,掂唔掂哩d只係提外話,
嬌傲既雄心確實令香港人自強不息.
加上當時經濟好,所以變得愈尼愈順,亦令香港人好有信心.

受到西方式影響,中國響香港人既心目中係低層次既,
因為香港人早已將個視線放左響外國.
香港人會將外國既「最好」,同中國既「最差」作出比較,
慢慢變成抗拒中國.

但近哩十幾年全球經濟開始衰退,
加上1997年,香港人要轉移返俾一直抗拒既中國,
形成一下子由最高,變成自己一直不齒既「低層次」.
香港人一直自視同國際睇齊,但依家有如變成階下囚,
自信心頓變成自卑心.

香港人不甘淪為「低層次」,於是好多時會將中國踩低,
令「香港人」哩個名稱稍為抬高,好好發一個國際大夢.
(中國早年水平比外國低係一個事實,
但香港人想將自己既水平分級,所以無間斷咁去踩低中國,
其實個意義跟本唔大,只係香港人唔想同中國同一水平咁解)

到近幾年中國開始起飛,
響香港人心入面覺得點解我認為「低層次」既中國開始超愈我?
形成自卑心更為強烈,
於是「踩低」工程更加增強.
可惜中國急速升班令香港人踩都踩唔切,
開始變成「香港人」踩返「香港人」尼提升自己既心理水平.

所以大家留意下,香港愈尼愈多人鍾意踩低人去提升自己既優越感,
但哩d所謂既優越感只不過係心靈上既一個慰寂.
可能丙叔會俾人插到上太空,
但丙叔係希望大家可以正視自己既心理關口,
「香港人」最大既敵人並唔係中國,亦唔係鬼佬,
香港人最大既敵人其實就係香港人自己既自專心.
原帖由 路人丙 於 22-4-2008 12:12 PM 發表
可能丙叔會俾人插到上太空,
但丙叔係希望大家可以正視自己既心理關口,
「香港人」最大既敵人並唔係中國,亦唔係鬼佬,
香港人最大既敵人其實就係香港人自己既自專心.

自尊心:77:

其實喜歡踩人去抬高自己就邊度都有呢d人,不過咁樣唔係長久辦法。
要真係得同人心服口服。做好自己方為上策。
原帖由 原罪 於 22-4-2008 12:40 PM 發表
自尊心:77:

其實喜歡踩人去抬高自己就邊度都有呢d人,不過咁樣唔係長久辦法。
要真係得同人心服口服。做好自己方為上策。

嗯嗯,但香港人壓力大(其實壓力好多時源於自己),
導致要向其它人發洩出尼,
而一d自己認為比自己低既人就變成對像.
:42: :42:
原帖由 路人丙 於 22-4-2008 12:51 PM 發表

嗯嗯,但香港人壓力大(其實壓力好多時源於自己),
導致要向其它人發洩出尼,
而一d自己認為比自己低既人就變成對像.
:42: :42:

其實咁做好肉孫,我諗細個好多人都試過埋堆,蝦蝦霸霸或被人蝦…

威只會一陣,唔長久,還到屋企9成都係被蝦既:68:

而且得到既最叻都係"羨慕",唔會出現尊敬同尊重。
邊樣重要就自己取捨啦~
會唔會近排多左貓殺手都係由於丙叔所言同一道理呢:)