Toysdaily 玩具日報

種族歧視「敏感題材,睇完就算,真人真事,不喜勿回」

再比個例子大家睇下:
大家出國,回國時排果條隊一定係長過「外國護照」通道.
再睇下日本,台灣,泰國..........
出國,回國時排果條「外國護照」通道永遠係長過「本地」既.

雖然丙叔冇意做架仔,但人地d種族觀念真係正過你「香港」幾廿倍,
人地就係一條大船,「香港」就各有各搾架舢舨仔.
原帖由 cartoon 於 21-4-2008 05:24 PM 發表

洗唔洗咁很快呀你~~
原帖由 路人丙 於 21-4-2008 05:29 PM 發表

洗唔洗咁很快呀你~~
:36:知您心急ma......
原帖由 路人丙 於 21-4-2008 05:27 PM 發表
再比個例子大家睇下:
大家出國,回國時排果條隊一定係長過「外國護照」通道.
再睇下日本,台灣,泰國..........
出國,回國時排果條「外國護照」通道永遠係長過「本地」既.

雖然丙叔冇意做架仔,但人地d種族觀念真 ...

唔係好明.....
點會一定長過「外國護照」通道呢?:@
原帖由 煙花 於 21-4-2008 05:42 PM 發表

唔係好明.....
點會一定長過「外國護照」通道呢?:@

你去過日本都知啦~
出境過海關既時候,「外國護照」大約有5-6個通道,
而「本地護照」通道都係有5-6個.
所以本地人通常唔洗點等~~
(以日本人同非日本人既比率去計)
5-6個通道係for日本人,5-6個通道係for外國人,
照比率一定係外國人比日本人多好多.
原帖由 路人丙 於 21-4-2008 05:51 PM 發表

你去過日本都知啦~
5-6個通道係for日本人,5-6個通道係for外國人, ...

咁呢個我知呀...
咁香港得2-3個通道都過得好快呀,唔覺有排隊o既感覺(可能我小搭飛機@@)
原帖由 煙花 於 21-4-2008 05:57 PM 發表

咁呢個我知呀...
咁香港得2-3個通道都過得好快呀,唔覺有排隊o既感覺(可能我小搭飛機@@)

響香港用外國護照過關快好多~
可能有時見d人用外國護照過關會等好耐,
但其實係佢地(外國人)排錯左龍姐.
原帖由 路人丙 於 21-4-2008 04:39 PM 發表

香港人好丫~~

:p 我都知我係好既~~!!
:unhappy: 唉, 而家所有人類(人種)都會視其他人係敵人, 先會有咁多戰爭事端...
:42: 我岩岩先比人歧視完,果條友歧視我無錢買6神合體:44:
頭像被屏蔽
原帖由 路人丙 於 21-4-2008 06:03 PM 發表

響香港用外國護照過關快好多~
可能有時見d人用外國護照過關會等好耐,
但其實係佢地(外國人)排錯左龍姐.

唔係有e道咩?
原帖由 路人丙 於 21-4-2008 05:51 PM 發表

你去過日本都知啦~
5-6個通道係for日本人,5-6個通道係for外國人, ...

:67: 記得一次去關西機場過關, 這班機只有華人/日本人, 日本人理所當然的有4個通道, 而外國通道只有1個, 等到第2班機的乘客都來(鬼佬), 先肯開多2條line!  仲有d嬲的是我排緊條隊的較後的位置, 仲好意思用眼神+問我:[same group?]

中國人嘛...

內鬥內行...外鬥外行...嘛...

睇開啲啦...丙叔...

至於日本機場過關通道嘛...會唔會日本啲職員外語唔掂...導致處理時間長咗呢?...

小櫻上
食煙的確會騷擾到人同影響人地健康...
就算係少少... 你都吹佢唔脹 , 會影響就係會影響
呢樣野無得拗...