Toysdaily 玩具日報

查看: 3895|回復: 44

種族歧視「敏感題材,睇完就算,真人真事,不喜勿回」

話說丙叔禮拜六去紅館睇「牛尾君」,
ok幾好睇(丙叔哩d阿叔咪話好睇咯).
跟住睇完入面個show,走出去的士站睇另一個show.

事緣丙叔要搭的士去附近轉車,
當去到的士站入口時,有幾個中年「香港人」企響的士站既外圍,
圍住個垃圾筒食緊煙.
響丙叔前少少有一家人,應該係爸爸,媽媽同倆個十歲左右既女兒,
去到的士站入口附近,媽媽一見幾個煙民,即刻做出指定動作:
「掩鼻,皺眉頭,隻手揚下揚下」,跟手好大反應咁拉住倆個女走入的士站.

丙叔同果家人只落後相隔三個人左右.......
丙叔排左五分鐘左右,用果家人聽到既音量同身邊既朋友講:
「你知唔知咩叫種族歧視?」
朋友未答,丙叔已再講:
「拿,你睇下前面果家人,正話有人響出面食煙就捏住個鼻,
依家個鬼佬食左咁耐佢隻手揚都冇揚過.」
丙叔指住企響果家人附近果三個鬼佬,
冇錯,果三個鬼佬由我地入去的士站時已食緊煙,
陣味我都聞到佢地點會聞唔到?
而且三個鬼佬食煙係人都見到,佢地又點會見唔到呢?
個媽媽知丙叔串緊佢,但當冇事發生...........

丙叔一向都認為「香港人」係最會種族歧視既「生物」,
但好怪雞,印尼人會歧視華人,日本人會歧視中國人,
但偏偏「香港人」好鍾意歧視「自己人」.
唔好話「香港人」鍾意歧視大陸人哩d咁普遍既野,
依家係「香港人」歧視「香港人」.

丙叔有次短衫短褲走入尖沙嘴間gucci,
一入去d售貨員都好奇咁望一望我,
但相反d鬼佬著晒背心短褲就依然「欣勤」服務.
喂大佬,我額頭刻住個「賊」字呀家陣,定樣衰係罪過呀?

雖然話一竹篙唔可以打一船人,
但可能丙叔既習慣係出街會留意身邊既事同人,
好多時真係會見到好多哩d種族歧視出現,
唔知點解身為「香港人」既丙叔,有一種愈尼愈討厭「香港人」既感覺.

:42: :42: :42:
我愛香港人
:34: 丙叔,下次試下唔著衫褲走入去尖沙嘴間gucci,:p 要班售貨員知道你的長處,要他們知道丙叔同班鬼佬係無分別的~~~

(純粹講笑)
:74: 一句到尾,你樣衰
各位可以去時代既citysuper食肆試下,
每次排隊俾錢時,收銀員對住d鬼佬都會"thank you thank you",
我呢.....?
就好似佢殺父仇人咁...........

仲有一樹好地方推介下 ----- 「銀行」
原帖由 龜o的 於 21-4-2008 04:30 PM 發表
:34: 丙叔,下次試下唔著衫褲走入去尖沙嘴間gucci,:p 要班售貨員知道你的長處,要他們知道丙叔同班鬼佬係無分別的~~~

(純粹講笑)

我比鬼佬勁既地方只有肚腩:42:
原帖由 大舊金 於 21-4-2008 04:30 PM 發表
:74: 一句到尾,你樣衰

我認喎~~~
原帖由 cokelight 於 21-4-2008 04:28 PM 發表
我愛香港人

香港人好丫~~
不是額頭刻住個「賊」字呀係「窮」OR「吉」字呀:oh:
原帖由 路人丙 於 21-4-2008 04:34 PM 發表
各位可以去時代既citysuper食肆試下,
每次排隊俾錢時,收銀員對住d鬼佬都會"thank you thank you",
我呢.....?
就好似佢殺父仇人咁...........

仲有一樹好地方推介下 ----- 「銀行」

citysuper食肆我去又無咩問題,我覺得仲幾禮貌:love:

但丙叔講果個故仔,我都有見過:49:
原帖由 Tachikoma 於 21-4-2008 04:56 PM 發表
不是額頭刻住個「賊」字呀係「窮」OR「吉」字呀:oh:

我有分析過,
我夠疆入去gucci,人地一定認為我有咁既水頭(雖然我真係冇),
但冇錢有卡架麻.

反而Lv d服務就真係一流,
我幫襯過幾次都好nice,係近哩1-2年差左少少.
原帖由 煙花 於 21-4-2008 05:02 PM 發表
citysuper食肆我去又無咩問題,我覺得仲幾禮貌:love:

但丙叔講果個故仔,我都有見過:49:

100%親身經歷~~:64:
原帖由 路人丙 於 21-4-2008 05:07 PM 發表

100%親身經歷~~:64:

:78:

我無話你假wow
:73:丙叔...比個大D既頭像過您.....

原帖由 cartoon 於 21-4-2008 05:18 PM 發表
:73:丙叔...比個大D既頭像過您.....

依家就係大得滯要縮細呀:*