Toysdaily 玩具日報

查看: 14845|回復: 20

KONAMI SOL SWAT小評, 新增SOL DELTA (多圖)

KONAMI SOL SWAT

知道konami出品既sol (special operations lady)第一彈已經見街, 分別為swatdelta, 本身有中武裝神姬毒既我亦都逃唔過呢set新既mms(multi movable system)魔掌入左一set (呢個系列真係完全擊中晒我既弱點: 軍事+, 所以邊可能唔入?:no: )

好多時買左新玩具都會掉埋一二邊等一排先玩同埋非常之懶寫小評既我, 今次一反常態地一返到屋企已經急不及待地拆緊玩 (不過因為時間有限所以先玩左隻swat), 同埋因為本人覺得隻野實在係太正, 所以都忍唔住要即刻影返d相同寫下短評~

本身個人偶既面相我覺得已經好靚,避彈衣、褲同長boot亦都造得很detail, 淨係個人偶我都已經好滿意! 另外除人偶之外仲有好多其他佩件, 頭部另有幪面樣同防毒面具頭更換, 頭盔, 四把槍(手槍, 機關槍, shortgunsniper), 兩個槍袋, 手榴彈(定煙霧彈?), 彈匣, sniper腳架, 另一件避彈衣, 煙仔, 打火機, ……

關節方面基本上同神姬一樣, 可動力唔錯。只有一樣覺得唔太好既就係下半身()因為係用膠()包住, d軟膠俾我既感覺上係好似好容易會拗爛同白化, 所以都唔夠膽拗得太盡~ 仲有d軟膠除左幾臭之外, 手感仲要係我最怕果隻軟淋淋質地:time:  …… 我諗我唯一要扣分既就係d 軟膠~

總結: 本人覺得呢一set sol (雖然delta未玩, 但我對佢有信心)絕對係值得一玩, 有軍事feel之餘價錢亦都比一般既12吋軍事figure平一半或以上! 當然, 咁既價錢, 其他野就唔可能要求太多啦…… :71:

sol既外盒

swat的外盒

delta的外盒

swat的配件

女人偶

面相 (其實真係幾靚)

上身連腰 (皮帶, 槍袋及避彈衣造得很detail)

雙腳 (boot亦都造得唔錯)

背面

附加既避彈衣正面

附加既避彈衣背面

防毒面具頭

幪面頭

多謝觀看~:64:
:shiny: konami也專攻大兵路線
換在神姬頭玩一陣先…
:80: 已經沒有彈藥入貨了:79: , 6神又未攞, figma又兩隻..............:70:  死得,
原來兩袖清風就系咁:! .

請問可以pm我多少$和邊樹入嗎?
原帖由 KATO 於 8-4-2008 02:07 AM 發表
:80: 已經沒有彈藥入貨了:79: , 6神又未攞, figma又兩隻..............:70:  死得,
原來兩袖清風就系咁:! .

請問可以pm我多少$和邊樹入嗎?

神姬專區有講^~^@
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... page%3D1#pid1953928
比版主highlight左,恭喜!
好有心機既報告:71:
好棒喔 期待沙漠版的介紹 台灣好像還沒看過 會不會進得少 價錢被炒高了
頭像被屏蔽
軟衫好似係賣點之一, 可是我對軍事無興趣, 所以唯有放棄這set :36:
好似唔錯, thx news :handshake:
原帖由 nakeman 於 8-4-2008 02:02 AM 發表
換在神姬頭玩一陣先…
http://lh4.google.com.hk/dunn.kk/R_iQTK67oqI/AAAAAAAARtg/_i4Yg2FXyPA/s ...

直頭係神姬的Body了
咁可以唔以互換配件呀??
原帖由 鷹頭獅 於 8-4-2008 07:47 PM 發表

直頭係神姬的Body了
咁可以唔以互換配件呀??

多數可以,因為膠衣裡的素體是mms2nd,跟神姬有九成相同。
但無須要太多crossover喇,唔同feel,換頭只為感覺統一喔。
KONAMI SOL DELTA

今日開埋soldelta, 佩件基本上同swat差唔多, 唔同既主要係槍(swat既機關槍同sniper變左2枝來福槍, 其餘兩枝一樣), delta就少左一個防毒面具頭, 但就有一個普通頭同多左個連眼鏡既頭盔俾你更換(呢樣我覺得swat既頭比較出色), swat一樣額外有一件避彈衣作更換, 衫同褲亦都與swat大同小異, 只係配色有分別。 配件方面我覺得delta有一個敗北之處: 就係身為軍人既佢竟然冇刀仔!!! :time: konami係咪有d失策呢?!
另外發現我唯一討厭既軟膠, 膠與膠之間係會黏埋一齊, 當分開佢地時d膠係會被撕爛的! :Q 所以呢兩set野應該要keep住佢乾爽先至掂~

我個人認為呢兩隻sol絕對冇入錯! 亦都有大大問過如果如果單入會選邊一隻? 個人黎講如果一定要二選一的話我會揀swat (應該係因為多個防毒面具頭更換同自己比較歡喜黑色既關係吧~)
希望sol系列既下一彈可以keep住呢個水準之餘, 同時亦可以再有多d新既驚喜俾玩家啦!:love:

delta的配件

主體女人偶, 今次係一名黑人女性... (應該係)

面相

上身連腰 (皮帶, 槍袋及避彈衣基本上同swat一樣, 只係上色同d袋有差異)

雙腳

背面

背面腰包連水壺

幪面樣加頭盔

正常頭

幪面眼罩樣連頭盔

正常眼罩樣連頭盔

可惡 想毒死人咩:angry:
我原本已經好努力回避左神姬的毒 點知今日一上黎
就中左呢兩隻毒:Q
無辨法啦 唯有解毒啦:DD
不過我想問下樓主係咪雞旺買 係邊間同幾錢呀:34: