Toysdaily 玩具日報

查看: 9716|回復: 16

Canon 發佈最新入門級 DSLR EOS 450D (last updated: 2008-01-25)

News from dpreview.com 24 Jan, 2008

http://www.dpreview.com/news/0801/08012403canoneos450d.asp

EOS 450D Specification

• 12.2MP CMOS sensor :43:
  • 3.5fps :55:
  • 3.0" LCD (230k pixel) :73:
  • DIGIC III :45:
  • SD / SDHC card :76:
  • Live View (AF requires mirror-down / mirror-up) :62:

-------------------------------------------------------------------------------------------
25 Jan, 2008 Update

dpreview.com 的更新報導 http://www.dpreview.com/news/0801/08012415canoneos450dchanges.asp, Live View 之下有兩種對焦模式, 其中一種用 contrast detection (慢 d), 應該係圖中o既 Live mode:

:76: 都算係有 d 改進~~

我都估到佢會出digic iii 既入門機gala......估唔到咁快手......我部400d用左咁耐都未壞....:61:
尋日有朋友問我想買 400D,我叫佢等等,估o吾到今日已有消息。
多謝大大消息。:handshake:
:50: :50: :50:
我等緊5D MKII.....
:@ 谷大個像數... 同用digic III...
digic III的特點係?? 對焦/連拍速度?
:62: 唔知點解我都覺得 5DII 唔會咁快出住,好在上年皮八時買咗:55:
等埋31號睇N記出乜先諗, D300到而家都仲係小弟目標.....
好似吸引力唔大,頗多改動都在大家估計之中.
原帖由 warxv 於 24-1-2008 04:59 PM 發表
好似吸引力唔大,頗多改動都在大家估計之中.

其實好多新設定都有人諗過,現今技術下只會在 LCD 增大、ISO 提高、防震或除震等可作改良外,其餘對焦、測光白平衡都未可再誇一大步。:o
原帖由 上下盤 於 24-1-2008 05:31 PM 發表

其實好多新設定都有人諗過,現今技術下只會在 LCD 增大、ISO 提高、防震或除震等可作改良外,其餘對焦、測光白平衡都未可再誇一大步。:o

咁樣講今次加左點測光(中央4%)係舊野新用但都唔錯的功能,機頂加多個ISO制都算實用,至於其他其實CANON仲可以改善的地方係唔少的,不過佢層層疊的型號G9,400D,450D,40D,5D,1系限得好死係一個問題.
據聞不是5D Mark II...

係...

7D...

查實 450D 都只係小改...目的就係「每年有新機」...唔會好似菲林機咁...幾年轉一代...如果唔係就無「Sound Bit」嫁喇...再者...查實再先進的都應該有...不過一次過出晒...下次未無貨賣?...所以就無次改少少...

純粹市場策略...所以就算剛剛買了「舊款」...除了變得買貴之外...功能絕不比所謂新款差...

就係買了30D無半年就出了40D的小櫻上...:31:
:38: 冇「5D 後繼機」o既消息, 真係令小弟幾失望~~
原帖由 mars 於 24-1-2008 10:17 PM 發表
:38: 冇「5D 後繼機」o既消息, 真係令小弟幾失望~~

我都係, 好期待快D出部 FULL FRAME 新機玩.:58:
原帖由 巴斯大人 於 24-1-2008 15:29 發表
我都估到佢會出digic iii 既入門機gala......估唔到咁快手......我部400d用左咁耐都未壞....:61:

:cool: ......400D仲新啫......乜你好想佢壞咩......
如果o的機咁易壞就真係:53:
400 D 我先用o左一年, 出乜都唔關我事啦...