Toysdaily 玩具日報

查看: 10170|回復: 6

[詢問] 點樣可以影相可以更清晰

我無錢買單反, 我得部 canon g10, 多數影靜態或者玩具, 見其他師兄post相好清好sharp,
可以教下我一啲setting嗎?:64:

加脚架,細光圈.. 用CLOSE UP LEN
Canon G10 是一部很好用的相機,拍玩具是綽綽有餘。
Canon G10 是接近專業級數的相機, 拍玩具是綽綽有餘, 要用得純熟, 絕不容易, G10 絕不是玩具.
G10 玩不來, 我勸你不要買單反, 越多嘢調較, 越多失敗照片.

影玩具, 除非扭蛋, 很多時不需要 macro, 要注意一吓照明, 放多一兩盞枱燈, 光圈不要太大, 8 或者以上, 除非要淺境深效果. 玩具與照相機距離要遠一點, 2呎以上zoom埋去.

最後, 沒學過影相, 可以考慮去上攝影班, 工聯會有呀, 很便宜.
Canon G10 是接近專業級數的相機, 拍玩具是綽綽有餘, 要用得純熟, 絕不容易, G10 絕不是玩具.
G10 玩不來, ...
tonyktng 發表於 27-1-2011 02:30 PM

唔該晒師兄~ 等我試試!
:71: