Toysdaily 玩具日報

樓主: friedrichavon

解放軍最新兵器 ── 鐵人式地上型!

原帖由 裝甲仔 於 21-1-2008 23:48 發表
大陸有佢台灣實好驚:34:

:78: 可能台灣有高達呢...........
原帖由 龜o的 於 22-1-2008 12:39 PM 發表

:78: 可能台灣有高達呢...........

我覺得係有鋼彈先啱:66: 。
如果加上彈痕會更加靚!
正爆!!:71:

背景係天安門的話更好!!
Excellent !
Hahha, A fd of mine already name 鐵人式 as 解放軍MS :34:
有中國風味:66: ~ 正:71: ~~~
想請教大大的舊化是如何處理:64: ?
做得好好~!
原帖由 warxv 於 22-1-2008 09:19 AM 發表
朋友你有砌開軍事野?睇d上色就似係了.
相當唔錯的一隻八一式鐵人:71:

冇呀,其實係我第一次非素組既模型,而上一次素組已經係十幾年前既事.....

不過呢一兩年開始玩左好多軍事盒蛋就真,1比144飛機坦克果d。

我係好鐘意軍事野,都好想玩軍模,可惜以我既模型技術,暫時都唔敢掂軍模住.....:64:

原帖由 hathaway 於 22-1-2008 01:32 PM 發表
如果加上彈痕會更加靚!

有考慮過,但我怕自己生手搞唔掂,所以暫時唔敢咁大諗頭。

原帖由 WalkerMachine 於 22-1-2008 05:55 PM 發表
Excellent !
Hahha, A fd of mine already name 鐵人式 as 解放軍MS :34:

見過有人叫「解放軍渣古」.....

原帖由 異房客 於 22-1-2008 08:00 PM 發表
想請教大大的舊化是如何處理:64: ?
做得好好~!

請教唔敢當,我只係新手姐,成果同d高手作品仲差好遠。
我識既只係入門級既方法,主要都只係用gundam marker同少量手油去整,marker用real touch marker同weathering marker set,個人覺得後者非常易用,滲少少落綿花棒慢慢畫又得,直接畫上去再用綿花棒掃又得 ,都係試下試下咁去整,唔岩就用thinner洗走做過 (當然要先make sure唔會溶底油) ,成過過程用左大量化妝用綿花棒。同埋我係有洗塗同乾掃過既。

very good:handshake:
good.
非常之正斗的一個示範...:71:

小櫻最喜歡喱句:「本來想多上水貼,但真實既坦克本身就好少標記係身,因為敵人隨時短兵相接,咁多警告字句等如話俾人知點打爆你。」...:34:

砌模型應該如此...只要花點心思...就算用好簡單的工作和基本技巧...都可以造到很棒的作品...:51:

小櫻上
呢隻野既設定絕對符合真實系標準,完全不浮誇 加上樓主技術 絕對正!!
非常靚!!!!!!:30:

真係無法相信你話你係新手...
可能我唔識玩模型... 我真係真心覺得好靚......

請問大大,有咩入門技術既書可以睇下?
我都想試下咁玩模型呀......:35:
用心去做的作品,支持~~!:71:
非常好的作品。我比较喜欢大