Toysdaily 玩具日報

查看: 11074|回復: 35

解放軍最新兵器 ── 鐵人式地上型!

話說十幾年前,在下係小五小六中一左右,曾經用指甲鉗加文具鋪marker素組過大約三十隻高達模型。之後十幾年完全冇掂模型呢樣野,點知呢一兩年開始買下d 1比144盒蛋飛機,貼下跟盒水貼竟然覺得好滿足。玩玩下愈玩愈大,玩返高達,曾經兩三個月內入左十幾隻fix,跟住因為fix而發現呢度,見人地砌得咁靚,又想自己砌。早排有大大post過鐵人,一見就鐘情,即買即開工,到而家大約兩個月,終於叫大致完成。

背包加可拆卸後備彈匣。天線改軟膠。加散熱口。

夾口方面選擇「盡量保留」,可以改成裝甲接口既都改,因為覺得機器本身就應該有夾口,而且軍事機器唔駛咁優美。

主盾加兩條野,當做加強野戰半跪姿時接地力。

八一水貼取自小號手模型。

駕駛室加反應裝甲。

原設機槍冇槍機,加上。

右手加雙連裝榴彈發射器連彈匣。鐵人係「類坦克」重型陸戰兵器,以力服人,就算冇榴彈都應該有煙幕彈。雙連裝正好一邊上榴彈一邊上煙幕彈,攻守兼備。

本來想多上水貼,但真實既坦克本身就好少標記係身,因為敵人隨時短兵相接,咁多警告字句等如話俾人知點打爆你。

所有偷膠位補畢地。

全隻用噴罐加手油加gundam marker完成。因為係第一次,乜都唔識,邊整邊學邊修正,噴灰上色消光用左十支噴罐。好多野都做錯左或者做多餘左,但成個過程都好享受,算係人生第一次認真做既模型。

可以話如果冇呢個版,就唔會有呢隻野。希望大家鐘意。報告完畢。

頭像被屏蔽
如果隻鐵人用番大陸解放軍果隻綠, 仲似:love:
不過果隻鴨屎綠太深色了:ice:
強~!!:71:

一定買唔到~一定唔熟口熟面~:71:
呵呵:34: , 再手執毛語錄就更具權威性. 從作品亦見心思.:love:

回覆 3# 的文章

冇計,因為係用噴罐,冇咩選擇。
不過我研究過,解放軍陸軍d色都幾雜下,例如佢d綠有時偏黃,有時又墨綠,而且多數有迷彩。

回覆 2# 的文章

放心,隻野設定120頓重,相信好難過到台灣海峽。:67:

回覆 5# 的文章

有諗過自製毛澤東黑色頭像水貼.....
有"八一"logo個下先正~!!:71:

舊化得幾好~~
朋友你有砌開軍事野?睇d上色就似係了.
相當唔錯的一隻八一式鐵人:71:
好有心機嘅作品! 正!
:71:
十幾年後從逢,功課交足。:71:
有"八一"logo,亦見心思。:78:
very good try and nice work :71:
好想睇下有毛主席個頭係個盾度:$